Direktlänk till inlägg 22 juli 2013

Breivik,Japan och antifeminism

Av shedlight - 22 juli 2013 08:50

Idag är det två år sedan terrorattentaten i Oslo och på Utöja.


Även om Breivik är en enskild och avskyvärd person så är han inte ensam om sina värderingar. Det finns tyvärr hur många ideologiska Breivikar som helst därute, han är bara en i mängden. Med det avses alltså hans tankegods. Det kan knappast vara någon nyhet för någon längre att hans starka könskonservativa invandrarfientliga åsikter delas av en högröstad nätmobb.


Men det största problemet är att samhället tycks uppmuntra deras tankegods både av okunskap om samband eller för att man faktiskt stödjer hans tankar om kvinnans värde.


Breivik kom inte i ett vakuum. Han kom ur ett splittrat Norge. Det finns ett kvinnohat i Norge som nästan är ännu starkare än i Sverige. Där spelar händelserna under andra världskriget in. I inlägget

Post-Breivik har öppnat för ett förakt neråt

beskrivs hur kvinnofientligt en del av Norge är och även hur norsk press agerar.


Breivik har angivit att han beundrar al-Qaida för deras metoder och deras våldsamma kamp för det de tror på. Samtidigt är han livrädd för främmande kulturer. Främmande kultur för honom är också att kvinnan tar större plats. Trots att han växt upp under Gro Harlem Brundtlands era så anser han att det inte är Norge utan feminism som har förstört hans hemland. Att feminism inte är omtyckt hos  fundamental politisk islam och att just detta borde leda till att han skulle stödja feminism, verkar han inte förstå. Viss logik går inte in hans hjärna och det är han inte ensam om. Tvärtom; SD och andra högerextrema rörelser bär på samma brist på logik. I grunden handlar det om starka konservativa värderingar och om kvinnohat.


Breiviks kvinnosyn har tidigare avhandlats här i bland annat inläggen

Breiviks förhållande till kvinnor

Breivik: "Kvinnor må tvingas till att lära sig att lyda.


Det sistnämnda inlägget beskriver vilket samhälle Breivik vill skapa och  hur det sammanfaller med Nazitysklands helvete för kvinnor.


Av nutida länder tillhör Japan det land som Breivik beundrar mest. Han ville till exempel ha en psykiatriker från Japan –eller från Sydkorea.


Det ville vært bedre med en psykiater fra Japan eller Sør-Korea. (VG)


Han tycker att den japanske mannen agerar som en man ska.


Här i Norge är det normalt för män som visar känslor, men i de flesta länderna i världen är män uppfostrade att inte visa känslor. I Japan till exempel ska män inte visa känslor, och det är ett ideal jag delar jag hade inte klarat att genomföra aktionen och jag inte hade tagit bort min empati. (AB)


Han anser också att Japan är ett land som har rätt inställning till flyktingar.


Japan og Sør-Korea har lært seg å si nei. De ønsker ikke at landet skal bli brukt som en dumpingplass for fødselsraten fra den 2. eller 3. (VG)


Breivik har satt sig in hur det japanska samhället fungerar. Han känner en samhörighet med den samhällsordning som råder där. Det är kanske inte så konstigt. Den kvinnosyn som är förhärskade i Japan stämmer nämligen väldigt bra med den kvinnosyn Breivik har.


Det japanska samhällets sätt att behandla och se på kvinnors roll är extremt könstraditionalistiskt. Landet satsar numer alltmer militärt och en ultranationalistisk politiker har hävt ur sig att sexslavar var nödvändiga under andra världskriget. Det är inget slump att det är just en japan som säger något så extremt kvinnofientligt.


I ett projektarbete från 2003, från Linköpings universitet, finns en del att hämta om hur det japanska samhället fungerar och varför mansrollen där lockar en sådan som Breivik.


Japan är det industrialiserade land som har kommit i minst på vägen mot jämställdhet – och det vill inte säga lite. Om Sverige och flera andra nordiska länder kommit längst står Japan i andra änden.


Från projektarbetet


Sverige och Japan befinner sig på två motsatta sidor i ett Jämställdhetsspektrum.


Den officiellt sponsrade bilden av det ideala familjelivet är dock alltjämt ett sådant där kvinnans sanna plats är i hemmet och där mannen är brödvinnare och den förmedlade bilden av en stereotyp hustru är en kvinna med oskyldig, gullig uppsyn som är moderligt omhändertagande och har en röst med ett gentilt, högoktavigt tonläge.

När de /kvinnorna/, i tjugoårsåldern, först kommer in på arbetsmarknaden förväntas det bara vara som en hållplats i väntan på att gifta sig, en förväntning som är så djupt rotad att kvinnor som passerar tekireiki (giftasålder) utan att gifta sig ofta blir offer för diskriminering.


Väl på arbetsmarknaden kränks kvinnor och män vill inte ha kvinnliga chefer


I realiteten är det väldigt få kvinnor som klagar på sin situation…. eftersom sådana klagomål ses som brist på lojalitet gentemot arbetsgivaren och leder till utfrysning. Och på arbetsplatser där man faktiskt insett att en anställds förmåga är viktigare än kön och ålder och placerar kvinnor i högre positioner, får man istället problem med att hennes manliga kollegor blir obekväma eller helt vägrar att arbeta med henne.


Den här synen på kvinnans plats i samhället färgar av sig även på flickor i Japan.


Denna traditionella segregering av könen och deras roller färgar av sig på i stort sett alla delar av det japanska samhället. Föräldrar har generellt sett få eller inga förväntningar gällande deras döttrars utbildning och karriär och de kvinnor som väljer att studera vidare på universitetsnivå väljer ofta ämnen att läsa efter den traditionella synen på vad som är ”kvinnoämnen”.


En tidigare premiärminister har uttalat följande:

"Det är besynnerligt att vi ska behöva använda skattepengar för att ta hand om kvinnor, som inte fött ett enda barn, som blir äldre och lever sina liv själviskt".


Med andra ord har kvinnan bara ett värde som barna-alstrare, en åsikt som även Breivik ansluter sig till. För övrigt tillsammans med en oroväckande växande skara svenska konservativa män på nätet. De män som likt Breivik är starka abortmotståndare  för fri abort det ger ju kvinnan ett val och därigenom viss makt. Breivik anser att abort är lika med mord, men som vanligt försvinner mannens ansvar för sina spermier. Män som likt Breivik vill ha full kontroll över kvinnor, vill att de ska vara hemma, att kvinnor ska bedömas efter utseende, att kvinnor sexuellt ska stå till mäns förfogande och de vill även ha makt över kvinnors reproduktivitet.


I en DN artikel för några år sedan speglades situationen i Japan. Så här berättar en kvinnlig anställd.


Första dagen på jobbet hade de en välkomstceremoni för oss nyanställda. De delade in oss i en manlig och en kvinnlig grupp. En chef sa åt oss kvinnor att vi var där för att göra det lättare för männen. Jag ville lämna företaget redan då, säger Yoko Kawana. Män på mitt arbete får gå på kurser under en månad varje år så att de kan specialisera sig i yrket. Kvinnor får gå kurser under en vecka och då handlar det bara om uppträdande och etikett.

Jag har jobbat på personalavdelningen så jag vet vilka kvinnor som anställs på företaget. Det är de unga som ser bra ut på bild som får arbete, säger hon. En stor del andel av kontorsanställda japanska kvinnor kommer aldrig längre i karriären än till att koka te och sköta kopieringsmaskinen.


Endast 13 procent av japanska barn under tre år går på daghem. Bara 55 procent av japanska kvinnor i arbetsför ålder yrkesarbetar, och då ofta i deltidsarbete I ett samhälle där mannen fortfarande förväntar sig full markservice i hemmet och där kvinnan ofta förväntas stanna hemma för att fostra barn är allt färre kvinnor lockade av äktenskap.


Precis som i Sverige finns det män som inte vill acceptera att framför allt yngre kvinnor väljer bort äktenskap och går sin egen väg. Det är en hotfull förändring. ´Men det japanska samhället är bisarrt, det finns speciella vagnar i kollektivtrafiken där endast kvinnor får åka för att de ska slippa sextrakasserier. Det går att köpa använda trosor i automater t o m av minderåriga flickor.


Flickor sexualiseras från tidig ålder. På bilmassor har man småflicksmodeller.  I all denna samhälleliga kvinnofientliga kontext är det inte konstigt att t o m unga flickor blir mäns sexleksaker. Skoluniformer som är rena lolita-kläder förekommer. Barnporrinnehav är tillåtet. I det juridiska klimatet är det inga problem att komma runt lagen om förbud av spridning. De som erbjuder allt och gör det mer eller mindre öppet har relativt lätt för att verka utan hot från rättsväsendet. Så ser det japanska samhället ut.

Läs mer här:

Websites selling child pornography DVDs continue to operate despite the launch in April


Manga är en gammal konstform och även i denna avspeglas det mansdominerade samhället och att småflickor sexualiseras.

Ur Wikipedia:

The role of girls and women in manga produced for male readers has evolved considerably over time With the relaxation of censorship in Japan in the 1990s, a wide variety of explicit sexual themes appeared in manga intended for male readers.


Kopplingen mellan Breiviks kvinnosyn och det stöd han har i Sverige för denna antifeminism är tydlig. Det är bara att läsa om det i komentarsfält eller var som helst på nätet, inte minst på Flashback. I den kontexten är det en effekt av antifeminism och stödet för den som har förfäktat idén om att mangabarnporr ska legaliseras såsom HD fattade beslut om sommaren 2012. Det är en rent antifeministisk idé, precis som Breiviks vurm för Japan.


Den kvinnosyn som både Breivik och HD företräder (synliggjort i deras olika avgöranden) färgar alltid av sig flickors sexuella värde. Det som drabbar kvinnor, drabbar flickor. Flickor har dessutom så mycket mindre möjligheter att värja sig. Så idag är det ett faktum att Japans kvinnosyn och uppfattningen att kvinnan är underordnad även har påverkat Sverige.


Det är alltså inte bara Breivik utan alla hans könskonservativa anhängare som hyllar Japan och sin rätt att till grov sexualisering kvinnor – och flickor. Teckningarna har aldrig tillåtis om det varit 38 bilder på våldtagna småpojkar, förutsättningen för den friande domen var att det var just flickor på bilderna. (Den 39:de bilden fick vi inte se.)


Breivik är bara en person. Men hans tankegods delas av en växande skara rasister /sexister. Media har genom att stödja barnporrmangans tillåtande även uppmuntrat Breiviks kvinnokonservativa värdegods. Varför insåg de inte detta?


Traditionella könsroller och sexualisering av allt feminint kön skapar ett samhälle där flickor har mindre värde och desto större sexuellt värde. Det är så situationen är i Japan där små flickor blir behandlade som mäns sexleksaker.

Det är raka motsatsen till det "feministiska" Norge och det vet Breivik. Det är synen på kvinnor och flickor som formar en kultur som den japanska. En kultur där barnporr är naturligt att titta på. Där mannen vördas på det sätt som han bör. Det anser Breivik och fler med honom. 

 
ANNONS
 
Atmosphere girl

Atmosphere girl

22 juli 2013 23:52

Japan är ett "lurigt" land på så sätt att det är lätt att förledas på grund av hur modernt det är. Det är rikt, industrialiserat, exporterar teknik osv. Då tror man att människosynen är lika utvecklad som i andra I-länder (som ju i och för sig också är ganska outvecklad men åtminstone bättre jämfört med de flesta u-länder). Det är den inte, utan man har bara tagit de traditionella gammaldags värderingarna och proppat in dem bland blinkade neonljus, skyskrapor och snabbtåg.

Å ena sidan förstår jag ju varför män som Breivik fascineras av Japan, då de drömmer om rasistiskt, sexistiskt och strikt samhälle. Å andra, kan jag inte låta bli att undra om de inser vad det innebär att leva i ett sådant samhälle. Är de verkligen beredda att byta plats med den japanske mannen - är det verkligen det liv de vill leva? Män tycks aldrig riktigt förstå att deras människosyn drabbar även de själva. För det japanska samhället är inte lätt för någon att leva i, även om kvinnor och barn drabbas värst.

http://theatmospheregirl.blogspot.com

shedlight

24 juli 2013 09:35

Det är sant. Japan är på många sätt ett omänskligt hårt samhälle.

 
Ingen bild

Rain

23 juli 2013 16:32

Den japanska kvinnosynen var helt ny för mig men gör att man förstår varför en del har det som modell för drömland. Vi har inte så mycket att vara stolta över här i Norden heller, visste inte att det var så illa ställt i Norge. Jag upplever mer och mer att man måste göra någonting åt den här hemska utvecklingen. Frågan är bara vad?
Rain

shedlight

24 juli 2013 09:37

De tre stegen.
Utbilda sig om feminism (läsa böcker, rapporter, bloggar m m ), reagera och agera.

Vi måste stärka systerskapet och gå samman.

 
Gubbfan

Gubbfan

10 augusti 2013 08:50

Det var ett tag sedan du hade tid att skriva något.
Jag antar att det inte beror på att det saknas något att skriva om.
Det hade känts bra, men så väl är det inte.
Om det nu till äventyrs vore så kanske en liten kommentar till en artikel i dagens SVD kanske vore intressant:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sexsalda-barn-ses-inte-som-offer_8413158.svd
Du har varit inne på problemet förr har jag för mig men en uppfräschning skulle inte skada.
Om du orkar och har tid med eländet.
Jag saknar dina synpunkter. Jag lär mig en massa av vad du skriver och alla kloka kommentarer. Det är alltid någon vinkling som jag inte tänkt på.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

10 augusti 2013 10:03

TACK!!

Nä jag har inte slutat....bara gjort uppehåll o engagerar mig på annat håll i samma ämne. Det behövs mer än någonsin nu.
Där här du rätt.

Återkommer när man minst anar det...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se