Direktlänk till inlägg 16 mars 2014

Sveriges Radio, Granskningsnämnden och fascism light.

Av shedlight - 16 mars 2014 18:15

På Wikipedia står följande om fascism:


Fascismen hyser en positiv eller sanktionerande syn på våld som medel att uppnå målet, inbegripande heroism  och manschauvinism (med källhänvisning på de understrukna orden).


Om manschauvinism står följande


Manschauvinism eller manlig chauvinism kallas den attityd män har i de fall då de utgår från en inställning om att män är överlägsna kvinnor.  Manschauvinismen är nära förknippad med sexism  och misogyni/kvinnohat , och andra ideologiska övertygelser som innebär att kvinnors ses som underlägsna män, i synnerhet intellektuellt underlägsna.
Manschauvinism har definierats som en blind lojalitet och enkelspårig hängivenhet inför sin egen manlighet, som blandas med öppen eller förtäckt aggressivitet mot kvinnor. Kopplat till detta finns vanligtvis omedvetna ritualer för att avvärja ångest som framkallas av dessa kvinnor.

Begreppet manschauvinism fanns långt innan den feministiska rörelsen. Studier visar att fenomenet funnits lika länge som rasism och religiös förföljelse


Rasism och religiös förföljelse är alltså lika gamla som idén att män är överlägsna kvinnor som i sin tur är en fascistisk grundsten.


I Radio och TV-lagens femte kapitel som tar upp innehållet i tv-sändningar anges i första paragrafen att radio och tv ska ta hänsyn till allas lika värde.  Paragrafen lyder i sin helhet så här.


Allmänna krav

1 § En leverantör av medietjänster som tillhandahåller tv- sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv ska se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.


I ett tidigare inlägg skrevs om Utbildningsbyråns program om sex ( Sveriges Radio glorifierar prostitution) som framhävde prostitution. Radioprogrammet anmäldes till Granskningsnämnden från flera olika håll.  Det kom in en kommentar till det förra inlägget om det här.

Klipper in den här.


så här skriver Granskningsnämnden i sitt utlåtande av den 7/3 2014 i ärendet UR:s Bildningsbyråns stötande, okritiska, för att inte säga glorifierande inslag om funktionshinder och prostitution av den 18/11 2013.

Först en sammanfattning av själva anmälan:

"ANMÄLAN
Programmet handlade om vad en personlig assistent bör och kan hjälpa till med när det gällde funktionshindrade personers behov av sex. Programmet
undersökte bland annat vilken syn andra länder hade på frågan. Två anmälare är
kritiska till programmet och anser bland annat att det glorifierade prostitution.
De anser vidare att programmet var osakligt och att det saknade balans. De är
vidare kritiska till att sexualiteten inte skildrades ur ett genusperspektiv och att
programmet inte problematiserade prostitution och den misär som följer i dess
spår. En av anmälarna anser vidare att programmet strider mot den så kallade
demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen."

Därefter beslutet:


"GRANSKNINGSNÄMNDENS BEDÖMNING
Granskningsnämnden konstaterar inledningsvis att den så kallade
demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen avser programverksamheten som
helhet och inte kan tillämpas på enskilda program eller inslag.

Nämnden, som har tagit del av det aktuella programmet, anser inte att
programmets utformning eller innehåll i övrigt strider mot kraven på opartiskhet
och saklighet i UR:s sändningstillstånd."



Direkt oväntat var inte beslutet men man hade ju ändå vissa förhoppningar eftersom det var så uppenbar obalans i programmet - inte den minsta vinkling åt vad prostitutionen och de legala sexköpen skördar i fråga om offer, trafficking, hälso-, misshandel och direkta mordrisker för kvinnor som lockas in i branscherna.

I alla fall - vi ska fortsätta anmäla den här typen av fadäser i synnerhet public sevicemedier. Det är inte så kul för programmakarna att gång på gång bli anmälda och få gå i försvar för sina program.

Det handlar tydligen om att precis som i annan klassisk feministisk kamp ändra på en underordnande, destruktiv kvinnouppfattning.


Håller med om det sista. Vi får fortsätta outtröttligt att bekämpa kvinnoförakt, kvinnoförtryck och att föra kampen mot prostitutionen. I den kampen har vi alltid haft medierna emot oss historiskt och har så än idag vilket Sveriges Radios program och Granskningsnämndens beslut visar.


Men det här beslutet är faktiskt värre än att ”bara” vara prostitutionsvänligt. Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Eller man ska kanske kalla det kvinnskliga rättigheter.


Granskningsnämnden och den tolkning de gör av den lag som styr vår Public Serviceverksamhet gör alltså att det är fritt fram att kränka kvinnor med hänvisning till att det inte sker”i sin helhet”. Gör det inte det? I program efter program?


Men i vilket fall som helst betyder det att det i princip är i sin ordning att sexindustrin kan sprida sin propaganda förbehållslöst, att  män kan fortsätta tycka till om kvinnors kroppar och att de ska ha rätt att behandla dem som sexslavar/varor bara det inte sker "i sin helhet". Just det synsättet kommer leda till att kvinnor aldrig får vara människor dvs att portalparagrafen som anges ovan är totalt verkningslös. Det går alltid att påstå att det är ju bara just i detta program, just nu, just här osv.  Att kvinnor som en struktur anses vara mindre värda tillhör liksom inte Sveriges Radios ansvar.


Det här är en del av elitistiska och manschauvinistiska strukturer, dvs. det är byggdelar i en fascistisk människosyn.

Det kan hända att Granskningsnämnden inte alls begriper detta. Det är till och med troligt. Men det är ingen ursäkt. Okunskap är aldrig en ursäkt. De tror att de är demokrater. Så är det inte.


Nollpunkten, medeldemokratin=helhetsdemokratin, är inte på noll utan är redan till kvinnors nackdel. Den är på minus. Genom att hävda dessa ord ”i sin helhet”, trollas lätt förtyck av kvinnor bort och det manschauvinistiska och misogyna samhället upprätthålls.

Kvinnor skyddas alltså inte av portalparagrafen nummer fem.

Eliten upprätthåller ordningen för eliten. Män är lite mer ”lika värda” än kvinnor. Som anges ovan är detta en i grunden en fascistisk idé. Det är internaliserad fascism light.  Och ur fascism light kommer normalfascism och ur den kommer fascism heavy.

Det är nog ett tecken i tiden både att programmets gjordes, sändes och friades. Det går inte att befria sig från den obehagliga tanken.

 
 
Calle

Calle

18 mars 2014 08:59

Som vanligt så skriver du så otroligt bra. Jag tycker så mycket om din förmåga att analysera och visa på samband. Jag har lärt mig så otroligt mycket av att läsa din blogg och därför är jag extra glad att vi FeministPeppar dig den här veckan!
Tillsammans är vi starka, tillsammans gör vi skillnad!

http://calleism.wordpress.com

shedlight

18 mars 2014 13:03

Tack dvs dubbeltack!

Dina ord värmer verkligen.

Ja! Tillsammans fixar vi det - en bättre värld för kvinnor och barn!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Senaste inläggen

Tidigare år


Skapa flashcards