Direktlänk till inlägg 19 mars 2014

"Ljugande" flickor och Putin

Av shedlight - 19 mars 2014 12:16


Jag råkade höra på ”Tankar för dagen” idag. Det var en kulturjournalist som läste sin text den här gången. När jag letade info om vem det var såg att jag han var född 51 och hade jobbat bla på SvD och sedan (plötsligt) blivit utsedd som kulturråd i London i några år.


Det han gjorde var både otäckt och försåtligt. Frågan är om han visste om det.

Han började med att tala om en ”mamma” som hade hört av sig till honom (varför?) och varit orolig för sin dotter som hade börjat ljuga. ”Ljugandet” hade blivit värre och värre och ”mamman” visste inte vad hon skulle göra. Vad dottern ”ljög” om fick vi inte veta.

Den 51-årige kulturjournalisten nämnde sedan en läkare, uppenbarligen en han, som slutat på ett jobb för att ledningen hade börjat ljuga.  Han gick därefter raskt vidare till Krim och Putin. Resonemanget då var att Putin ljuger.

Kulturjournalisten jämförde med andra ord ”ljugande” flickor med Putin. Istället för att se och erkänna ett maktperspektiv som grundar sig på kön och barns rätt så bakas en kaka av en smet där "ljugande" flickor misstänkliggörs och placeras formmässigt bredvid Putin och medelålders makthavare.


Ett antal frågor reses.

Vem var mamman och vad ansågs flickan ljuga om?  Är barn ondskefulla och maktsugna precis som Putin?

Att barn hittar på låtsaskompisar eller att tex en hund pratade med dem - är det att ljuga? Eller att börja sätta ord på övergrepp från pappa, styvpappa eller från en trevlig förtroendeingivande man i mammans närhet - är det att ljuga?


Det här sättet att smyga in att barn ljuger och att sätta det i vuxet perspektiv med maktbegär är oerhört försåtligt.  Och det händer rätt ut i radion utan någon problematisering.

Det var heller ingen slump att den här kulturjournalisten valde just en mamma och en dotter. Hur hade det sett om han valt en pappa och en dotter? Eller en mamma och en son?

Han använde alltså barn och framför allt flickar, på samma sätt som maktgalna makthavare, alltid män, gör när de lyfter upp småflickor och kramar om dem framför smattrande kameror. De blir ett verktyg  att framstå som mänsklig och folklig.  Men samtidigt finns det en könsaspekt, det bortses ofta ifrån.


Kulturjournalister var de främsta att högljutt och månghövdat kräva att barnporrmanga ska vara fritt att inneha och att sprida utan att använda ett makt- eller könsperspektiv på vad det egentligen var som de uttryckte. Nu använder en kulturjournalist en ”ljugande” flicka som ett lämpligt avstamp för att komma åt maktgalenskap.  Han framstår som en kritiker av Putin men döljer samtidigt hur han ser på "ljugande" flickor. Är inte det stora problemet att tro på flickor som berättar eller uttrycker något annat? Barn som är utsatta, vare sig det är för övergrepp eller något som oroar barnet, har sitt eget sätt att hantera det. Kanske skulle herr kulturjournalsit istället dragit paralleller till övergrepp vare sig det är på ”ljugande” flickor, oroade mammor eller kvinnor, män och barn på Krim.

Nu inympades istället myten om flickor som ”ljuger” - igen. Vem tjänar på det?

 
 
Gubbfan

Gubbfan

19 mars 2014 19:06

Otäckt och försåtligt
Men vanligt

Journalisten visste nog vad han sa.
Tyvärr hade han nog för sig att han hade en fin gloria som varande en tänkande människa också.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

19 mars 2014 22:59

Tyvärr förekommer detta då och då, precis som du skriver. Att vi är något barnland stämmer alltså inte - barn misstänkliggörs ofta.
Tror nog också att denna kulturperson visste vad han gjorde.

 
honungsbi

honungsbi

27 mars 2014 15:01

Kopplingen mellan ett ljugande barn och ljugande ledning/Putin känns ju minst sagt obehaglig. Hade krönikören ett dolt motiv tro?

http://honungsbi.wordpress.com

shedlight

21 april 2014 21:29

Ja det är just det man börjar fundera på. Det är precis som du skriver obehagligt. Det värsta är att det inte är ovanligt i media att den här typen av associationer görs. Hur ser media på barns rätt att få höras och att inte misstänkliggöras per automatik om de berättar något osannolikt? Barn brukar ju omskriva obehagliga händelser till något annat som bekant.

(Sorry för sent svar!)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Senaste inläggen

Tidigare år


Skapa flashcards