Direktlänk till inlägg 8 februari 2013

Post- Breivik har öppnat för förakt neråt

Av shedlight - 8 februari 2013 19:05

I norsk press framför allt i  Verldens Gang har det förts en debatt om att Sverige är ett land som inte tillåter nationalism och att det är därför SD växer. AB och HD skriver om det.

Det är precis tvärtom.

Det är de grundläggande värderingarna och idéerna om det okränkbara människovärdet som sätter avtryck och som lägger grunden för tolerans och jämlikhet.


Efter Breiviks terrordåd sommaren 2011 gick människor ut i massor i rosceremonier och statsministern talade om att man ska  möta intolerans och terror med öppenhet och kärlek. Man sjöng om Regnbuens barn.

Men det har inte blivit  mer kärlek och tolerans. Det har snarare så att Breivik har visat vägen till ett kallare och mer människoföraktande samhälle.


Verldens Gang har hela hösten skrivit om ökande prostitution i Norge. Det har kommit ett stort antal afrikanska kvinnor till Oslo under den senaste tiden. Men varför har de kommit efter Breivik? Han som var för prostitution i sitt manifest.


Men istället för att lägga skulden där den hör hemma; på de män som köper kvinnorna, de som står för efterfrågan, så har VG:s manliga reportrar gett sig ut på gatan och skrivit om hur överfallna de blir av dessa desperata kvinnor.

Dessa kvinnor befinner sig hundratals mil hemifrån och har hallickar som kräver pengar av dem varje kväll. Vill dessa kvinnor överhuvudtaget få några egna inkomster till barn och släktingar hemma måste de suga av ännu fler män än de som hallickarna kräver. De utsätts sig för torskarnas våld varje kväll, deras kroppar tar stryk, deras psykiska hälsa är i botten.

De får ingen läkarvård eller mediciner. De fryser och är rädda innerst inne. Varenda dag och kväll är en kamp mot våldet och det enda verktyg de har är att sätta upp en fasad och spela en teaterroll, de har för länge sedan slutat hoppas  att få ett annat liv.  Ingen hjälper dem. INGEN.


Vad gör då de manliga journalisterna? De beskriver de afrikanska kvinnorna i det närmaste som ohyra.

De skriver om hur de blir antastade och hur de får värja sig.  De går ut på gatan på natten och glor på kvinnorna som vore de torskar och sedan in till redaktionsvärmen och tar en kopp kaffe skriver texten om kvinnodjuren de mött. Nöjda  åker de sedan  hem duschar, äter och går och lägger sig. En ny trygg dag väntar.


INTE en tanke ägnas åt om DE skulle kunnat hjälpa kvinnorna. Ett vänligt ord, en kopp kaffe, en smörgås och kanske bara att vara medmänsklig.

Tvärtom.

Istället låter tidningen  en manlig nätmobb ondgöra sig över dessa kvinnor i hundratals kommentarer och att män borde  ha rätt till att köpa kvinnorna. "Bort med morallagen" Känner vi igen det från "våra " nätmobbare?


Så VG har drivit en veritabel hetsjakt på prostituerade och på kvinnors värde.

Så som vanligt hänger det ihop. Kvinnosynen och rasism.


Norge har fått en hårdnande klimat. Det drabbar kvinnor, det drabbar mest de kvinnor som ska stå  till mäns förfogande  med sina kroppar. Och VG bidragit med att normalisera och legitimera en hård föraktfull ton gentemot prostituerade kvinnor. De är inga man behöver skydda, de är ju bara ohyra. Klart män ska kunna köpa dem. Dessa svarta kvinnor är ju knappt ens människor.


Att de finns där för att norska män fortfarande köper kvinnokroppar faller inte norsk media in.

Där ligger de efter i socialt och könsstrukturellt makttänkande. Eller så vill de bara se männens -nätmobbens - samhälle.


I Norge har också en domstol fattat beslut om att barn ska kunna utvisas ensamma.

Hur är det möjligt att bli så kall? Varför protesterar inte media? VG?

Men Fremskrittspartiet hyllar beslutet.


Den öppenhet och den kärlek man skulle visa varandra efter Breivik har blivit motsatsen.

Fremskrittspartiet politik både  gentemot prostitution och mot invandrare har spridit sig.


Nu spottar man neråt i Norge.

Mannens värde har stigit i takt med Hjernevask och att genusforskning ses som något föraktfullt.

Precis det som Breivik vill. Han kom inte i ett vakuum,  han kom ur ett klimat som hårdnat i Norge de senaste åren.


De norska nätmännen är lika kvinnohatiska och främlingsfientliga som i Sverige, kanske t o m lite värre.

De har ännu större uttrymme där. Norge har ett ännu mer maskuliniserat och sexistiskt samhällsklimat än Sverige numera.


Men Norge har aldrig gjort upp med kvinnohatet efter andra nazisttiden. Då som norska invånare  fick anpassa sig till den tyska ockupationen. Men efter befrielsen  la man allt ansvar på de kvinnor som hade fått barn med tyska soldater. De blev hela norska samhällets katarsis. Genom att smutskasta dem och göra dem till syndabockar så slapp alla andra undan. Det ser vi fortfarande effekten av. Det finns ett decenniegammalt strukturellt inbyggt kvinnoförakt som är lika  bråddjupt som fjordarna. Det skulle behövas en ny  Gro Harlem Brundtland nu.


Så går det en röd tråd från tysketöserna till afrikanska desperata handlade kvinnor på Karl Johan.

Och till Breiviks kvinnohat.


Skulden läggs på utsatta kvinnor och andra syndabockar. När den enda som bär skulden till att 69, mestadels  ungdomar och barn, dog på Utöja var en intolerant kvinnohatare.

Att Norge idag hånar tolerans och genuskunskap, är en del i förnekandet av sin egen historia av ett häpnadsväckande skuldbeläggande av oskyldiga. Återingen  så ska man söka efter  mönstret i historien.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Hanna

9 februari 2013 11:12

Himla intressant. Blir förbannad.
Vad gör feministerna i Norge?

shedlight

9 februari 2013 18:36

Dom finns men de jobbar på gräsrotsnivå.
De är inte så organiserade som i Sverige, vilket också säger något om historiska strukturer.

I Danmark är det ännu värre.

 
Gubbfan

Gubbfan

10 februari 2013 00:03

Ditt inlägg får mig att minnas vad min faster berättade för mig i mitten av femtiotalet.
Hon hade före kriget cyklat i Norge. Hon hade då skrämts av norrmännens nazistförtjusning. Det fanns massor av högerextrema idéer bland den norska befolkningen.
Sådana tankar tycks ta många generationer att bli av med.
Kan man inte förakta någon annan folkgrupp så föraktar man kvinnor.
Det värsta är att jag tycker mig känna igen allt från dagens Sverige.
Massor av misslyckade unga män som vill ha någon att trampa på, någon att visa sin makt för.
Och medierna hakar på.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

10 februari 2013 12:51

Intressant historia.
Vi borde röja mer i vår historia, det är bara några decennier bort.Det gäller både Norge och Sverige. Trådarna löper ihop och det blir logiskt och förklarat vad som händer idag. Vår anekdotiskt präglade mediabild skapar och underhåller okunskap. Det är livsfarligt - det har historien lärt oss.

 
Squareeye

Squareeye

12 februari 2013 22:16

Det finns en annan sak som gör det extra svårt för dom afrikanska kvinnorna. De tror på voodoo och hallickarna skrämmer dom med detta. Det är som i "Red districts" att dom prostituerade blir betittade som djur på zoo. Dom har väl rensat där idag för det har visat sig att den lagliga handeln med kvinnor inte gav dom pengar till staten som dom trodde utan det är kriminella gäng som tar hand om förtjänsten.
Detta med "tyskhororna" och deras barn är ett annat svart kapitel och jag säger FY FAN! vad elaka människor det finns. "Liten IDA" beskriver det så bra av Marit Paulsen. Detta att man gav sig på barnen på hemskaste sätt. Marit Paulsen är ett av dessa barn.

http://squareeye.se/wordpress

shedlight

13 februari 2013 13:40

Ja, religion används för att skrämma de från början 14-15 åriga flickorna från byar på landsbygden i Nigeria. Den nigerianska maffian är en utav världens mäktigaste och det råder inget tvivel om att prostitution med minderåriga är en av deras främsta inkomstkällor. Det är inte klokt att män i väst som inte kan hålla reda på snorren bidrar till dessa övergrepp och till maffian.
När tiden går ändrar dock tvånget karaktär, det behövs inte på samma sätt, dessa kvinnor har ingenstans att ta vägen ändå.

Nederländerna har rensat upp en hel del. Men det återstår alldeles för mycket, de kommer gå vidare.

Liten Ida ja, norrmännen fick ingen vidare diskussion om det kvinnohat som låg till grund för denna fruktansvärda behandling av kvinnor och barn.

Det kom en ny bok för några veckor sedan som de också verkar förtiga, man ser ingen allmän diskussion nu heller.

 
Ingen bild

noboytoy

20 februari 2013 20:39

Männen som påstår sig bli "överfallna" inbillar sig säkert att dessa stackars kvinnor "överfaller" dem pga att de tycker att männen är sexiga och att kvinnorna är jättekåta på dem:D?

Inte heller förstår torskar att så fort de har köpt en kvinna som är tvångsprostituerad, så har de gjort sig skyldiga till våldtäkt. Jag skulle vilja se den torsk som säkert kan avgöra om kvinnan han betalar för att få masturbera av sig i, är tvångsprostituerad eller ej? Är torsken en sexköpare, eller är torsken en våldtäksman..?

shedlight

21 februari 2013 01:08

Torsken köper sig rätten att våldta.
Hur han vill, när han vill, med vem han vill.
Det är det yttersta maktuttrycket från dessa män och egentligen från alla män.

 
Atmosphere girl

Atmosphere girl

21 februari 2013 22:04

Massmordet på Utöya anses vara ett verk av en ensam galning och ingen påstår sig ha något som helst samband med Breiviks åsikter. Men precis som du skriver så uppstod inte Breivik eller hans tankegångar ur tomma intet utan har självklart ett samband med samhällets tongångar. Anonymt på Internet framträdder dock människor som anser att Breivik var en hjälte. Det vittnar om det utbredda hatet mot kvinnor och vänstern, som ingen vill stå öppet för.

http://theatmospheregirl.blogspot.com

shedlight

22 februari 2013 13:29

Breivik kom inte i ett vakuum. Jag har upptäckt mer och mer efter att jag "hängt" i norsk media efter rättegången.
Norge har inte gjort upp med varken nazism, främlingshat och kvinnohat. De sopar historien under mattan och fortsätter som förrut - på samma invanda spår.
Myrdal, Haugen, och Breivik - samma kontext.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se