Direktlänk till inlägg 22 februari 2015

Brottsofferdagen 22 februari - dagen för de tysta

Av shedlight - 22 februari 2015 10:40

Idag är det Brottsofferdagen. Den dag då brottsoffer och deras situation uppmärkssammas. 


MEN KOM IHÅG -DE ALLRA FLESTA BROTTSOFFER HAR ALDRIG FÅTT NÅGON UPPRÄTTELSE OCH KOMMER INTE ATT NÅGONSIN FÅ DET


Det gäller i Sverige och det gäller framför allt i andra länder. Men om vi håller oss till vårt land och riktar blickarna på hur "vi" behandlar dessa tysta och tystade brottsoffer,  syns ett mönster. Brottslingen får uppmärksamhet. Brottslingen får prata ut. Brottslingen får gråta i rättsalen. Brottslingen får breda ut sig om att sexköp är frivilliga överenskommelser. Brottslingen hävdar att mamman till hans barn är psyksjuk och manipulerar barnen att hitta på om övergrepp, barn som han nu inte får se och media ställer upp med efterlysningar. Brottslingen får plats att tala om hur hemskt det har varit att vara oskyldigt anklagad allt medan brottsoffret har skrämts till tystnad. Brottslingen får stöd utav de som säger att han gjorde bara det som flickan ville - det är egentligen mannen som är ett offer för moralism. Brottslingen får huka och hulka och ångra sig och få sympatier. Brottslingen får alltid göra comeback.  Brottslingen får göra interjvu efter intervju utan att kritiska frågor ställs om uppenbara tvetydligheter och om hans hämnd mot de som försöker skydda brottsoffret. Brottslingen får hota ifred men ändå frias för allt i det mediala ljuset.


Brottslingen får väldigt mycket. Brottslingen har 364 dagar om året.Media älskar brottslingar mer än de bryr sig om brottsoffer.  Allra minst bryr sig media om de brottsoffer som inte hörs, de som inte blir trodda, de som beskylls för att ljuga, de som inte vågar, de som skäms för vad de utsatts för, de som skuldbelägger sig själva, de som inte orkar, de som är skrämda,  de som lägger all kraft på att överleva dag för dag, de som inte längre lever, de som fick ett alltför kort liv.


Våldtäkt, pedofili, mord, incest, prostitution, vårdnadstvister, misshandel, i alla dessa brott finns de allra allra flesta skyldiga, brottslingarna,  runt omkring oss. De  har också skrämmande ofta ohämmad tillgång till media.


Brottsoffren har ingenting. De har en dag där de som vågat framhålls. Det är bra. Men det finns ingen dag för de som inte får finnas för att det blir för obehagligt att påminnas om dem.  
 
Gubbfan

Gubbfan

22 februari 2015 17:43

På något sätt påminner media om den där bilden med tre apor, där en håller för ögonen, en håller för öronen och en håller för munnen.
Men...
Vi är nog alldeles för många som ÄR de där tre aporna för att det är så bekvämt att inte tänka efter, så bekvämt att nöja sig med det media skriver, så bekvämt att glömma det där lilla ordet "varför"? .
Den gudabenådade pedagogen Bodil Jönsson skrev i någon bok att hon haft otroligt stöd och hjälp i sitt arbete av att tänka: Tänk om det är precis tvärt om?".
Vi bör nog allesammans börja tvivla på vad vi ser, vad vi hör och vad som sägs. Kanske rent av börja försöka sätta oss in i andras privata små helveten.
Och inte bara göra det på Brottsofferdagen utan på alla dagar.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

23 februari 2015 15:23

Du har så rätt. Vi måste alltid "vara de obekväma". Vi får stå över att vi sprider dålig stämning och göra oss av med beröringsångesten. Glädjande nog är det fler och fler som tänker så. Men inte media.

 
Ingen bild

Katarina Persson

7 mars 2015 22:02

Ännu ett värdefullt och efterlängtat inlägg från dig Shed Light.
Ack ja, dessa enstaka dagar som beskärs oss.Nu inför Internationella Kvinnodagen är jag orolig och beklämd. Förra årets demonstration I GBG var stor och entusiasmerande. Undrar vad som hänt/förändras under året.Hatstämningarna både de antifeministiska, de rasistiska och de nationalistiskt/högerextrema har piskats upp ytterligare. Det känns viktigare än någonsin att stå upp och bli räknad!

shedlight

9 mars 2015 16:09

Tack min vän!
Hoppas din kvinnodag kändes bra! Det var mycket folk ute överallt tycker jag det verkar som. Bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Senaste inläggen

Tidigare år


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se