Direktlänk till inlägg 16 september 2014

Det är media som har skapat monstret - SD:s framgång

Av shedlight - 16 september 2014 08:07

I årets val fick SD 13%.


2010 kom de in i riksdagen med ca 6 % av väljarstödet. 

Ingen hade då kunnat missat hur dessa väljare hade - och har -  en mycket dålig kvinnosyn. Det syntes på SD:s starka stöd på Flashback där samtidigt  kvinnohatet var uppenbart. Oavsett om det handlar om de bästa hororna i Prag eller om en våldtäkt där gärningsmannen är en "hygglig" svensk man och offret blir muntligt skändat och givetvis uthängt eller om det handlar om tongivande svenska feminister är hatet så starkt att det känns genom skärmen.


Sexism, kvinnoförtryck, kvinnohat och rasism hänger ihop.


Media började ungefär i mitten  på 2000-talet med att öppna kommentarsfält. Det var ett sätt för tidningar att visa att vi hänger med, vi har dialog med läsarna, vi följer med i tiden. Snabbt öppnades alla artiklar för kommentarer och det fanns obefintlig moderering. För det hann ju inte media med och det skulle ju vara "censur".  Att de som kommenterade var en liten klick män fanns inte uppe till diskussion.


Men där hände det i Sverige.

Under dessa år då media fullkomligt exploderade av hatiska kommentarer så lyckades SD mobilisera.

 

Men. Media agerade när det dök upp rasism. Däremot fick antifeminism, kvinnohat och otroligt grov sexism fritt utrymme.  För ordet censur har alltid handlat om att kvinnor får skändas ohämmat.  När någon reagerar mot kvinnohat och sexism så är det alltid av brist på humor (det är ett skämt) eller en vilja att strypa yttrandefriheten ( "ska vi inte få säga vad vi vill") och att det är censur. 


Bloggen började 2010 som en reaktion mot medias otroligt cyniska sätt att behandla kvinnor i kommentering och senare i artiklar. För så var  det. Media gav "röst åt läsaren" både direkt genom att återpublicera hur "läsarna tyckte"  eller  indirekt genom självcensur  i vissa ämnen eller genom att sexualisera kvinnor. Allt för att "läsarna" skulle bli nöjda. Detta drabbade givetvis flickor också. När man tänkter på vad media har gjort förstår man att media avskyr historiska kunskaper och självkritik.


I kategorierna om AB, Expressen, SvD och DN finns många exempel  på hur dessa drakar har behandlat kvinnor.  Det finns även i Kön, makt, och sexualitet, Könshandel och faktiskt i de flesta inläggen.


För att ta några exempel:


SVT:s forum var tidigt ett tillhåll för män som uttryckte misogyni. Det fanns trådar med porrbilder, med adresser till tyska bordeller, tips på hur man börjar köpa prostituerade.  Vem har tagit ansvar för det?  Så småningom renodlades kommentering till att endast vara öppen under debattartiklar. Men inte ens då gjordes något åt hatet mot kvinnor i allmänhet och mot de få kvinnor som kommenterade i synnerhet. Männens rätt att kränka gick först. Även där gick det att se att det var SD-anhängare som släpptes helt fritt. Uppmaningen rösta SD2014 förekom ständigt.

Det var inga problem för SVT men att visa Godheten var ett problem.


AB skrev innan 2010 sina thaiartiklar som följdes av 1000-tal kommentarer som handlade om de svenska kvinnornas bortskämdhet samtidigt som de framhöll thailändska kvinnors egenskaper. RASISM hjärta SEXISM dag efter efter dag i AB.  Kvinnor har ju aldrig haft någon rätt att få sin sak prövad som grupp mot mediamaskineriet men skulle DO kunnat gjort det angående sättet att behandla thailändska kvinnor? 

Artiklarna startade p g a av att en politiker i Norge, några år innan Breivik,  ansåg att nordiska kvinnor var bortskämda. En politiker från Fremskrittspartiet. Ser ni kopplingen?  AB hjälpte fram fascistiskt tankegods genom att kränka kvinnor. Långt innan Breivik. 

AB hejade sedan på denna bastuklubb genom att publicera den ena efter den andra artikeln som nedgjorde kvinnors sak, gärna om prostitution och lyckliga horor, eller om kvinnor som måste ha mäns hjälp. Ibland publicerades debatter med någon feminist som ville problematisera kvinnors situation i någon fråga. Hatet kom som ett brev på posten fast i kommentarerna.  Det tyckte AB uppenbarligen var helt ok. 

Webfrågan "behövs trafficking" blev besvarad med JA och svaret från webredaktören  var att , ja så tycker ju folk. Att det handlar om universella rättigheter att inte kränkas, att det handlar om organiserad  kvinnohandel för mäns behov ville inte AB inse.

Hade de frågat samma sak om slaveriet? 


Och så har det alltid sett ut. Kvinnohatet som går som en röd tråd genom fascismens historia är onämnbart både i nutid och i den historiska patriarkala ordningen vi har. Det måste alltid vara mäns som drabbas för att det ska finnas ett förtryck, för att det ska FÅ definieras som ett förtryck.


SvD hade under lång tid en lång svans med rasistiska kvinnohatiska kommentarsherrar. Ändå valde de att öppna artiklar om våldtäkt och sedan prostitution. När Schyman och några debattörer skrev att de ville hjälpa prositutionens offer blev de rasistiska och kvinnohatiska männen i kommentering upprörda. Det blev som SvD valde att skriva "starka reaktioner" utan att reflektera VILKA som reagerade. Att det var män ( och sexköpare) och att det var rasistiska män.


Så höll det på fram till Breiviks dåd.  Och under tiden hann SD som alltid förvaltat och dompterat nätet med framgång, komma in i riksdagen.


Men inte ens då när Breiviks värdegods blev känt var kvinnohatet uppe till diskussion. Media vände det blinda ögat till. Kvinnohatet fortsatte - igen. Ett tag till.

Först någon gång 2013 upphörde denna kommentering. Den finns kvar i sk chatar med läsarna och fortfarande görs inte någon genusbedömning villka det är som får höras och hur det i förlängningen drabbar kvinnor och flickor i Sverige.


Media har under denna tid visat att de inte kan hantera fascism. Förstår de inte att kvinnohat och sexism och kvinnoförtryck är det viktigaste fundamentet i fascistiska rörelser utan tvärtom fortsätter som vanligt så växer givetvis SD.


Det handlar inte om järnrör hit och dit eller om nattligt spelande. Allt det är ovidkommande och bara förstärker SD. Att Expressen samtidigt  kan lägga ut nakna kvinnokroppar på websidan och göra reklam för bröstförstoring visar vilket hyckleri de och chefredaktör Mattson gör sig skyldiga till.  De stärker SD och gör det med vilja.  


Att kvinnor anses av både media och SD:s anhängare vara mindre värda som människor och att vara ett objekt för mannen är uppenbart. Inte minst på Flashback där kvinnor och flickor ska hålla käft om våldtäkt, ska vara till salu, feminister ska skjutas och där kvinnor anses förtjäna sin underordning.  

Varje dag, vecka, månad som går och det hårdare klimatet mot kvinnor får växa och sexism får utrymme medialt så ökar SD.  Media skapade - och skapar-  monstret som växer och växer.  Sedan verkar de förvånade över att SD fick 13%.


Men det är bara läsa nutidshistoria. Det som media har så svårt för. De tycks knappt minnas vad som hände förra veckan. Hur ska de minnas vad som hände i mitten på 2000-talet då allt började i deras egna kommentarsfält? Och i deras egna artiklar? Om de inte kan lära av nutidshistorien hur ska de då förstå något alls?
 
ANNONS
 
Ingen bild

Patetiskt!

16 september 2014 13:33

Vänsterns kommunismextremism då? När ska media börja granska den!?
Media har hjälpt SD helt klart. Dom har fått gratis reklam varje dag. Men politiken har SD skapat själva, och det är den som 13% av landets väljare valt, de går inte att förneka.
Dom som läst SDs politik och inte lyssnat på media har också insett att dom inte är ett rasistiskt parti utan ett parti med realistisk politik. Hoppas även du läst partiprogrammet och insett att SD inte vill stoppa invandring, skicka hem någon osv utan ha en realistisk reglering för att övriga Sverige också ska överleva och så att dom som kommer hit ska få det så bra som möjligt.
13% är väldigt många människor. Inte bara lågutbildade inavlade skåningar som media och vänstern försökt få det till tidigare.
Kanske vore det dags att inse att alla dessa har en åsikt som dom andra partierna inte vill prata om. Kanske vore det dags att dom andra partierna och media slutar med sin löjliga inställning att vägra lyssna och prata med SD och istället försöka höra på vad dom och alla väljare har att säga.
Att ignorera det hela skapar inget bra för någon och kommer bara att skapa en ännu mer skev bild av vad det är SD egentligen vill.
Vänstern bör dock hållas utanför, så länge dom inte ställer sig bakom en nolltolerans mot våld, extremism och rasism som SD gjort. I Vänstern är det knäpptyst när deras folk kastar sten, pekar finger i tvs direktsändning, bråkar med polis osv. Är det rätt!? Snacka om omvänd rasism som dessa kommunister sysslar med, men utan att stora rubriker i media!
Vi har demokrati och väljarna har sagt sitt, inte minst angående SD. Acceptera det eller flytta till Nordkorea!

shedlight

18 september 2014 21:41

Vilka män skriver du om? Kommunism? Det var väl män med makt det också? Precis som SD.

SD:s väljare är olika. Men de flesta har inte någon aning vad som står i partiprogrammet.

SD:s partiprogram vill ha tillbaka 50-talet med deras antiabortagenda (var finns mannen där?) och deras ekonomiska politik. Har skrivit mycket om det. Bara läsa kategorin Sverigedemokraterna.

 
Ingen bild

Urkund

17 september 2014 16:37

Om media bemött SD sakligt med fakta, tagit sig tid att diskutera SDs manifest och i detalj analyserat ideologin, punkt för punkt hade man fått ett större gehör och uppvisat ett seriöst intresse för SD och deras agenda.

Nu har de istället ägnat sig åt att smutskasta och dra fram skandaler som istället fått väljarna att uppleva SD som en underdog och sådana har en tendens att få ett stort stöd.

Jonas Thente på DN skriver idag: "Medan vi diskuterade Tintin och "Lilla hjärtat" växte Sverigedomkraterna".

Han avslutar artikeln med: " Vi försökte häckla ihjäl de, prata över huvudet på dem, skuldbelägga dem, jämföra dem med slavägare och rabbla akademiska lånord. Det fungerade bevisligen inte. Kanske borde man börja prata med dem som i tystnad och hemlighet smög ner sin röst för SD i urnan. Med dem, istället för om dem"

LÅter som en vettig strategi om ni frågar mig. Allt media gjort hittills har bara gynnat SD. Fortsätter de i samma spår har vi ett SD som kan vara Sveriges största parti 2018.

shedlight

18 september 2014 21:37

Det mediala hanteringen av vår omvärld är okunnig, snuttifierad och marknadsliberal. Historielöshet gynnar fascismen och SD.

Det handlar också om att inte normalisera ett vi-och-dom begrepp. Och det innefattar även att bekämpa sexistiska strukturer. Där har media mycket att göra!

I förlängningen är det bara feminism som kan bekämpa fascism hur denna än visar sig.

 
Ingen bild

Katarina

18 september 2014 11:26

Hej mitt Hjärtas Ljus! :)

Tack för en lysande analys! Har delat den på Facebook!Du förtjänar att bli mycket mer läst och uppmärksammad. Hoppas på mer, mer,mer!!!

shedlight

18 september 2014 21:31

Tack, tack!

Blir jag tillräckligt mycket upprörd över något (som medias dubbelmoral och feghet) kommer det kanske mer....

 
Ingen bild

Gunnel omér

28 september 2014 11:58

Du är bra Shedlight!

Det pågår ett massivt uteslutande av kvinnor i politisk debatt och det pågår ultrakonservatismens politiska genombrott. Samtidigt som sexister och rasister hävdar att vi inte vill "prata" med dem. Vi som "pratat" med dem i många år vet att det inte är dialog de vill ha. De vill ha medhåll och underkastelse. Och det är helt omöjligt att ge!

Det finns skiljelinjer i politisk och moralisk hållning. Sådana skiljelinjer, som gör det alldeles omöjligt att sträcka ut en hand och förhandla. Kvinnosynen är en sådan. Så jag är glad att du finns och glad att du hjälper oss att se konfliktlinjerna.

shedlight

29 september 2014 09:12

Tack!

Och håller med! Medias sätt att legitimera sexister (inkl uttalade kvinnohatare) är en fara för kvinnor. Det är inte klokt att det får fortsätta än idag!

Precis som du skriver är det inte dialog det handlar om, lika lite idag som i rösträtts- och reglementeringsförbudskampen på 1800-talet. Det handlar om att begränsa kvinnor och flickor genom att göra dem undergivna och till objekt. Det går inte att "diskutera" huruvida kvinnor är människor eller inte.

 
Gubbfan

Gubbfan

8 oktober 2014 14:27

Det var ett tag sedan du skrev något på denna blogg.
Skönt att "se dig" igen. Jag började bli lite orolig.

Men jag kan som vanligt inte annat än att hålla med dig om medias ansvar.
Möjligen vill jag lägga till att snorungarna i SD har varit väldigt smarta med att koppla på det missnöje som finns med de etablerade partiernas nedmontering av välfärdsstaten och vårt gemensamma ansvar för varandras väl och ve.
När en del känner sig pressade i samhället blundar man kanske för snorungarnas kvinnosyn och syn på människor från andra kulturer och röstar för en spark i ändan på etablissemanget.
Det finns i alla händelser all anledning att se upp med vad medierna, möjligen påhejade av deras ekonomavdelningar, väljer att rapportera om eller att tiga om.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

10 oktober 2014 23:07

"Det finns i alla händelser all anledning att se upp med vad medierna, möjligen påhejade av deras ekonomavdelningar, väljer att rapportera om eller att tiga om."

Håller med vad du skriver särskilt sista meningen som jag kopierade in för det är liksom - i ett nötskal - det jag skriver om i inlägget. Någonstans är det ett VAL att vara okunnig och att hålla sig okunnig som medierna gör.

Ja, jag skriver med lite "ojämna" mellanrum nu. Tack för omtanken:) men jag finns här och fortsätter "bevaka" vad som händer här och var - och i media.

 
Ingen bild

Katarina

11 oktober 2014 17:27

Om det till en början varit mest en mussnöjesyttring i frustration över känslan att inte bli "lyssnade" på av media eller politikerna så är det numera ett i allra högsta grad medvetet VAL om då vi ser SD.s representanter inta sina poster och fortsätta visa vad de går för nu när de liksom börjar känna sig säkra i sadeln.

shedlight

15 oktober 2014 14:48

De har blivit lyssnade på sedan ca 2005 då kommentering i media började komma igång. Nu ser vi resultatet av det: en normalisering av extremhöger/fascism.
Det finns faktiskt inga som har blivit SÅ lyssnade på som de som nu röstar på SD. Och det fortsätter.

 
Ingen bild

Katarina

16 oktober 2014 10:19

NU har de fått en större och säkrare plattform och blir ÄNNU mer lyssnade på. Helin i AB gör en pudel och nästan er om ursäkt för att han inte varit snäll trots att han låtit sina kommentarsfält översvämmas av kvinno och utlänningahatare i flera år utan att fungerande moderation.
Och det ger tydligen resultat. SD gått ytterligare lite framåt enligt opinionsundersökning i morse.

shedlight

18 oktober 2014 13:34

Precis! Det är en djup dubbelmoral hos Helin/Aftonbladet och övrig media. Det som stärker antifeminism stärker också SD/fascism.

 
Ingen bild

Jeanna

18 oktober 2014 18:00

SR:s diskussionsforum, Ring P1, är snart översvämmat av samma kvinno- feministhatare som tidigare SVTDebatt. De använder t o m i vissa fall samma nickar.
Skriftliga påpekanden och frågor via mejl besvaras inte alls eller med undanflykter.

shedlight

24 oktober 2014 17:54

Håller med!
Det betyder förmodligen att redaktionen är mkt medvetna om vad som sker men väljer att blunda.
De enda som kan åstadkomma förändring är VI!

Kvinnorörelsen har alltid varit de som har haft media och samhällets maktstrukturer emot sig men som ÄNDÅ - när vi samlats - åstadkommit framåtskridande.
Avanti!

 
Ingen bild

Katarina Persson

31 oktober 2014 01:23

So det ser ut nu är det samma fascistoida/konservartiva och kvinnohatande gäng som häckar. Strakt decimerade för kluben är så himka inskränkt och trist och ingen debatt öht förekommer då ful konsensus råder. EN enda kvinnlig debattörer deltar med det talande nicket "Ej feminist", den enda kvinna som tillåts delta utan att bli utmobbad. Vid klagomål på redaktionen hävdas endast att samtliga gör "ett utmärkt jobb för att skapa en bred och intressant diskussion". Oavsiktlig komik för van och en som tittar in där

shedlight

1 november 2014 11:15

Så har det sett ut i åratals. De ansvariga VÄLJER att bara en viss del ska höras.
För var finns barn? Var finns rumänska tiggare? Var finns somaliska kvinnor?
Det som finns är vita kränkta män och en public service som använder skattepengar åt att promota SD.

Det är samma i RingP1 som i SVT. Med andra ord är det forumsägarnas politiska agenda som ska ifrågasättas.
Tvivlar de på hur det har låtit får de gärna gå bakåt i "historien" i denna blogg som verkat huvudsak mellan 2010-2013. Kvinnohatet är den röda tråden i all kommentering OCH i media egna vinklingar.

 
Ingen bild

Ej feminist

8 november 2014 17:24

Det är skrattretande att läsa Katarina Perssons, Gunnel Gomérs och Jeannas kommentarer. Vi som skriver på Ring P1 känner inte igen oss.

Var finns det fascistoida/konservativa och kvinnohatande gänget? Har aldrig träffat på det!

Antingen har damerna livlig fantasi eller också ljuger de. Jag tror på det senare eftersom jag har träffat på dessa damer och deras lögner tidigare!

shedlight

9 november 2014 17:09

Jag släpper igenom den här kommentaren för att den är intressant att analysera.
Ovanstående antifeminist, som är anonym , går på kvinnor som inte är anonyma och använder personangrepp som metod. Därmed kommer denna antifeminist att falla på eget grepp - med omedelbar verkan. Ovanstående antifeminist - som är både historiskt och globalt okunnig - märker inte ens det själv.

Riktigt roligt att antifeminister så snabbt återigen visar att de är "mer än lovligt" korkade.

Intressant också att notera ordet "damerna". Vilken kategori män använder ordet "damer" istället för ordet kvinnor? Jo de som har behov av att dela upp kvinnor efter hur användbara de är för män. Ovanstående antifeminist bevisar alltså genom ordvalet att han är rädd för KVINNOR. Också rätt kul.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se