Direktlänk till inlägg 30 juli 2015

Lejonet Cecil i Zimbabwe och Vargen Ulrik i Sverige.

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjesjägande tandläkaren som betalade en stor summa pengar för att få döda detta lejon säger sig ångra sig. Det stämmer naturligtvis inte. I så fall hade han aldrig

1) betalat för att döda djur

2) skjutit djur med pilbåge!


Hur många andra lejon skjuts på samma sätt. Och leoparder och andra djur för att de som finner nöje i att plåga och döda djur ska få utlopp för sina sk "behov"?


Cecils fall är alltså ingalunda unikt.


Ett tydligt exempel på det är vargen Ulrik och hans liv -  i Sverige.


Man tror att han blev 11 år - en mycket hög ålder men vad som egentligen hände när han försvann vet ingen.


Men hans livshistoria är värd att uppmärksammas. Den visar hur vargar skjuts och skadeskjuts i Sverige. Hur vargar plågas och lider i det tysta av jägare som inte drar sig för att orsaka djurplågeri.


Vargen Ulrik har fått ett helt kapitel i boken ”Wild Wolves We Have Known”, där hans levnadsöde tecknas så gott det nu går. I Våra Rovdjur ( Svenska Rovdjursföreningens tidning) nr 4 2014 finns hela kapitlet om Ulrik.


Han föddes någon gång sommaren 98. Han fångades första gången i december det året och förseddes med radiosändare.

De uppgifter denna varghanne har levererat till forskningen är ovärderliga. Som ung tycktes han vara en självständig natur och verkade vara mycket för sig själv.

I mars 1999 blev Ulrik allvarligt skadad och blödde kraftigt. Han låg stilla och förlorade mycket blod. Den enda som kunde dras var att han blivit skjuten alltså tjuvjagad.  Han hade troligen gått över väg och någon hade fått syn på honom. Denne någon hade också ett gevär och denne någon beslöt sig för att skjuta på Ulrik.  Denne tjuvjägare går fri som de flesta gör.


Ulrik överlevde men plågades sannolikt mycket svårt. Kanske kände han av smärtor från det här tillfället  resten av  livet.


I juni sommaren 99 träffade Ulrik en tik. De jagade tillsammans och verkade må bra ihop. Även tiken förseddes med radiosändare.

Våren därefter syntes att tiken löpte och i slutet på våren blev Ulrik far för  första gånger. Han och tiken fick fyra valpar.


På hösten försvann tiken och en av valparna. Den enda slutsats som kunde dras var att de tjuvjagats till döds. Ulrik fick ensam försörja de tre valparna och det klarade han bra.  Två av de tre återstående valparna blev dock  illegalt dödade inom ett år . Endast en valp överlevde alltså.  


Nu var Ulrik helt ensam och sökte säkert efter en ny tik. Det gick bra för redan nästa vår verkade han fått sällskap. Även denna tik förseddes med en radiosändare.

Nu verkade Ulrik vara lycklig igen. Men det verkade inte som det blev några valpar den här sommaren. Men det fanns ju förhoppning att det skulle ske nästa vår.Då är vi redan framme vid år 2003  Men i februari det året upphörde tikens signaler till forskarna. Ulrik tycktes ha letat länge efter henne. Men den enda förklaringen är att även tik nr 2 blev skjuten till döds. Illegalt.

Nu hade Ulrik sändarbatteri tagit slut och forskarna beslöt att fånga honon igen, Men det visade sig vara svårt. Ulrik hade varit med om det förrut och dessutom var han säkert mycket försiktigt efter att han nästan dött av sina skador när han var ungvarg.

Men det gick till slut. Ulrik var nu 5 år och vägde 45 kg. Han var i hyfsat hull.


Våren därefter , 2004, tycks Ulrik återigen ha slagit följe med en tik, hans tredje i ordningen. Men deras bekantskap verkade ha upphört efter en tid. Varför går inte att veta, om även denna tik skjutis eller om de bara skiljdes åt.


Nu var Ulrik ensam igen. Han vandrade långt. Han hamnade i slagsmål med en varghanne som åtföljdes av en tik .  Efter detta slagsmål blödde han kraftigt.

Det märkliga var att Ulrik var morfar till dessa två vargar. Hans enda överlevande valp från sin första kull,  en tik, hade alltså reproducerat sig och nu stötte Ulrik på sin barnbarn. Visserligen blev mötet ett slagsmål men märkligt var det i alla fall.


Nästa år, våren 2005, slutade Ulriks sändare att fungera och han behövde få en ny. Inte förrän spårsnön lagt sig i november det året gjordes försök att fånga honom igen.  Det lyckades i januari 2006 men då hade Ulrik redan hunnit träffa en ny tik.

Nu var han åtta år gammal vilket är en hög ålder för en vildlevande varg.  Förutom skador vid bytesjakt och av trafik så är illegal jakt är den största faran för en varg i Sverige. Men hittills hade Ulrik överlevt men han hade förlorat två av sina tikar liksom 3  av valparna i sin första kull. 

Men det var inte lätt att fånga Ulrik den här gången. Han hade varit med förut. Han visste vad det handlade om.

Till slut lyckades det. Ulrik vägde nu lite mindre än förra gången, han hade förlorat en framtand och en del av svansen men i övrigt verkade han må bra.


Den sommaren, 2006 , blev Ulrik far för andra gången i sitt liv. Det upptäcktes senrare att det var sju vargar; Ulrik, tiken och fem unga individer som följdes åt så det verkade ha fötts fem valpar. 

Åren därefter 2007 0ch 2008, höll flocken ihop och jagade. Men 2009 utsattes flocken för tjuvjakt. Troligen hade de vandrat på en snöklädd väg och en bil hade upptäckt dem. Bilföraren hade avfyrat en hagelböss mot vargarna. Givetivis uppstår frågan om bilföraren aktivt letade efter den lilla flocken.  Som tur var hoppade alla vargarna över en snövall och ingen verkade ha träffats . De klarade sig med blotta förskräckelsen denna gången. (Men anmälan om jaktbrott inleddes faktiskt denna gången eftersom vargspårarna kunde se vad som hänt - det ledde sannolikt inte till att någon utreddes.)


Under de följande åren verkade Ulrik och hans fjärde tik  ha fått valpar varje år.

Även sommaren 2009 fanns tecken på att Ulrik och tiken  hade fått en kull. Men vintern därefter, i januari 2010, inleddes det mörka kapitlet med licensjakt på varg i Sverige.. Som om inte tjuvjakten "räckte". Den vintern dödades två unga valpar i området som båda var Ulriks från hans sommarkull.


Däreffter upphör alla spår av Ulrik. Han blev åtminstone 11 år gammal. Vad som hänt med honom får vi nog aldrig veta.


Utifrån Ulriks levnadshistoria går det att se att jägare/tjuvjägare inte drar sig för att orsaka skada.  Precis i fallet med Cecil där han fick lida i 4o timmar, så har vi även i vårt land också rovdjur, vargar och andra arter,  som skadeskjuts både i jakt och i illegal jakt. Tik ett, tre valpar och förmodligen både tik två och tik tre blev skjutna  i illegal jakt. Ulrik blev också som ung illa skadad av en påskjutning.  Värt att tänka på när amerikanska tandläkare betalar stor summor för att skjuta pilbåge i levande djur.

 

Vi har även S verige män som inte drar sig för att orsaka stort lidande och grymt djurplågeri långt upp i skogar och marker där ingen ser. Många är de djur som lider långt ifrån strålkastarljuset.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Av shedlight - 8 mars 2015 09:50

IDAG ÄR DET INTERNATIONELLA KVINNODAGEN!   Ut och demonstrera och vissa er varhelst ni bor!   Bloggen har tidigare skrivit flera inlägg just denna stora dag. Har nedan följer länkar till dessa och ett kort utdrag från varje inlägg.   2012...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Senaste inläggen

Tidigare år


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se