Direktlänk till inlägg 14 maj 2013

Hovrätten fäller i "andeutdrivningsmålet"

Av shedlight - 14 maj 2013 12:50

Nu har domen från Hovrätten för Västra Sverige kommit rörande ett s k andeutdrivningsmål. GP DN

Föräldraparet och en pastor fälls.

Flickan blir trodd och hon får skadestånd.


Problemet med att benämna fallet som ett "andeutdrivningsmål", som media gör, är att en sådan benämning i viss mån normaliserar exorcism. Det finns alltså en inbyggd problematik i att använda ord som döljer förtryck och barnmisshandel. Andeutdrivning anknyter också till film, media och en historisk berättelse som bygger på vidskepelse. Allt detta måste man kasta av sig och istället se klart vad det egentligen handlar om:.

att det är ett barn, oftast en flicka för det finns en könsmaktsordning även här, som utsätts för kränkningar och misshandel bara genom att det finns och att vuxna projicerar sitt missnöje på oskyldiga barn.


Det händer även i Sverige av svenskar att barn skuldbeläggs för vuxnas beteende. Det ska man nog ha i minnet.


Fallet ovan ledde till friande dom i Borås TR.

Det  behandlas i ett inlägg från den 17 april 2012 . Se här.

Där problematiseras hur TR:s häpnadsväckande resonemang förs vilket är intressant med tanke på ett nytt liknande fall som snart kommer upp där.
 
ANNONS
 
Squareeye

Squareeye

14 maj 2013 16:10

Azzå!! HUR kan två instanser döma så olika!? Det är fruktansvärt det som har hänt. Kongo är ju ett land där andeutdrivning är väldigt vanligt likaså brutala våldtäkter och mord på kvinnor och barn. Vi lever 2013 och ändå finns det folk som är så grymt vidskepliga. Till och med i svenska sekter håller man på med andeutdrivning även om man inte gör detta under tortyr.

Ja, det normaliserar exorcism i allra högsta grad. Istället för att gå framåt går vi bakåt i en väldig hastighet.

http://squareeye.se/wordpress

shedlight

15 maj 2013 12:37

Det värsta var resonemanget som Borås TR förde. De valde, jag betonar igen, VALDE att lägga skulden på flickan. Visar hur våra domstolar är fulla av kvinno- och barnförakt.

 
Ingen bild

Linnea

14 maj 2013 18:30

Visste inte hur annars få kontakt med den person som driver denna blogg så jag skriver en kommentar här (som går bra att ta bort/ej publicera då den ej handlar om fallet i inlägget)

Ville uppmärksamma skribenten om ett annat fall som visar på hur jävla STÖRT vårt rättsväsende är/har blivit.

http://www.vk.se/867973/frias-fran-valdtaktsanklagelser

Utdrag ur artikeln;
"En av killarna ska ha tryckt ned tjejen i sängen, samtidigt som en annan misstänktes ha genomfört en gärning som var jämförbar med våldtäkt, då han förde in en tom vinflaska i tjejens underliv så att hon började blöda och fick ont. Detta samtidigt som händelsen filmades av den tredje kamraten, som sedan har raderat klippet."
[...]
"Under rättegången stod ord mot ord. Tjejen förklarade att hon, i samband med att flaskan skulle användas, gjorde motstånd genom att hålla ihop sina ben, men att en av killarna då förde isär dem samtidigt som en annan tryckte ned henne på rygg. "
[...]
"Killarna förklarade i sin tur att tjejen samtyckte till gärningen."
Tingsrätten menar att det är klarlagt att tjejen och en av killarna har gått in i ett rum, där de haft sexuellt umgänge av något slag och att båda varit överens om det. Därefter anses det bevisat att en tom vinflaska förts in i flickans underliv så att hon börjat blöda."
[...]
"Rätten tycker att gärningen med flaskan var ”utomordentligt omdömeslös”, men att det inte fanns något uppsåt att skada flickan vid tillfället."

Jag menar KOM IGEN! Hur kan man vara så jävla dum att man tror att man kan föra upp allehanda föremål med våld/tvång i en flickas/kvinnas underliv utan att (med uppsåt eller ej) skada henne? (Om det nu var så ömsesidigt, välkomnat och skönt "sex" för kvinnan i fråga som de verkar anse, då borde de inte fördöma händelsen som "omdömedslös" heller.(!!)) Låter som att en viss tingsrätt tittat på för mycket förnedringsporr. Skulle uppskatta om du kan ge din klarsynta analys av detta fall, och/eller sätta det i en kontext (som du är så bra på!)

Tack för en bra och viktig blogg.
Mvh

shedlight

15 maj 2013 12:44

Tack för att du uppmärksammar mig på den här domen!
Det säger en del om vad det handlar om i rättsväsendet idag - att fria gärningsmän till varje pris. Det är HD som banat vägen för ett ohämmade kvinnoförakt. Uppenbarligen är domarna påverkade av porrens kvinnobild. Hur ska man annars förklara resonemanget.

Frågade de efter gm:s porrvanor eller kvinnosyn?
Är det ok att köra in järnstänger också som i Indien?
Återkommer nog om den här domen.

 
Gubbfan

Gubbfan

15 maj 2013 18:14

Läste just om Umeå-fallet.
Det är ju inte klokt.
Tänker jurister egentligen?
Jag blir alltmer mörkrädd.
Hur i h-e kan de tro att en människa vill få en flaska uppkörd i underlivet på sig?
Människosynen hos juristerna och nämndemännen är skrämmande.
Människosynen hos gärningsmännen är lika skrämmande.

Var det någon nämndeman som reserverade sig?

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

17 maj 2013 12:35

Det visar hur lite våra domstolar kan och vilka värderingar de har. Den här domen är inte ensam.

Ingen nämndeman reserverade sig.
Kanske de ångrar idag.

 
Atmosphere girl

Atmosphere girl

16 maj 2013 22:48

Det är en stor vinst att flickan blir trodd och får skadestånd. Jag oroar mig trots det för att fallet kommer gå upp i HD och att de kommer fria.

http://theatmospheregirl.blogspot.com

shedlight

17 maj 2013 12:36

Osäkert om HD beviljar prövningstillstånd. Skulle inte tro det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se