Direktlänk till inlägg 8 mars 2013

På kvinnodagen blåser en iskall vind

Av shedlight - 8 mars 2013 10:36

8 mars. Internationella kvinnodagen.

Det skrivs en mängd artiklar och krönikor i som behandlar dagen på ett eller annat sätt. Tex i AB DN SvD SvD2 DN2 AB2 AB3


Ute i världen kämpas det på många håll för kvinnors och flickors rättigheter och idag finns anledning att vara glad för det som hittills uppnåtts och att ta nya tag för att kämpa vidare med ALLT det som finns kvar att göra för att alla människor ska ha samma rätt till sitt liv, sin hälsa, sin sexualitet, sin ekonomi, sina juridiska och politiska möjligheter.


Men tyvärr finns det ute i Europa nu en iskall vind som blåser kallare och kallare.

När kvinnor skulle behöva ägna kraft åt diskriminering, förtryck, mäns våld mot kvinnor, mot sexuellt våld, mot den ökande prostitutionen, för ett mer politiskt inflytande och allt annat så behövs mycket kraft läggas på abortfrågan.


Det är effektivt sätt att styra upp och förkväva kvinnokampen.


Att ta kraft från kamp mot försäljning av kvinnors och flickors kroppar till att behöva försvara att alla kvinnor och flickor ska slippa tvingas till att göra livsfarliga eller dyra aborter eller att bli mödrar mot sin vilja för att män gjort dem tvångsgravida.

Kampen för fri abort är en kamp för kvinnors liv och reproduktiva hälsa.


Nu blåser dessa iskalla vindar in över Sverige efter statens rapport som kom en vecka innan Internationella kvinnodagen.


Nu ska även svensk kvinnokamp behöva lägga tid på vad som borde vara en självklarhet: att kvinnors kroppar inte är vandrande behållare. Nu har vi ett hot inte bara i en enskild kvinnorättsfråga utan mot hela kvinnans värde. Jämställdhet och kvinnofrågor har nu gått från att inte bara vara viktiga, utan till att bli brännande heta. Allt på grund utav surrogatlivmödrafrågan.


Kvinnan diskuteras återigen som en livmoder och en kropp första hand och inte som en människa.

Att kvinnan framhålls som en altruistisk varelse är endast en omskrivning för att kunna förstärka önskemålet att få använda hennes kropp på det sätt man önskar. Det har hänt förut i historien. Det här underliggande syftet synliggörs även genom att man inte anser att kvinnor ska få frysa ägg och att”människor” dvs kvinnor istället bör skaffa barn tidigt. Andemeningen verkar vara att kvinnor ska skynda sig att se till att bli mödrar, helst sätta i en parrelation och bli beroende.


Det hela är häpnadsväckande kvinnofientligt men allra mest känner jag en iskall vind från förr i historien där det ansågs att kvinnors främsta uppgifter var att frambära barn. Nu föreslår ett statligt råd att det återigen normaliseras att kvinnokroppen först och främst är till för barnalstring.


Frågan om surrogatmammor är en könspolitisk fråga och ska behandlas som det.


Sedan gammalt har heterosexuella män ansett att kvinnors kroppar ska finnas för deras sexuella behov. Nu är det främst homosexuella män som driver frågan om att även de ska kunna få tillgång till kvinnors kroppar, men istället för könsdelar, bröst och mun är det nu istället livmoder, placenta, blodomlopp och bukhinna.


I en tid när jämställdheten på område efter område går bakåt, istället för framåt så föreslår staten att vi ska ta ett generalkliv bakåt för att bli " moderna". Då får vi som i Europa, kvinnor bakbinds i kvinnokampen. Det är ytterst kränkande att ett förslag om surrogatmödraskap kommer i Sverige.

Regeringen ger stöd till en abortmotståndare i Europakommissionen och har företrädare som röstar abortfientligt i Europarådet. Det finns nygamla strömningar som gör sig hörda om att aborträtten bör/ska begränsas både i Sverige och ute i Europa. Och dessutom:

*

 • På svenska sjukhus utsätts förlossningsvården för besparingar och nyförlösta skickas hem. Livslånga skador uppkomna under en stressad förlossning är uppe till diskussion ena dagen men den andra dagen när surrogatfrågan kommer upp, glöms snabbt realiteten i mördravården bort. Det är som en örfil på kvinnors rätt till reproduktiv hälsa.
 • Antalet dömda våldtäktsmän  minskar och fortfarande misstänkliggörs kvinnor och flickor som anmäler att de utsatts för övergrepp. De får höra att de hittar på, att ord som står mot ord utan att ens adekvat teknisk ens bevisning efterfrågas och gärningsmän frias. Mörkertalet gällande sexuella övergrepp är dessutom fortfarande skrämmande stort. Utredningar läggs ner, ofta utan att misstänkta ens hörs.
 • Mäns våld mot kvinnor är också fortfarande ett stort samhällsproblem. Minst 95000 kvinnor misshandlas varje år och endast ca 5% av dessa fall leder till åtal och i bara en fjärdedel av dessa fall fälls en gärningsman.
 • Fortfarande mördas ca 20 kvinnor per år för att samhället inte klarar av att skydda dem och mer ser till våldsamma mäns behov än till kvinnors säkerhet.
 • I Sverige pågår verksamhet på strippklubbar varje dag där kvinnokroppar konsumeras för betalande män. Fullt tillåtet. I Stockholm åker stora bilar runt med strippreklam där jättebilder på nakna ihopkrupna anonymiserade kvinnokroppar försedda med stilettklackar och stringtrosor poserar mitt framför ögonen på kvinnor och män, flickor och pojkar. Så ges utan problem tydliga signaler till män och pojkar att kvinnokroppen är kommersialiserad sex och till kvinnor och flickor är deras kroppar finns till för mäns konsumtion.
 • Prostitution pågår fortfarande i Sverige med globaliserad kvinnohandel där kvinnor och flickor far illa och sexköpare straffas fortfarande med det minimala straffet 50 dagsböter - inget har hänt på 13 år.
 • Svenska män kan fortfarande utan hinder delta i kvinnohandel med unga sårbara människor, bara det sker på andra sidan Östersjön eller Öresundsbron eller någon annanstans. Då finns inte några representanter från ett statligt råd som utrycker önskemål om att män bör bete sig altruistiskt istället för att enbart tänka på sig själva.
 • Kvinnors löner släpar fortfarande efter och löneglappet mellan könen ökar istället för tvärtom. Kvinnor har 6 miljoner mindre i livslön än män. Jobbskatteavdraget har framför allt gynnat män. Kvinnor har svårare att få arbetsskador godkända, är sjukskrivna mer, har oftare otrygga anställningar, utsätts i högre utsträckning för enformiga utarmande arbetsuppgifter och fler kvinnor jobbar skift.
 • Kvinnor utsätts för trakasserier under körutbildning, i kollektivtrafiken och på arbetsplatser. Det är t o m ett så allvarligt problem att det ges ut en skrift med uppmaningar om att kvinnor ska våga bryta tystnaden om trakasserierna. Kvinnor som söker bostad får förslag där det ingår sexuella tjänster.
 • Kvinnor är fortfarande de som gör hushållssysslorna i precis lika hög uträckning som för 20 år sedan, kvinnor tar största ansvaret för barn och är samtidigt de som vårdar äldre anhöriga.
 • Kvinnors pensioner är lägre och andelen fattiga äldre kvinnor som inte ens klarar sig ökar utan att någon tycks se det som ett problem.
 • Polis anger att de har över 800 män i på bevakning som groomar flickor utan att kunna lagföra dem. Hur många som kan fortsätta i det fördolda vet ingen utanför radarn vet ingen.
 • Barnporrbrott ger endast dagsböter och att dra in en 14årig flicka i en port och utsätta henne för sexuellt ofredande leder inte ens till att samhället reagerar - polisen inte tycker det är lönt att spana efter förövaren på grund av den låga påföljden.
 • Domstolar friar barnvåldtäktsmän med argumentet att sjuåriga flickor inte vittnar som vuxna och barn som berättar om övergrepp misstänkliggörs för att de är bara vill ha ett skadestånd.
 • Domstolar tror mer på vuxna ljugande män är 7 åriga flickors berättande för proffsiga utfrågare, man beskyller rumänska fattiga kvinnor som farit illa och vågar vittna för att vara ute pengar,
 • Domstolar skriver att misshandlade kvinnor kan ha fått alla sina skador från annat håll, dvs man plockar 2013 fram den gamla garderobsdörren igen, man skickar in en kvinna 12 år i fängelse för att man behöver en syndabock
 • Kvinnor omnämns inte i lärobäcker i skolor, jämställdhet utesluts ur lärandet. Flickor värderas som veckans lammkött och får tidigt lära sig att deras kroppar ska bedömas. Ohälsotalen bland unga flickor och kvinnor är skriande stort, som en tickande bomb som briserar varje dag i det tysta.
 • Reklam visar könstereotypa könsroller och nakna kvinnor, media hamrar in budskapet att kvinnor ska bedömas efter sitt utseende och män efter sin handling.
 • Det sexistiska kvinnohatet mot kvinnor växer och tar sig olika uttryck, via nätet och i faktiska handlingar där kvinnor som reagerar mot sexism straffas med misshandel av främmande män, män som går fria. Sportvärlden osar av sexism både i innebandy, fotboll och i vintersporter. Kvinnliga fotbollspelare blir trakasserade.
 • Kvinnor är underrepresenterade i kommuner och ju högre poster desto sämre kvinnorepresentation. I styrelser och på VD-poster är kvinnor fortfarande i minoritet.
 • Sverige har ännu inte haft en kvinnlig statsminister.

*

Exemplen ovan på ojämställdhet och antifeminism är inte på något sätt heltäckande för kvinnors situation varken till omfattning eller till djup.


Men det är alltså i den här samhälleliga kontexten man anser att kvinnor ska vara altrustiska och ställa upp som behållare för andra, främst mäns, behov.


anser man att det är viktigt att slå fast att kvinnor är kroppar och att därigenom normalisera att kvinnor köps utomlands vare sig det är som livmödrar - eller för sexuellt syfte.

För det är ju ingen slump att de som är prostitutionsivrare också förespråkar surrogatmödraskap och att de använder samma argumentation om kvinnors fria vilja och en önskan att uppoffra sig. För kvinnors fria vilja är ju bara viktigt att framhålla när det handlar om att kvinnor ska förminskas för andras behov.


Hur kan staten öppet föreslå att kvinnor ska bli handelsvaror igen med tanke på hur illa det fortfarande ser ut med jämställdheten på ALLA plan idag?

Vad är det som pågår i Sverige?


 
 
Gubbfan

Gubbfan

8 mars 2013 11:58

Som svar på din sista fråga:
En förfärlig återgång till grottmänniskostadiet.
Tyvärr tycks det mig som om man har stöd i de i Västerlandet förhärskande beduinreligionerna, judendom, kristendom och islam.
Därav den lite lättare reprisen på min blogg.
Jag orkar snart inte se eländet.
Vad kan jag egentligen göra annat än fortsätta att försöka upplysa främst folk av mankön i alla åldrar, men också kvinnor/flickor om det där med lika värde? Så att kvinnor orkar protestera.

Titta t ex på bilderna från bilmässan som pågår just nu.
Överallt lätt klädda unga kvinnor placerade kring diverse "penisförlängare".
Bläh!

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

8 mars 2013 12:37

Religioner är både orsak och verkan.
Kvinnofrågan är intrikat.

Men kvinnor ( och goda män!)måste gå samman IRL och sluta försöka få de extrema antifeministerna att förstå. Det värsta är dom sitter i domstolarna och skriver domar med häpnadsväckande kvinnofientlighet. DET ska upp på agendan 2013...

De som försvarar avklädda kvinnor på plåtburkar har dels inte fattat att dom förlorar kvinnliga köpare och dels så använder de samma argumentation man kan se på flashback..är man försäljningschef och inte har kommit längre än så har man befordrats över sin inkompentensnivå...

 
Ingen bild

noboytoy

10 mars 2013 19:46

Den som tror att Sverige är jämställt, måste tänka om. Fler män än kvinnor tycker dock att könen är jämställda, läste jag i nån artikel idag. Kanske säger en del?

Kvinnor och män lever under helt olika livsvillkor och det är svårt, för att inte säga omöjligt, för en majoritet män vid makten att se till kvinnors mänskliga rättigheter och behov eftersom män inte förstår dem. Vi behöver inga fler bevis på hur illa det har gått för kvinnor och barn under enväldigt manligt styre eller hur illa det går för kvinnor och barn, då en majoritet män styr Sverige och världen.

Det manliga ekonomiska förtrycket, det fysiska våldet och sexuella våldet samt kvinnors underrepresentation och icke-deltagande i samhället måste vi komma tillrätta med. Annars är vi kvinnor snart tillbaka på ruta ett igen. Som vi ser, är vi redan på väg och det går snabbt nu.shedlight

12 mars 2013 17:13

Sant.

 
Squqreeye

Squqreeye

14 mars 2013 02:52

AMEN!!

Detta som händer i Indien och Afrika där gruppvåldtäkter ökar och även i Sverige har vi haft ett antal gruppvåldtäkter på senare tid.

Jag såg ett klipp på nätet om en tonårstjej som blev våldtagen av en hel hop män i Indien. Det sprider sig och ingen bryr sig. Polisen fallerar och det händer ingenting. Det snackas så mycket.

Surrogatmammor är helt groteskt tycker jag och jag är våldsamt emot detta. Jag såg ett par som skaffat tre barn på detta sätt.

"Du nya sköna värld" håller jag på och läser nu och vi är där snart. Skrämmande vad rätt Huxley får. Boken skrevs 1932.

http://squareeye.se/wordpress

shedlight

14 mars 2013 21:56

Jag såg klippet också.
30 man på EN liten tjej. Hur kan de?
Vad händer med män i grupp?

Indien är ett land med massor av prostitution. För några år sedan övervägde regeringen att legalisera som i Tyskland.
Det sände signaler ut i samhället.
Det ser man effekterna av.
Vill man komma åt våld mot kvinnor måste slå där det är som känsligast, mot att män tycker sig ha rätt att köpa kroppar. Det leder till våld för ALLA kvinnor och flickor i ett samhällle.

Där kommer surrogatmödraskapet in. Barnfabrikerna i kvinnofientliga Indien.
Det är en prostitution det också.

Smer:s rapport och DERAS kvinnofientlighet gör mig också vansinnigt upprörd.
Ska Sverige börja behandla kvinnor som varor?
När vi redan har ett sådant kvinnohat?
Vi måste ha ett brödupplopp igen!

 
Gubbfan

Gubbfan

14 mars 2013 17:39

"Annars är vi kvinnor snart tillbaka på ruta ett igen" skriver noboytoy.
Som jag ser det är man redan där.
Se t ex den förfärliga historien med den 13-åriga tösen som inte såg någon annan utväg än att ta sitt liv. Hon är säkerligen inte den enda liten medmänniska som manövrerats dit av ett antal sk "gubbslem".
Tror att vi har en av anledningarna till det förfärliga självskadebeteendet hos många unga flickor i liknade upplevelser.

I en rapport angående HIV-situaionen i Sydafrika sa man ca 25 % av skolflickorna var smittade, men bara 4% av pojkarna. Anledningen var sannolikt situationen med sk Sugardaddys (ett förfärligt ord för just gubbslem).
Överallt samma.
Vidrigt.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

14 mars 2013 22:05

I Sydafrika är det samma mönster.
Med en premiärminister med en vidrig kvinnosyn och fyra fruar. Det sänder signaler och Cosatu som ville legalisera prostitution under fotbollsVM.
Är det konstigt att de inte kommer tillrätta med dessa vuxna mäns vidriga beteende mot flickor?
Det visar hur djupt strukturerna sitter, inget INGET har hänt på 8 år trots att men visste hur illa det var.

Och det där fruktansvärda med den 13 åriga ensamma flickan.
VARFÖR legaliserar man barnporr igen i HD 2012 när det finns så många män som ser flickor som små kvinnor? Vad sänder det för signaler?
Man måste jobba på ALLA fronter samtidigt för att bekämpa övergrepp. Då kan inte HD gömma sig. De ska ställas till svars också.

 
Gubbfan

Gubbfan

23 mars 2013 23:09

Saknar nya inlägg.
Snälla, vi behöver dina tankar.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

27 mars 2013 19:49

Tack för stödjande ord.
Kommer tillbaka i gammal eller ny form...

 
Ingen bild

S

7 april 2013 17:09

Du fattas oss!
S

shedlight

13 april 2013 20:40

Tack!

Men jag finns därute - var så säker.
Jag kommer tillbaka på bloggen när man minst anar det...;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Senaste inläggen

Tidigare år


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se