Direktlänk till inlägg 4 mars 2013

Varför utser regeringen en utredare som gör tvärtemot?

Av shedlight - 4 mars 2013 09:11

Ask skriver en debattartikel om att straffpåföljder i svenska domstolar inte har följt lagstiftarens intentioner att straffen ska bli högre för vissa våldsbrott.

Hon tar som exempel upp att straffen för grov misshandel inte blivit de önskade.


Hon skriver om vad som hände efter riksdagsbeslutet om straffskärpning:


Av statistik från Brottsförebyggande rådet framgår att straffen höjdes under det första halvåret efter ikraftträdandet. Därefter hände något överraskande: de straff som utdömdes av domstolarna sjönk tillbaka! Av statistiken avseende 2011 framgår att endast marginellt längre straff dömdes ut för våldsbrott jämfört med före reformen.

Det är förvånande att ett beslut om en så tydlig och bred straffskärpningsreform inte verkar ha fått något egentligt genomslag på de utdömda straffen. Straffen som döms ut i dag är i stort sett på samma nivå som före reformen. Samtidigt har Högsta domstolen förändrat straffmätningspraxis på narkotikaområdet så att strafftiderna radikalt har sänkts.


Jaha.

Detta är märkligt.  HD har år efter år varit extremt liberala när det gäller synen på brott.

Inte bara har en dömd sexualbrottsling fått fortsätta jobba i HD, de har också sänkt våldtäktsdomarna 2009 vilket direkt påverkat hur allvarligt domstolarna ser på våldtäktsbrottet - till det sämre.


Justitieråden  tillsätts av regeringen där Ask ingår.


HD har också visat hur domstolar ska se på brottet övergrepp på barn genom domen 2010. Det har också påverkat.


Senast i förra veckan kom en dom från Hovrätten för Västra Sverige där straffet för våldtäkt mot barn sänktes från 2 år och 6 månader till 8 månader! och man frångick våldtäktsåtalet och det nedgraderades till sexuellt utnyttjande FASTÄN DET VAR ETT BARN.


Ask ger med ena handen och tar tillbaka med andra alltså.

För varför valde annars regeringen annars ut just Svea Hovrätts könskonservativa och "straffliberala"  chef Fredrik Wersäll att utreda om påföljder i framtiden?  

Där denne kom fram till att fängelsestraff  under 1 år skulle omvandlas till  villkorligt.

Hur påverkar detta agerande av regeringen domstolarna?  Är inte valet av Wersäll en tydlig signal?


Precis som att surrogatfrågan flyttades till Ask och justititedepartementet alldeles innan SMERs rapport kom. Det luktar beställningsverk det också.

Med regeringens utredare Wersälls förslag skulle det alltså  betyda, enligt domen från HR Västra som nämns, ovan att en barnvåldtäktsman skulle sluppit  fängelse.


I ljuset detta och att hallickarna i den stora traffickinghärvan i GBG förra året fick lindrigare straff med hänvisning till just HD:s syn på narkotikabrott( ! )så verkar Asks upprördhet lite som ett spel för en gallerierna.

Eller är hon så aningslös att hon inte vet vilka Jr: som tillsätts och vad de står för?

Att HD:s beslut i narkotikamål  leder till att kvinnor ses som varor är hårresande.


Regeringen och Ask vill ha lindringare brott med ena handen i skymundan och går ut i debattartikel och vill ha strängare med den andra.

Detta är dubbelmoral och populism.


Domstolarna i Sverige har länge drivit iväg åt ett som snarare liknar att vi har ett domstolsstyre  i Sverige.


Här skriver chefsåklagare Ahlstrand om det här problemet som behandlas i ett inlägg som heter just

Juridisk drift leder till frånvaro av ett rättsväsende.

Även där följer en dom om våldtäkt mot barn från HR Skåne där en barnvåldtäktsman frias på mycket märkliga grunder.


Det hjälper ju inte vad regeringen gör när man utser företrädare och utredare som går tvärt emot.

Och när domstolarna består av konservativa stofiler som vägrar att ta till sig ny kunskap och information.


Idag har vi maktfullkomliga självstyrande domstolar som gagnar de med makt - mot de utan makt: barn utländska kvinnor och kvinnor som är "fel" offer.
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se