Direktlänk till inlägg 19 februari 2013

Nu heter det barnsexbrott och "fantasifigurer"

Av shedlight - 19 februari 2013 15:52

I en krönika i SvD tar  Annina Rabe upp en artikel från Hemmets Journal från 1975.


Artikeln beskriver en indisk grupp där barn utsätts för övergrepp men man gör det exotiserande och som om det är ett uttryck för sexuell frihet.

Artikeln utgår som  vi än idag gör, att sex är lika med penetrerande sex där mannen får utlösning.

I så måtto har vi inte kommit ett dugg längre. Vi har fortfarande inget könsperspektiv på vad som är "sex".


Men annars skulle det, precis som  krönikören tar upp, inte vara möjligt att skriva så idag.

Inte på det sättet i alla fall.

Idag vet vi att barn utsätts fruktansvärda övergrepp för att vuxna tar sig rätten till deras kroppar.

Barnsexhandeln, som bara i sig är ett begrepp som innehåller ett vuxenperspektiv - det borde ju heta våldtäktshandeln med barn eller barnkroppshandeln, men den växer.

Den växer även  i Europa.  37% av de som säljs i Europa är numera barn, mest flickor. Varför görs inget?

Varför slängs inte en massa torskar i fängelse i Europa? Varför inga massdemonstrationer?


Så kanske har vi inte kommit så långt - det är bara mer nedsopat under mattan.


Varför skriver annars media i sina rubriker att någon blir åtalad för barnsex?

Barnsex? Varför skriver de inte  barnvåldtäkt?  Är det bara det är det är fem bokstäver längre?

Eller är man ute efter samma effekt som i reportaget från Hemmets Journal - omedvetet?


1975 förresten, det är ett år innan som Geijer planerade att lägga fram sitt nya sexualbrottsförslag om att incestbegreppet skulle avskaffas.  Och att alla sexuellt inriktade handlingar skulle vara tillåtna  gentemot barn från 10 års ålder.

Det fanns alltså pedofila politiska starka strömningar.

Geijer ja...

Lustigt att även Strängs namn förekommer i samma nummer av HJ som nämns ovan...


Lagstiftningen genomfördes aldrig som bekant. Istället kom journalister en prostitutionshärva i spåren som än idag inte är utredd. Med inblandade småflickor.


Idag har vi en annan syn på barns rätt.

Men vi har inte gjort upp med den tidens syn på övergrepp på barn.


För bara en tid sedan kom en bok som hette "Ön".

Boken exotiserar precis på samma sätt som artikeln från 1975.

Den är som ett tecken från nutiden hur vi behandlar pedofili och barnvåldtäkter. Man fördunklar och väljer ord som inte är direkt antastliga. Som ordet barnsex och att barn som våldtas i teckningar är "människoliknande fantasifigurer".

Ja, det var Lambertz ord i statlig TV 2012. Så är orden idag.


Boken "Ön" diskuterades som kulturell spännande företeelse både i kulturradion och på bokmässan när den kom förra året. Det bjöds in till soffprogram och man diskuterade på fullt allvar om inte pedofili var ok.

Boken och dess författare, (som också som av en händelse är prostitutionsvänlig) försökte släta över barnvåldtäkter och förklara upprördhet som ett uttryck för västvärldens övergrepp på en urspungsbefolkning, som moralpanik från insnörpta gubbar. När det egentligen kanske handlade om, enligt boken , om en fri sexualitet och sunda sedvänjor. Barnen for kanske inte alls illa  - övergreppen var kultur.

Författaren var mycket väl medveten om hur hen skulle framställa det. Med indirekt kritik mot den som reagerar mot kulturell pedofili och barnvåldtäkt och att man ska fundera över om inte dessa kulturer har rätt till att begå övergrepp.   Som en present till västpedofiler att besöka "fria kulturer" eller sydöstatistiska länder för att barnen "inte lider lika mycket"  - de är ju vana. De är mer "försigkomna" dvs i bara praktiken fattigare och mer utsatta.

Boken ledde till en debatt om hur vi egentligen  ska se på övergrepp på barn. Fast så sa man inte, man pratade om sexuell frihet och västvärldens problem att se hur andra ska leva sitt liv. Att det återigen handlade om vuxenvåldtäkter mot småflickor  - det tog man inte upp. Inget makt- eller  genusperspektiv som vanligt.

Lika lite som media gjorde när det gällde barnporrmangan.

Så vi har inte gjort upp med synen på pedofili och övergrepp på barn - än.  Det bubblar upp till ytan som något naturligt med jämna mellanrum om bara tillfälle ges.


Vi bara klär det i annat språkbruk och dömer till milda straff för barnporrinnehav och barnvåldtäkt.

Vi bara låter HD skriva att barn kan ljuga om övergrepp för att få skadestånd.

Vi bara legaliserar animerad barnporr.

Vi skriver om barnsex i rubriker i stort sett dagligen.

Vi låter vuxna föräldrar definiera barnens upplevelser ur ett sexuellt perspektiv och barns rättigheter  i program på bästa sändningstid och sedan pedofiler hylla programmet.

Vi tillåter pedofilforum på nätet.

Vi kör över barnens skräck och tvingar dem att bo hos förövare.

Vi har en tidnings ledarredaktion - torskDN  förstås -som ondgör sig över att det började uppmärksammas problematiken med incest på 80-talet som att det var hets.

Vi har tystnaden om PAS och hur det används i domstolar idag.


Det låtar annorlunda mot 1975  men problematiken finns kvar.

Nu är språkbruket med avancerat och inlindat. Man måste ha kunskap för att se det och för att tolka det.

För som sagt; hur många tänker tex över orden "dömd för barnsex"?

Vad det döljer för omedvetna värderingar och och  vad säger det om vems perspektiv som fortfarande råder?

 
ANNONS
 
Gubbfan

Gubbfan

20 februari 2013 14:44

Eftersom jag vet för lite om det här området, måste jag fråga: Du använder ordet/förkortningen PAS, vad står den för. Det är i meningen: "Vi har tystnaden om PAS och hur det används i domstolar idag."
Jo, jag anar att du slår dig för pannan, suckar och undrar i vilken verklighet jag lever. Men jag lever i en ganska skyddad, konstgjord värld egentligen och har först som pensionär börjat ge mig tid att försöka begripa världen utanför min bubbla.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

20 februari 2013 16:22


PAS: En humbugteori myntat av en propedofil numera avliden person som används mot mammor i vårdnadstvister speciellt om det finns misstanke om sexuella övergrepp.
Tyvärr och skandalöst används detta av svenska domstolar av domare som är vänskapskorrumperade med den mkt aktiva "papparättsrörelsen" ( ej att förväxla med riktiga pappor).

Föreslår två bloggar om du vill veta mer - för det finns mycket mer-.
1.
http://suspicio.wordpress.com/
kategori PAS
2.
http://sanningenompapparattsrorelsen.wordpress.com/
Blogg som innehåller allt om PAS.

 
Ingen bild

noboytoy

20 februari 2013 20:32

Jag har länge reagerat starkt över bl.a massmedias retorik när det gäller vuxna mäns våldtäkter mot barn.

Som du skriver SL så mynnar det hela ut i ordet "sex" som vanligtvis brukar innebära att två vuxna, samtyckande människor av olika eller samma kön, utövar sin respektive sexualitet med varandra. För heterosexuella par innebär ordet "sex" oftast penetrationssex. "Sex" anses tex kvinnor ha haft första gången då de har låtit sig penetreras av en mans könsorgan, trots att kvinnan mycket troligt har haft sex långt innan dess - med sig själv.

Eftersom detta inte alls är fallet, då vuxna män våldtar barn så kan man undra hur det kommer sig att media använder ordet "barnsex" för att beskriva barnvåldtäkter? Det vore verkligen intressant att få höra våra chefredaktörer och journalister beskriva hur de ser på ordet "barnsex" och vad de anser att ordet, som de använder så flitigt, egentligen betyder?

Alla sexuella handlingar mot barn, från vuxen, är barnvåldtäkt och inget annat.

shedlight

21 februari 2013 01:09

Det säger något om vårt samhälle när ord som barnsex används normaliserat.
Vems perspektiv råder?

 
Squqreeye

Squqreeye

20 februari 2013 23:01

Jag läste artikeln också. Det är inte klokt så naivt samhället var då. Då sprang alla barn nakna på stranden och ordet pedofil fanns väl knappast då utan det fanns det fula gubbar som blottade sig.

Men dom som var pedofiler hejade på förstås och fick det att låta så mysigt i detta samhälle.
För inte så länge sedan kom en dansk professor med förslaget att sex mellan far och dotter skulle tillåtas likaså mellan syskon. Men mellan mor och son då, det fanns inte på kartan för honom. SUCK!!

http://squareeye.se/wordpress

shedlight

21 februari 2013 01:06

Sexualiteten är patriarkalt styrd. Det är så självklart för män med makt som för dansken att han inte ens reflekterade över det.

Jag menar vårt samhälle inte har gjort upp med den syn som visades i HJ 1975. Om vi hade gjort det skulle tex aldrig HD kunnat komma med sin domar 2010 och 2012.
Vi har det bara sopat under mattan. Snyggt på ytan men därinunder utsätts fortfarande barn med våra domstolars goda minne.

 
Atmosphere girl

Atmosphere girl

21 februari 2013 21:56

Även i mangadomen 2012 användes exotism för att förmildra pedofili. Då gjordes det skillnad på "vanligt tecknat" och manga (som tydligen skulle bedömas utifrån att teckningsstilen kommer från en annan kultur). Då påstods det att barnteckningarna skulle ses i ett annat ljus för att de kommer från Japan och att det skulle vara normalt där. Ingen satte ljuset på att Japan är ett på många sätt extremt land vars kultur inte liknar många andra länders.

Jag antar att exotism även är det som möjliggör för västerländska män att åka och våldta fattiga, mörka barn "någon annanstans". De fattiga som inte talar samma språk som en själv anses inte ha samma behov och rättigheter som en själv.

Du har rätt. Även om vi kanske inte samma artikel är möjlig idag har vi inte kommit långt alls. Det tar sig bara nya former.

http://theatmospheregirl.blogspot.com

shedlight

22 februari 2013 13:27

Definitivt. Mangan hade aldrig legaliserats och tillåtits om det inte varit försvarslösa asiatiska barn på bilderna.
Men ingen tog i den rasism - det var ju bara "sex" och "fantasier".
Då klarar ingen att tänka en klar tanke.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se