Direktlänk till inlägg 6 februari 2013

Näthat och hat och hot IRL

Av shedlight - 6 februari 2013 15:24

– Där var det okej om man bankade någon jävla tjej i röven. Det var bara skoj va.

Det verkar som om polisen vill sätta dit mig. Åklagaren hatar mig, hon är en manshatare förstår du.

Det var kvinnlig domare, kvinnliga nämndemän och en kvinnlig åklagare. Jag har inte en chans mot tio kärringar.

– Jag har inte rört henne. Hon saknar sina föräldrar och sina katter och bla, bla, bla. Sedan försökte jag trösta henne. Men jag har inte rört henne.  artikelNäthatet diskuteras nu eftersom UG kommer att skildra hur olika kvinnor hotas och hatas.

 Bland annat i en  utmärkt krönika av Kristin Lundell igen. Och i SR.

Detta är ingalunda något nytt.


Feministhat, det vill säga hat mot kvinnor som tar plats och kräver något som har tillhört männen eller som anses tillhöra män, har funnit i minst 150 år. Man kan se att när kvinnor började reagera mot olika typer av kvinnoförtryck så slog OCH SLÅR  manssamhället tillbaka. Precis som i sportvärlden och i militära sammanhang så sluter sig leden. Män som inte i vanliga fall skulle våga - eller ens vilja - dras med.


Särskilt hatiskt blir motståndet från män när objektifieringen av kvinnan hotas. 

Som i frågor om prostitution. Så var det i kampen mot reglementeringen och så är det idag.


Det sitter i det gemensamma medvetetandet att prostitutionens kränkande väsen är den vattendelare som antingen väcker avsky, som hos de flesta kvinnor, eller väcker en lust att betvinga och att förtingliga som hos en del män. Då ser man att det är där som motståndet är som segast.

Det är ju hur ett samhälle ser på prostitution som visar hur man ser på kvinnors värde.

Men nätets maskulinisering och med den numera totalt förhärskande våldsporren, där kvinnor är både toaletter och penetreringsobjekt och dessutom ska njuta av att plågas, har påverkat i så stor grad så det är svårt att föreställa sig det.

Utan porren och den därmed normaliserade prostitutionen hade inte näthatet varit möjligt.


Raderna överst i inlägget kommer från en svensk man som sysslade med att förmedla aupairer. Eller det skulle verka som om han gjorde det. 


För näthatet ; det  stannar inte svävande i grova och skändliga kommentarer. Som förresten även media har uppmuntrat under nästan 10 års tid. Och fortfarande gör på sina ställen - inte minst i Länstidningen i Östersund efter att en moderat kommunpolitiker ansett att män ska ha rätt till att våldta mot betalning. För det är vad prostitution handlar om. Att gå över gränsen utan att behöva tänka efter hur kvinnan har det. Att sex är lika med mannens utlösning till vilket pris som helst. Där i kommentering fick andra män utgjuta sig över den ”feministiska morallag” som Sverige har.  Varför? Tror man att det gör någon nytta. Måste media ställa upp med sitt presstöd för att ”hjälpa” de här männen att kränka kvinnors värde? Blir det bättre för någon då? För svenska kvinnor?  För utländska  kvinnor?


Hatet mot kvinnor visar sig också i att man pissar på våldtäktsoffer. I bästa förnedringsporr-stil. För var får man det ifrån om inte från just förnedringsporr där kvinnor är toaletter åt män.


Nyligen torterades en kvinna ihjäl i Umeå. 127 rapp så att huden sprack och sedan strypt. I ren sadism.

Fast nu excellerar media i att det är något fritt och böcker talar om hur mycket kvinnor ska försaka för mäns lust. Rena hjärntvätten. Nu är det inte bara vanlig tortyr, det är nu också dödlig tortyr.


Det kommer våldtäktsdomar där manliga domar på allvar skuldbelägger kvinnor. Till exempel den där en kvinna  gick sönder i underlivet då hon fick en näve inkörd när hon var redlös. Det var inte mannens ansvar, han hade bara sett på våldsporr på nätet. Fast det frågade inte rätten om. Det räckte att säga att kvinnan var a-typisk dvs för trång, hennes egen skuld alltså. Det är också kvinnohat.


När en ledare för torsk DN anser att feministhatet är samma som hatet mot män, så är det också en del av kvinnohatet. Så normaliserar man dessa 150 år av hat mot kvinnans framsteg  juridiskt, ekonomiskt, socialt och i viss mån på pappret, inom det sexuella området. Men det räcker fortfarande inte med ett nej för att slippa vara sexuellt tillgängliga för kvinnor.


När en ålderstigen författare,  trycker ur sig en bok där han plågar kvinnor, så vördas han i TV-sofforna alltmedan han själv anser att ”kvinnor vill sätta dit män”. Det är också kvinnohat  - men vördat sådant.


När man hittar träskulpturer i skogen med föreställande nakna plågade kvinnor så är det också kvinnohat. Av en konstnär.


När en okänd kvinna plötsligt  blir påhoppad och grovt misshandlad av en okänd man utan någon anledning alls så är det också kvinnohat.


När en professor hånar en kvinna på twitter. När en man sänder meddelande till kända kvinnor, när en kvinnlig naturfotograf blir misshandlad av en uppretad man, när en kvinna våldtas under pistolhot, när kvinnliga kommunalråd slutar på grund av en grabbig jargong, när en kommungubbe tycker att man för fan ska låta kungen gå på strippklubb, så är det inte längre "bara"  på nätet utan det påverkar alla kvinnors dagliga liv. Det är inte endast en våldtäktskultur OBS INTE ENDAST utan även ett latent hot om kränkningar  hela tiden. Det är näthatet IRL. Som visar sig som en månghövdad hydra. Och ingen tror väl heller att dessa män inte  OCKSÅ hänger på nätet och deltar i hatmobben?


Men nätets och dess maskuliniserade inverkan har bara en del av skulden  - även om den är avgörande.  Porrens utveckling och därmed den globaliserade kvinnohandeln, medias kommentarsfält, Flashbacks 10 åriga hat som pågått 24/7 är andra faktorer som påverkat hatet och hoten mot kvinnor idag.


Inget är enkelt men varför inte börja med att definiera brott mot kvinnor som just hatbrott?


Och att se att allt hänger ihop, både Lindex objektifierade kvinnor rakt upp i allas ansikte, Skavlans unkna kvinnosyn, strippklubbar och våld mot kvinnor.  Och näthat. Allt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lars

7 februari 2013 10:39

Det är emotioner det handlar om. Många män ligger på en hatisk emotionsnivå.

Problemet vi står inför: Är att hjälpa dem få högre känsloliv.

shedlight

7 februari 2013 12:37

Eller att sluta dalta med dem!
Hat mot kvinnor har funnits länge och som jag skriver så ser man även det i domar, man möter det hos polisen, som bekant hos läkare, hos opinionsbildare som frågar vad kvinnors rättigheter får kosta osv.

Kan män inte styra sina handlingar som kvinnor alltid ålagts att göra(via tex hora/madonna komplexet!) så omyndighetsförklarar de sig själva. Vad händer då med deras rösträtt?

Det är vansinnigt tröttsamt med att män inte ska kunna ansvar, varken socialt eller juridiskt.

 
Gubbfan

Gubbfan

7 februari 2013 11:10

Intressant att Uppdrag Granskning tog upp näthatet.
Vad jag inte riktigt fattade var att de inte ännu mer tog upp att det "hatas" (fy vilket ord egentligen) kvinnor helt allmänt.
Vad jag oroas av är att media behandlar kvinnohatet på sociala medier någon vecka eller så, sedan hittar man något nytt och som de tycker är lika viktigt att skriva om. Någon idrottsskandal eller kändisklädsel.
Att folk hotar eller förtalar någon annan just på nätet kan väl inte vara svårt att bekämpa. Det är ju så lätt att komma åt dem som delar en fil med hjälp av IPRED eller vad det nu heter.
Men det är klart.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

7 februari 2013 12:45

Det är helt riktigt tänkt. Det måste finnas kvar på medias agenda eftersom detta är djupa strukturer med dels kvinnohatet (globalt) och dels att män i grupp hetsar varandra till grövre övergrepp både irl och på nätet.
Det är som inget som kommer att försvinna utan att man konstant synliggör könsroller, förväntningar och genusperspektivet.

Att man inte gör något åt detta sexuella våld är en del av samhällets strukturer när det gäller våld mot kvinnor. Det gäller även vid våldtäkt, prostitutionsbrott, kvinnomisshandel. Det följer samma mönster, det handlar om vilja såväl i Sverige som i Indien.

 
Ingen bild

Emelie

7 februari 2013 13:46

Ibland blir man bara så trött på allt hat. Glad att vettiga röster som du finns Shed som orkar rikta spotlighten på eländet gång på gång! *lite nätkärlek till mina favoritbloggare som motvikt till allt näthat* :)

shedlight

8 februari 2013 10:36

Tack!

Själv anser jag att det kan hanteras bättre om man ser det i ett historiskt perspektiv och ett nutida tekniskt. Då faller bitarna på plats. Kvinnohatet är inget nytt men vi "glömmer" snabbt. Eller det är inte vi - det är samhället, media och politiken som negligerar vår rätt till kunskap på det här området. Hur mycket kvinnohistoria får man läsa i skolan?

 
Gubbfan

Gubbfan

8 februari 2013 20:04

Den sista meningen i ditt svar till Emelie:s kommentar är en mycket viktig pusselbit.
I vårt upplysta samhälle finns knappast kvinnor i skolvärlden, annat än som underbetalda pedagoger.
När jag gick i folkskola, realskola och gymnasium för en oherrans massa år sedan nämndes knappast kvinnor. Om man skulle tro dåtidens lärare existerade nog inte kvinnor. Inte blev det mycket bättre på universitet.
Detta att man osynliggör kvinnor i historien gör att våra politiker även här tänker fel, om de överhuvud taget tänker längre än till det egna köksbordet.
Skall vi få någon rätsida på eländet måste vi nog börja med barnen.
Lära dem om alla starka och kloka kvinnor som funnits i historien.
Lära dem hur maktstrukturerna byggs upp för att förtrycka andra. Allt för att de skall se och förstå hur fel det har blivit och hur rätt det skulle kunna bli.
För vi lever i ett samhälle, ett ord som betyder tillsammans.
Då har vi samma ansvar och samma skyldighet att se till att alla mår bra.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

8 februari 2013 20:37

Visst har du rätt!

Det finns en indisk film som heter Landet utan kvinnor. Det är en titel som kan beskriva vår historieundervisning.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se