Direktlänk till inlägg 29 januari 2013

Vilket samhälle skapas med ökad vargjakt?

Av shedlight - 29 januari 2013 21:32

Enligt uppgifter som läckt ut kommer regeringen godkänna vargjakt i vinter igen.


Trots kritik från EU för att Sverige inte uppfyller art och habitatsdirektivet.


Trots att man förbiser att den egna utredningen kommit fram till att Sverige behöver minst 450 vargar.


Trots att all forskning visar att acceptans för rovdjur minskar med ökad jakt.


Regeringen väljer att bortse från att ingen vet vilka gener som kan behövas eftersom vargen lever i en föränderlig värld och att genetiker hävdar att en stam med så få individer behöver all genetisk variation som finns.  Så här uttrycker en expert det:


"Genetisk variation är utrustningen som en art behöver för att överleva på

lång sikt. Vår vargstam är genetiskt liten och förlorar därför variation med

tiden och med att vargar tas bort."

Det klargjorde Linda Laikre, professor i populationsgenetik vid Stockholms universitet,

i en pedagogisk föreläsning på Vargsymposiet i Vålådalen i mars.

Mer här.


Det här kommer att bli problem.  Den vägen regeringen har påbörjat och så starkt driver  ökar motsättningarna i Sverige för varje år.


Den största jägarorganisationen i Sverige, Svenska jägareförbundet, har i uppdrag att förvalta den svenska faunan. Detta får de sköta utan insyn. Hur kan ett särintresse få ha så stor makt?

Dessa medlemmar av SJF är kända för att vara högröstade och även hotfulla. Det är män som är vana att få bestämma. Vilket samhälle skapar regeringen genom att tillgodose dessa?


Det finns en stor grupp människor, även i vargrevir som är emot varghatarnas handlingar men de vågar inte säga emot. Vilka signaler sänder regeringen ut när man väljer bort att lyssna på de som inte vågar säga emot och de som är mer försynta?

Det är alltså en starkt tongivande grupp jägare som nu tillåts sätta agendan. Det är precis som om högerextremister ska sätta agendan i invandrarfrågor. De är också en högljudd grupp. Som också står för en machokultur.

Varför går regeringen denna jaktlobby till mötes?


Detta är en stor naturvårdsfråga men också en djupt ideologisk fråga.


Hur mycket gift och glassplitter ska man hitta i utlagda kadaver? Hur många djur ska stryka med och gå en kvalfylld död till mötes? Sådant som dessa varghatare som säger sig värna naturen inte bryr sig om.

Det finns många uttryck som tyder på ett ursinningslöst hat mot vargen som art från jägarkretsar. Det finns exempel på både gift och glassplitter i älgkadaver. Detta drabbar alla djur och inte bara varg. Men när det gäller att komma åt varg så är alla medel tillåtna. Då bryr man sig inte om hur mycket djur plågas.


Ett utav de värsta exemplet på det  de senaste åren år den fruktansvärda grymheten mot vargtiken på sjön Fansen i Hälsingland. Spår i snön visade att vargtiken körts på flera gånger med skoter och hon hade studsat efter varje påkörning så det hade bildats  djupa gropar  i snön bredvid skoterspåren  efter hennes studsande kropp . Till slut när tiken låg svårt skadad gick männen upp och hämtade en kraftig gren i skogen och slog ihjäl henne. Sedan grävde de ner henne. Det var bara en slump att några naturvandrare upptäckte slakten.

Tiken hade skallfrakturer, inre kraftiga blödningar, revbensfrakturer och fraktur på svanskotan. Hon måste ha lidit obeskrivligt efter att ha flyende kämpat för sitt liv.

Det står omskrivet här.


Sådant här gör man utav ett hat. Man plågar inte djur på detta utstuderade sätt om man inte drivs av ett inre ursinne. Är dessa krafter som regeringen vill gå till mötes?

 
ANNONS
 
Gubbfan

Gubbfan

30 januari 2013 10:28

Jag är inte jägare.
Det verkar på mig som om jägarkulturen är en kvarleva från grottmänniskostadiet.

Men jag bor sedan snart 40 år på landsbygden och inser vilka problem vargflockar kommer att medföra för de som bor och verkar där.
Eftersom jag inte anser att rent vegetarisk diet är lämplig, även om det äts på tok för mycket animalier, en tiondel borde räcka, så måste vi ha djur på landsbygden.
Att ha djur i stora fabriker, som t ex många grisuppfödarna har, är heller inte särskilt klokt.
Då återstår inget annat än utegångsdjur, grisar, får, kor, höns osv på det sätt man t ex har i Svartådalen i Västmanland.
Tyvärr tvingas lantbrukarna, pga vargreviren som har upprättats där, återgå till mer industriellt jordbruk.
En katastrof för djuren, en katastrof för miljön.
Jag tror att vi måste inse att svensk landsbygd är ett industrilandskap, ingen natur. Där har inte vargen någon plats.
Om nu vargen vore ett så viktigt djur för sammanhanget i vår miljö, varför förordas inte vargflockar inne i Stockholms parker eller i de vidsträckta reservaten runt Stockholm? Massor av bytesdjur finns där, inte bara hundar, kattor och råttor utan även stora mängder rådjur, harar, kaniner och en och annan älgkalv.
Är vi alla naturskyddsmänniskor sk NIBY:s?

Men naturligtvis skall inte sådana förfärliga handlingar som du nämnt godtas. Det känns som lämpligt med mycket hårda fängelsestraff för förövarna.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

30 januari 2013 21:19

Jag har varit mycket ute i vargrevir och jag VET, vilket också har visat sig i undersökningar, att människor har en betydligt mer positiv bild av vargen SJF ger sken av.
Jag har sett människor som fått får rivna men som ändå vill har varg. Svaret är vargstängsel. Det kan t o m räcka med att väl underhållet vanligt fårstängsel med eltråd.

Det finns en stor turismpotential med varg. Ingen annan svensk djurart är så lockande, både för svenska och utländska turister. Inte minst från Asien.
Det skulle vara ett sätt få landsbygden att leva upp med all handel som kan livnära sig på dessa turister. Som det är nu motarbetas turismen aktivt utav varghatare. Det är fullständigt vansinnigt. Många, inte minst kvinnor på landsbygden, skulle kunna livnära sig på vildmarksturism och de arbetstillfällen den skulle skapa.

 
Gubbfan

Gubbfan

30 januari 2013 23:43

Jag förstår inte så mycket av vargdebatten ser jag.
Varghatare?
Jag tycker inte om varg på svensk landsbygd, men hatar inte varg för det. Man måste tydligen vara förfärligt mycket för eller emot.
Men jag inser vilka problem alltför många vargar innebär för svensk ekologisk matproduktion, jag inser vilka problem det kommer att medföra för friluftslivet kring våra samhällen, jag inser att lantbrukarna inte har möjlighet att sätta upp och underhålla vargstängsel.
Vad då? Ersättning för uppsättning och underhåll av viltstängslen?
Jodå, lite grand. Men inte så det täcker kostnaderna och arbetet.
Vi kan inte leva enbart på turism och göra Sverige till någon slags Zoo. Vi måste faktiskt producera mat i icke industriell skala.
Det blir problematiskt med för många vargar.

Men varghatare?
Nej!
Alla som inte vill ha varg är inte varghatare. Vi måste lära oss att hyfsa språket, annars blir det bara motsättningar som inte leder någon vart.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

31 januari 2013 17:03

Mitt svar handlade inte om din inställning till vargen.
Men det finns ett gammalt varghat i Sverige.
Även i USA och i Ryssland.
Det handlar alltså inte om att skjuta varg eller om "vanlig" jakt, det handlar om att plåga, förnedra och tortera. Det är oerhört svårt att förstå hur ett sådant hat kan uppstå mot en djurart. Ingen art än varg väcker heller dessa starka känslor hos framför allt jagande män.
Ideela krafter hjälper årligen ganska många djurägare. Men de är motarbetade av jägarkretsar. Varför? Om det inte handlar om något annat än att skydda djur.
Fler hundar än vargar dödar tamdjur, men det ger inga rubriker.

 
Gubbfan

Gubbfan

31 januari 2013 23:25

Där kommer du in på ett verkligt problemområde. Du har helt rätt i att fler hundar dödar tamdjur och angriper även människor. Men det är tydligen heliga djur, hundarna. Särskilt heliga är de hos jägare och hos en del karlakarlar.
Och ajabaja den som ifrågasätter alla lös-springande hundar.
För att inte tala om det farligaste vilddjuret av alla: Tam-katten!
De gulliga rått-jägarna har ett beteende som är lika otäckt som det hos de varglemlästande figurer du nämnde om. Dessutom är de otäckt effektiva i sitt utrotande av andra djur.
Om de åt upp de djur de fångade kunde man kanske förstå det hela, men den lilla näbbmusen t ex, är snart utrotad och än har jag inte sett en katt äta näbbmöss. Bara fånga och plåga till döds (leka).

Vi människor är bra konstiga, även när det gäller vårt förhållande till djur.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

1 februari 2013 18:52

Jag har inga problem med våra älskade katter o hundar. Jag anser att det är ett ägaransvar både att sköta om på bästa sätt och ta ansvar för. Djur är inte onda, de har bara sina sidor och ibland oansvariga ägare.
Jag tror inte de jägare som är varghatare älskar sina hundar. Älskar man sin hund är man rädd för att den ska skadas och släpper den inte så att den kan bli överkörd, skjuten av andra jägare eller fastna i en klippskreva och svälta ihjäl.
Då bedriver man jakt på lina eller har absolut lydnad på hunden.

 
Ingen bild

Tittarstorm

1 februari 2013 19:52

Djur handlar utifrån hur de är programmerade att agera. En katt leker inte med sitt byte för att de njuter av att plåga det.
Beträffande näbbmöss så finns det fler djurarter än katter som fångar och äter sådana.
En krokodil äter inte inte människor för att den är ond, det gör det dom den är programmerad för. En varg gör precis likadant som andra vilda djur.
Hundar är domestcerade och lätta att träna till ett beteende som fungerar i samhället, katter går inte att dressera på samma sätt men är inga onda varelser som plågar andra.
Den enda djurart som inte har några okontrollerbara drifter och som medvetet plågar andra individer av samma eller andra arter är människan. Men man ska inte förmänskliga djuren och inbilla sig att de befinner sig på samma låga nivå.
Djuren är bättre än så.

Det finns plats för oss allihop och människan som anser sig stå högre intellektuellt har att hitta rimliga sätt att hantera att det finns andra levande varelser på jorden. Oavsett om de som som "gubbfan" gillar dessa varelser eller inte. Man kan inte ha ihjäl alla man inte gillar, även män gärna vill att det är då det ska vara. Livet ska vara som ett enda stort manligt dataspel där han dödar andra bara för att han inte gillar dem.
Så gör inte djuren! Bara människan.

shedlight

4 februari 2013 14:54

Ja, vi borde snarare höja oss till de andra djurens nivå. Det skulle vara en förbättring.

 
Ingen bild

Roland Rådlös

17 juli 2013 22:41

Gubbfan.. Näbbmöss är giftiga att äta inte ens fåglarna äter dom.

shedlight

20 juli 2013 23:24

Jaha.
De är ju bara möss till namnet. De har ett helt annat ursprung och andra anpassningar så giftigheten kommer väl därur. Intressant iaf.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se