Direktlänk till inlägg 28 januari 2013

Varför har förskoleflickor tajta kläder och pojkar rymliga?

Av shedlight - 28 januari 2013 12:16

I en debattartikel hävdar debattören att könsroller är av godo.

Man ska behandla dem olika för att ....för att de blir olika av att vi   behandlar dem olika.

Ett av många cirkelresonemang i artikeln.


Det är så mycket uppenbara motsägelser som att könsneutralitet har enbart med ordet  hen att göra och att hjärnans utseende hos en vuxen individ skulle tas som intäkt för att  något rätt eller fel för barn.

Som att biologiska roller om de nu var biologiska skulle gå att påverka. Varför denna skräck för någonting som skulle vara givet i så fall?

Hjärnan anpassar sig tidigt och utvecklar mönster som den behöver. Att använda det som en intäkt för att man ska göra på ett visst sätt som barn är ett annat exempel på cirkelresonemang som kommer från könskonservativt håll.


Om flickor sexualiseras tidigt som ger framtida problem med självkänslan så är det bästa att motarbeta detta och börja aktivt med att synliggöra attityder  -att göra ett medvetet val. Om pojkar bråkar som tonåringar och kör ihjäl sig för att de upplever att det är en del av en mansroll är väl det bästa att tala om det finns alternativ tidigt i livet. Då man kan göra skillnad.


Idag ser man på långt håll från ett dagis vilka som är flickor och pojkar. Dagisflickor har alltid något rosa på sig och kommer man närmare ser man att de ofta har trängre kläder.

 Pojkar har blått eller svart och rymligare kläder.

I förskoleålder blir detta ännu tydligare.

Varför har förskoleflickor tajta jeans? Varför har förskolepojkar rymliga  jeans?


För bara några decennier såg man inte skillnad på flickor och pojkar på dagis. Och det fanns dockor till pojkar och flickor lekte med bilar utan problem.

Nu har det blivit något farligt för vissa. Varför? Varför blir det ett hot?

Varför har man behov av könsroller?  Och varför har man så kort minne?På samma websida som denna debattartikel publiceras finns det en artikel om ett skidgymnasium i Storuman där anställda gick på strippklubb och bordell för kommunens pengar. (SvD)  Män som objektifierar och utnyttjar kvinnokroppar för att de tycker de har rätt till det. Vilka signaler ger det till de unga gymnasisterna? Hur ska dessa anställda kunna umgås naturligt med gymnasiets flickor när de köper kvinnokroppar ena stunden för att vägleda unga nästa?


Idag finns också en artikel om en mäklare som kräver sexuella tjänster när han hyr ut.

Det behövs nog mycket arbete med att få bort könsroller och föreställningar om att ett kön har rätt till ett annat. Att män ser sig ha rätt till att förnedra kvinnor.

Vad säger artikelförfattaren om detta? Är det naturligt eller en könsroll med manliga skidklubbanställdas strippval? Eller att en 60 åring förnedrar unga bostadslösa kvinnor?

Ska pojkar redan på dagis läras sig att flickor är objekt eller ska de lära sig att vara kompisar med dem? Att leka med både med dockor och leksaksbilar oavsett kön?  Vilket leder till att vi slipper strippklubbar?Låt alla leka med vad de  vill och hjälp till aktivt att släppa alla  barn fria. De översköljs ändå av förväntningar från släktingar, media och leksaksreklamen. Av kompistryck och av förväntningar som är outsagda från hela samhället. Och från nätet.

Man kan inte samtidigt välja att inte sexualisera flickor och säga att de ska behandlas annorlunda – för då vet artikelförfattaren som alla andra att samhället kommer att hamra in  budskapet att de är kroppar. Som med helsidesannonser med nakna behå- och bikinikvinnor i media.

Som visar sig i de små bikinis som treåriga flickor har (där de  får dra i dem där bak för att de åker in på ett obekvämt sätt)  medans pojkar är fria att leka i stora badshorts.


Låt 1000 blommor blomma på dagis.

Behandla alla barn lika oavsett om de är flickor, pojkar eller däremellan. Så har man en chans att åstadkomma livslång respekt. Så ger man alla samma möjligheter att slippa sexualiseras eller att inte lösa konflikter med våld.


Varför upplever vissa detta så hotfullt? Är det för att vuxna har socialiserats in i  fasta mönster och denna  världsbild utmanas - en världsbild de identifierar starkt med sin egen identitet och sin egen rätt?

Är det för vuxnas eller för barns skull som sådana som artkelförfattaren hävdar sin åsikt?

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lars

28 januari 2013 15:52

Svar : Därför att många kvinnor har som överlevnadsstrategi att vara attraktiva.

Jag läste på en annan site att ca: en tredjedel av kvinnorna dödas under Romartiden (som barn) och det var först efter att det kristnas som kvinnorna behandlades bättre.


shedlight

29 januari 2013 20:48

Och det vet DU som man?
Och nästa fråga är - om det är så är det ok?

Det är naturligtvis bara den vanliga en återupprepningen av det vanliga sexistiska kvinnoförtrycket. Och: vad värre än - denna typ av kommentarer visar hur naturligt det är att sexualisera flickor för att de är "små kvinnor". Vad händer när småflickor sexualiseras? Vad händer bland män som "Lars"?
Det är värt att fundera på.

 
Ingen bild

Sune

28 januari 2013 20:46

VArför har inte fler tanter bhurka?
Någar har det, men fler borde ha det.

shedlight

29 januari 2013 21:53

Varför har inte fler män burka?
Med tanke på hur de ser ut och uppträder borde ganska många ha det.
Kanske alla män över 35? Så kvinnor slipper se dem.

 
Ingen bild

noboytoy

29 januari 2013 17:30

Som du skriver, SL:
Det är verkligen konstigt, att de som opponerar sig med sådan ilska mot genusteorier men som samtidigt påstår sig vara 100% säkra på att vi styrs av enbart biologi, ens bryr sig?

Om "biologisterna" har rätt så finns ju inget att opponera sig mot - genusteorierna är ju, enligt dem själva, fruktlösa och kommer inte att ha någon framgång ändå?

Fullständigt patetiskt.

shedlight

29 januari 2013 21:54

Sådan där logik förstår de inte.
Dom är alldeles för prostatiska.
(Egalias variant av hysteriska.)

 
Ingen bild

Tittarstorm

29 januari 2013 21:21

Kvinnlig överlevnadsstrategi???
Ska det tolkas som att kvinnor som inte lägger krut på att vara attraktiva (för män får man förmoda...?) löper risk att dö?
Blir vi mördade? Ihjälslagna?
Eller på vilket sätt riskerar vi livet, vi som har andra intressen än att vara attraktiva (för män)?

Och så kommer kristendomen in i alltihop också...
Ha ha ha

shedlight

30 januari 2013 10:09

Precis.
Sedan säger samma kategori tyckare att män som grupp inte ska skuldbeläggas...det är det där med logiken igen.
Kanske ska inte alla män få rösta? Dom verkar för dumma helt enkelt.

 
Ingen bild

Lars

30 januari 2013 00:58

Jag tycker inte det är rätt att förskolebarn ska göra sig attraktiva.

Ingen kvinna behöver göra sig attraktiv som inte vill det.

Historiskt har det varit hårt vara kvinna många var slavar och var de inte attraktiva hade de svårare att bli sålda och kanske hamna de då som gruvarbetare och dog rätt snart. Men var de attraktiva kunde de bli köpta av någon rik man och fortplanta sig.Eftersom människor så gott som alltid vill överleva så gjorde de sig attraktiva för män.

Därför har kvinnor i nutid en möjlighet att slippa vara ihop med män vilket en allt större del utnyttjar när de förstår hur de behandlas i historien.

shedlight

30 januari 2013 10:11

Det där är en totalt hemmmasnickrad teori.
Varför läser du inte på kvinnohistoria?

Kvinnor (och flickor) har alltid utsatts för förtryck; sexuellt, juridiskt, politiskt och ekonomiskt. SOM GRUPP.

Att du tycker det är ok med sexualisering som i idag slår alla proportioner, kvinnor (och flickor) har aldrig någonsin förtingligandets på det här sättet som sker nu. Det är porrens, internets, marknadsliberalism och det framväxande kvinnohatets tillika fascimens skull. Allt hänger ihop.
Det går inte att sitta hemma och tro.

Jag häpnar varje gång då män tar sig rätten att utifrån total okunskap tolka verkligheten åt kvinnnor.
Skulle dessa okunniga män tycka till om kärnfysik eller hjärnkirurgi på samma lättvindiga sätt? Knappast - för där dominerar männen. Men kvinnor ska inte tycka utan godkännande. Svenska män är då värderingsmässigt på samma nivå som extrema imamer som också bara "tycker" utifrån ideologin.
Det är detta som är könspolitik.

 
Ingen bild

noboytoy

30 januari 2013 08:26

Fattar inte heller vad Lars menar att det skulle vara en "överlevnadsstrategi" för kvinnor att göra sig vackra för män? Menar Lars att alla kvinnor som inte gör det och att alla kvinnor som är "fula" i mäns ögon, rätt och slätt avlider..?

Man kan också fråga sig hur Lars kan komma med sådana tvärsäkra påståenden om kvinnor? Har han observerat kvinnor som gör sig attraktiva för att slippa dö eller är han själv kvinna?

Ser mycket fram emot att Lars utvecklar sitt resonemang.

shedlight

30 januari 2013 10:02

Det finns ingen logik eller kunskap.
Sådana som Lars har en könspolitisk åsikt som förringar kvinnor upplevelser och det förtryck alla kvinnor lever under.

Jag tror inte det tjänar något till att utbilda den typen av män. De vill ha sin könspolitiska åsikt i fred, för då rättfärdigar de MÄNS övergrepp och fokuserar istället på KVINNORS beteende och skuld.

 
Ingen bild

Tittarstorm

30 januari 2013 14:13

Lars kommentar är ju fullständigt obetalbar!
Riktigt riktigt rolig! Och ett utmärkt och tydligt exempel på hur män tillmäter sina egna åsikter ett större värde än fakta.
Vem behöver historiska fakta liksom? Det räcker väl med sagböcker? Eller har kanske Lars hämtat sin inspiration från porrens värld?
Verkligheten har han hur som helst ingen anknytning till. :D

/Tittarstorm som väntar på att deporteras till gruvan (oklart var den är belägen) för att dö. :D

shedlight

30 januari 2013 21:21

Jag lutar mer och mer åt att män som inte kan ta till sig info och som är så utan tankeförmåga att de dristar sig till tolka verkligheten åt kvinnor, inte ska få rösta.
Dom saknar helt enkelt det som krävs.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se