Direktlänk till inlägg 12 november 2012

Att undvika de stora sammanhangen

Av shedlight - 12 november 2012 10:38

Makten, männen och mörkläggningen kom ut 2004, skriven av Deanne Rauscher och Janne Mattsson.

Det är den första boken, den är oerhört detaljerad.


Har SvD läst den? Jag undrar det när jag läser en krönika av kulturchefen.

 Eller vill man låtsas som att den tidigare boken  inte finns nu när det kommit en uppdatering som är  mer pedogogisk men kanske mindre kronologiskt faktaspäckad?


Boken från 2004  handlar om hur det tystades ner att ett stort antal män med maktpositioner utnyttjade prostituterade varav en del var minderåriga.

Nu har det kommit en film som fokuserar på de två minderårigas historia;  Call Girl.

De som kom från trassliga miljöer och som hamnade hemma hos en känd TV-man som ville köpa sexuella handlingar av dem. De presenterades sedan för hallicken Doris Hopp.

Sedan rullade det på.


Men den stora avslöjandet är egentligen vad som händer med män med makt och hur deras kvinnosyn är.

De kunde stå ena dagen och tala om samhället och ta ställning till frågor som skulle ge kvinnor bättre möjlighet och på kvällen utnyttja kvinnokroppar på det mest förnedrande sätt.


Detta tycks media sky som elden.

Att ta upp huruvida detta var ett beteende som påverkade samhället djupare och om det än  idag gör det verkar vara något varje krönikör verkar vilja undvika till varje pris.


Hur kunde åklagare som var inblandade överhuvudtaget få ha hand om fallet?


Hur kunde politiker som nämndes i sammanhanget så lätt kommma undan?


Hur påverkade det att militärer köpte polska kvinnor?


Vilka tjänster förväntades de som hade info om detta få?


Gynnades vissa näringslivsrepresentanter både via att de deltag i samma smutsiga hantering och genom att de hade lämpliga hållhakar?


Och vem hade överhuvudtaget hållhakar på vem?


Hur kunde hallickens advokat, fortfarande aktiv,  och åklagaren göra upp i skymundan och dokumentering om detta "försvinna"?


Varför behandlades kvinnorna så illa, varför skulle de straffas mest?


Varför, framför allt, behandlades de minderåriga så otroligt likgiltigt?


Varför skuggades den flitiga polisen som är den verklig hjälten i 70-talshärvan?


Sände detta signaler att kvinnor som utnyttjas av maktens män  håller käft?

Annars råkar de illa ut?


Varför var media så fega då och vad har hänt efter 70-talet?


Och den viktigaste frågan:

VILKA var inblandade då?

VAD har hänt sedan dess?

HUR påverkar det än  idag?


Och:

HUR ser det ut idag?


Med tanke på hur frenetiskt media undviker sakfrågor och gräver ner sig i detaljer så är det mycket illavarslande.


Lindberghärvan redde man ju inte ut - och media grävde inte i denna  utan höll tyst på order uppifrån.

Det finns kanske  en orsak till medias fokusförskjutning i efterspelet till den här filmen.

De kan inte skylla på filmen, de bär själva skulden till att förtiga vad maktens män gör.

 
ANNONS
 
Squareeye

Squareeye

13 november 2012 00:29

Suck! Jag har boken och jag ska ta och läsa om den och politikerna kan neka sig blå och dom kommer undan. Som vanligt. Det blir lite liv ett tag och sen tigs allting ihjäl.

Jag har träffat Palme en gång i Malung i början på 80-talet. Han hade en stark utstrålning och jag kan mycket väl tänka mig en och annan älskarinna.

Vad som är sant eller inte när det gäller dom minderåriga tjejerna får väl stämningarna reda ut. Men det är ju så med politiker på hög nivå dom har ju svårt att hålla gylfen stängd nu den sista CIA-chefen.

Flickorna har har haft ett mindre helvete och hon som har gått ut har sagt att det har förstört hennes liv och ingen har stöttat dessa kvinnor snarare tvärtom. Det är hemskt hur potentaterna håller varandra om ryggen.

http://squareeye.se/wordpress

shedlight

13 november 2012 12:22

Operation mörkläggning pågår för öppen ridå än idag.´

I gårdagens Nordegren i P1 fick herrar lägga ut texten om att Palme inte hade med det här att göra när man idag VET att han mörkade Carl Perssons PM. Och sedan ljög han hela Sverige rakt i ansiktet med enda syfte är rädda männen med makt.

Så nog var Palme skyldig alltid, förmodligen har han den största skulden av alla i den härvan.

Det är hur man ser på kvinnor i prostitution, som avgör vilken kvinnosyn man här. Och den kvinnosynen smittar alltid av sig på minderåriga flickor.
Det visar Palme och de andra maktmännen, inklusive de som visar sig idag. Som en känd kriminolog som idag ställer upp på maktmännens sida fast han, av alla, borde veta att det inte stämmer med hur det var då.

Mörkläggningen IDAG rättfärdigas med att man ville "skydda de prostiterade kvinnorna" DÅ. Det är också fel eftersom de, kvinnorna, var de enda som hängdes ut då.
Man ljuger än idag alltså.

 
Ingen bild

Tittarstorm

13 november 2012 20:02

Ha ha ha Martin Jönsson använder verkligen brösttoner när han upprört konstaterar att filmen är förtal.
Man borde väl ändå kunna ställa krav på en kulturchef att han har förmåga att urskilja symbolik och inte ta allt bokstavligt.
Han verkar inte förstå att sexköp är en maktutövning och att den myckel väl kan symbolisera det maktmissbruk, som man väl ändå måste kalla det Palme ägnade sig åt när han aktivt hånade journalister och tystade ner hela affären.
Genom sitt agerande blev han i allra högsta grad delaktig i den skitiga hanteringen av kvinnor och barn och den delaktigheten kan man skildra på olika sätt.
Detta fattar jag utan att vara kulturchef. :D

shedlight

14 november 2012 13:40

Jag vet inte vad det är som gör att kulturjournalister varken förstår sambanden eller symboliken här eller förmådde att se barnporrmangafallet i ett större sammanhang.

Det är MYCKET oroande, särskilt med tanke att det blir ett kotteri som upprepar vad den andra har sagt som en sanning.
Kulturnyheterna i SVT gjorde till exempel en uppföljning på det här där allting upprepades en gång till utan att de själva reflekterade.

Så mörkläggningen pågår ännu för öppen ridå utan att någon låtsas om det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se