Direktlänk till inlägg 3 november 2012

Det ökande antalet vårdnadstvister och nätets betydelse

Av shedlight - 3 november 2012 11:21

Antalet vårdnadstvister ökar i Sverige.


Nu ska en kartläggning  genomföras om vad som ligger bakom.

Det finns tecken på att det inte är en slump att vissa förhållanden avslutas med en uppslitande separation.


De som lider mest utav detta är naturligtvis barnen.

Man vet också att även mammor som blivit slagna oftast ändå vill ha ett fungerande umgänge, men gränsen går när man tror barnen tar skada.


Men det finns givetvis olika varianter på orsak -verkan, men det är strukturerna som är intressanta.

Det finns ett antal sådana strukturella  ingångspunkter för att förstå denna ökning.


En sådan är  rättsväsendet hantering av vålds- och övergreppsproblematik i anslutning till relationer.

I del fall det förekommer övergrepp så leder det självklart ofta till en separation.

Inte tvärtom, att övergreppen kommer efter separationen som ofta hävdas.

Väldigt få övergrepp utreds ens, ännu färre leder till fällande dom.

I statistik från BRÅ, ser man att antalet övergrepp mot barn ökar.

Detta måste man våga föra in i sammanhanget, där kommer de starkaste känslorna in.


Men givetvis inte bara. Inget är enkelt.


Negativa känslor uppstår heller inte ur intet. De kan ha funnits långt innan förhållandet tog fart och de finns givetvis kvar efter separation.

Kan det vara så att en viss typ av män fortfarande tycker att mannen är familjens överhuvud och att denna grundläggande värdering ställs på sin spets i separation?


Det går inte att gå in i sådan här granskning utan att ta med samhällstrukturer och den backlash som jämställdheten har fått det senaste decenniet.

Märkvärdighet lite har ändrats i relationer, kvinnan tar fortfarande det största ansvaret inte bara för barnen utan även för hemmets funktion. Hon är fortfarande hushållerska och de män som anser att detta är en ordning de stödjer får givetvis problem när kvinnan går ifrån dem.


Där har nätet och nätets samling haft stor betydelse.

Det gällerför övrigt  hela backlashen vi upplever nu på jämställdhetsområdet.


Att kvinnoföraktande män och män med könskonservativa  åsikter har ökat med nätets utbredning kan man bara gå in i närmaste kommentarsfält och se.

Kvinnohatar- och prostitutionsforumet Flashback har haft betydelse där. Där har man kunnat normalisera mäns överordning  13 år nu.  Men påverkan därifrån är ett ickeämna i media idag. Ändå ser man tydligt att media tar intryck.

Sedan är det ju ett problem i sig att  en stor morgontidning har drivit ett papparättsperspektiv i decennier och och motarbetat mammor under denna tid.


På nätet finns också ett antal olika bloggar där papparättsrörelsen hetsar varandra.

Ett exempel omskrivs här.

Det blir som en kamp om vem som har den mest uppslitande vårdnadstvisten, den som kan hänga ut mamman mest, den som kan får tag på flest dokument att lägga ut oavsett känsligheten på dem, och den som kan trakassera social myndigheter och dagispersonal mest. Den som är den bästa stalkern helt enkelt.

Man rapporterar av senaste dusten med socialen,  lägger ut nya smygtagna filmer över möten med berörda personer, man uppmuntrar varandra, man karaktärsmördar alla  "motståndare" , allt i  ett ryggdunkande nätbroderskap där fienden är den f d sambon eller frun.

Barnen blir ett användbart redskap att visa den makt man tycker att män rättmättigt ska ha i samhället.


I den här undersökningen  kommer man inte förstå vårdnadstvisternas ökning och dess problematiska kärna om man inte involverar all denna nätaktiviet och mäns behov av förbrödring , som vi både ser  i IRL på tex fotbollsmatcher eller bilträffar,  men även på nätet. Och där blir kvinnoförakt och vårdnadstvister en samlande kraft.


Nätets maskuliniserande verkan tar sig olika uttryck.

De ökande vårdnadstvisterna är ett sådant uttryck.  
ANNONS
 
Ingen bild

Tittarstorm

3 november 2012 13:23

Det är nog mycket som samverkar till den stora ökningen.
Hela samhällsstrukturen, nyliberalismen och egocentriciteten och naturligtvis backlashen mot jämställdheten. Den underlättas av nätet, det är så lätt för män att komma samman och pusha varandra till nya stordåd.

Alla dessa vårdnadstvister som får föras fritt kostar samhället stora summor! Man kan sätta igång den ena vårdnadstvisten efter den andra och vi får alla vara med och betala.

Det ser ut som alla som separerar behöver hjälp att lösa sina konflikter. Man vet också att män är mindre benägna att gå på samtal.
De föredrar tydligen att strida mot mammorna och verkar strunta i att barnen far illa av striderna.

shedlight

3 november 2012 13:49

Att inte prata om denna aspekt utan att vara "könsneutral" är lika fel och undfallande som att inte få nämna mäns våld mot kvinnor som ett strukturellt våld.
Av någon anledning skyr man maktperspektivet och blundar för att genus har betydelse.

Och visst, detta kostar jättemycket och man ska inte behöva blir uthängd på nätet för att en jobbar på dagis eller är socialsekreterare.

 
Erik Rodenborg

Erik Rodenborg

3 november 2012 14:09

Intressant och tankeväckande.

Men jag vill tilläga att det dessutom finns en mycket konkret sak som bidragit till att vårdnadstvisterna ökade dramatiskt efter 1998. Då kom en lag om obligatorisk gemensam vårdnad.

Innan dess var det ganska allmänt accepterat att mamman för det mesta var den bästa vårdnadshavaren. Det lönade sig vanligtvis inte för pappan att bråka om saken.

Nu lönar det sig att bråka utav bara helvete. Att det går ut över barnen bryr man sig inte om.

http://kiremaj70.blogspot.se

shedlight

3 november 2012 16:51

Lagstiftningen ligger naturligtvis i bakgrunden men jag är av den uppfattningen att nätets/internets påverkan på skeenden är underskattad.
Det gäller på många olika områden som berör köns- och maktaspekten.

Ett förhållande som är gott havererar inte helt plötsligt och går käpprätt åt skogen för att föräldrarna separerar. Det har funnits en obalans innan och nätets mansrättsaktivismen har färstärkts detta.
Lagstiftningen har hjälpt till att helt få en legitim möjlighet till mobbing. De bedriver sina vårdnadstvister för öppen ridå ivrigt påhejade av en nätmobb.
Det är knappast något tvivel om att det är stor bitterhet och ett kvinnohat som styr handlingarna, inte omsorg om barnen.
Barn hängs ju ut på det mest bedrövliga sätt.

 
Ingen bild

Ylva E.

4 november 2012 17:02

Det du tar upp är ytterligheter. Det ligger dock i denna bloggs syfte att lyfta upp dom som legio. Och E Rodenborg är en annan som har samma mål. Det är givetvis helt OK. Jag tror dock att lagstiftare och beslutsfattare är betydligt klokare än att ta den ena eller andra sidans parti. Sanningen ligger säkert emellan de bägge sidorna. En hatblogg av din typ läggs garanterat åt sidan. Liksom att man skulle ta Pär Ströms blogg som absolut sanning. Jag vill dock inte kalla den senare för hatblogg. Den är snarare starkt kritisk.

shedlight

4 november 2012 18:11

Att ta upp vårdnadstvisternas stora ökning och den aggressivitet som följer i deras spår, utan att också kartlägga var de olika personerna har befunnits sig på nätet är inte ett dugg klokt. Det är sticka huvudet i sanden.

Nätet påverkar oss alla.
Det råder heller ingen tvekan om, vilket du undviker att komma in på, att nätet har medfört en maskulinisering av samhället i hela Västvärlden, så och i Sverige.
Som sagt; gå ut i närmaste kommentarsfält och läs hur de som åravis har upphöjts till läsarnas skriver.

Allt hänger ihop.

Genusgammalt uppmuntar öppet kvinnoförakt och kvinnohat. Där och de bloggar som länkas till.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se