Direktlänk till inlägg 12 juli 2012

"Skylla sig själva" - igen

Av shedlight - 12 juli 2012 11:09

Nu har BRÅ kommit med preliminär statistik över antalet brott under första halvåret 2012.


Här är länk till hela rapporten.


Media ( GP SvD  SR) skriver om att antalet anmälda våldtäkter minskat med 19% jämfört med samma period under förra året.

Det bryter en uppåtgående utveckling. Den nya sexualbrottslagen från 2005 påverkade men det har man redan avhandlat och tagit hänsyn till. Ökningen har varit odiskutabel ändå. Men nu har denna trend alltså brutits för första gången.


Så här skriver BRÅ i inledningen i rapporten:

benägenheten att anmäla brott kan förändras över tid, till exempel på grund av

ändrade attityder i samhället eller ändrade försäkringsvillkor. Detta gör det svårare

att avgöra om brotten faktiskt ökar eller minskar.


När det gäller just sexualbrott  är viljan att anmäla mycket beroende av olika faktorer, men en avgörande faktor är samhällets syn på våldtäkter och andra  sexualbrott .

Det vet man genom forskning.

I länder där offret skambeläggs och tvingas till förnedrande behandling så vet man att benägenheten att anmäla  minskar. Att offret stigmatiseras  av omgivningen bidrar också starkt till beslutet att avstå brottsanmälan.

Eftersom en våldtäkt som inte lagförs sänder signaler till samhället att handlingen inte var  "så farlig" så normaliseras handlingen  att män tvingar sig till samlag eller inte bryr sig om ömsesidighet. Även omgivningen påverkas och nätet har ökat denna påverkan mångdubbelt.


Det finns knappast någon anledning till att tro att utsattheten för sexualbrott skulle ha minskat.

Låt oss som en jämförelse  titta på den preliminära siffrorna över misshandel av kvinnor.


Så här står det i rapporten:

För anmäld misshandel

mot kvinna 18 år och äldre är misshandel i nära relation vanligast.

För man 18 år och

äldre är misshandel utomhus av obekant vanligast.

Under det första halvåret 2012

anmäldes 19 900

misshandelsbrott mot man, vilket är 3 procent färre än första halvåret

2011. Antalet

misshandelsbrott mot kvinna 18 år eller äldre ökade med 3 procent till

13 700 anmälda brott.Anmäld misshandel fortsätter att öka -  när det gäller kvinnor.

Ändå gäller samma mörkertal där, det är svårt att anmäla bekanta.

Men där ser man alltså ingen minskning.


Kan man dra någon slutsats av de här preliminära siffrorna om just de minskade våldtäktsanmälningarna?Det är naturligtvis svårt att säga men nog kan man fundera.


Sexualbrott tillhör, som skrivits ovan, de brott där mörkertalen är som störst, samhälleliga attityder och händelser påverkar viljan att anmäla.


Det är nu allmänt känt att HD:s vägledande domar i våldtäktsmål  från 2009 har fått effekt på både lagföringen och naturligtvis i förlängningen på viljan att lägga tid på utredningar och som en effekt påverkar det anmälningsviljan.  HD anser sig inte ha påverkat detta. Mer om det här: Allt färre anmäler våldtäkt och HD tvår sina händer


Varför ska man utsätta sig för hela processen att anmäla, bli ingående undersökt, ifrågasatt,  inte bara vid det aktuella händelseförloppet  utan också få hela sitt tidigare sexuella liv uthängt, och vad värre är, man kan bli uthängd på nätet, facebook, flashback eller någon annanstans med mansordet  "hora". Eller lögnare.


Just det sista är värt att beakta.

Sista året har i Assangeaffären , men också på andra håll  kvinnors upplevelser ifrågasatts. Kvinnorna i detta globala Bjästa som Assangeaffären lett till,  har smutskastats i en sällan skådad nätkampanj. Detta har också läckt över till andra fall.

Man kan se på vilken blogg eller sajt som helst som driver antikvinnlig propaganda att kvinnor /flickor som anmäler våldtäkt blir grovt smutskastade. Beskyllningar som mansordet hora, att kvinnan ljuger eller ångrar sig efter dåligt samlag, duggar tätt.


Ordet hora är för det första ett manligt sätt att lägga ansvaret på kvinnor för sina egna handlingar och det har kommit att användas med och mer på nätet av svenska män mot kvinnor som har "fel " gärningsmän dvs där svenskar är misstänkta. Utav svenska "trevliga"män  med den "jämställda" kvinnosynen som alla förmodas ha.


En kvinna eller t o m en flicka så ung som 13- 14 år är också en "hora" om hon träffar utlänningar på något sätt och blir våldtagen utav dessa. Mobben skuldbelägger då BÅDE gärningsmännen, eftersom de INTE är svenskar, OCH dessutom offret som hade den dåliga smaken att umgås med utlänningar.

Kvinnoföraktet är så starkt så man lyckas med konsten att smutskasta både gärningsmän och offer, när det gäller dessa våldtäkter. Trots att detta alltså anses vara   s k "riktiga våldtäkter" så är ändå offret skyldigt också.


För eller senare får hopplösheten i att det är så meninglöst att anmäla efter  HD:s vägledande domar och att man riskerar att hängas ut på nätet,  genomslag.

Om detta blir en trend att kvinnor och flickor inte  vill anmäla våldtäkt så är det en allvarlig utveckling.


Idag pågår ingen kampanj  att få unga  män till ändrade attityder gentemot unga kvinnor.

I en dokumentär för en tid sedan  " Ingen riktig våldtäkt"   framkom att  unga killar tar sig rätten att våldta och sedan smutskasta offret. En dubbel markering. De unga flickorna lär sig snabbt vad som är ett acceptabelt beteende och vad som förväntas av dem. Alla är rädda för att hamna på andra sidan. Ingen vill bli outcast.


"Varför händer ingenting ?? "frågade studioreporter Claes Elfsberg i Aktuellt, "det lät ju likadant som när jag växte upp".

Sanningen som ingen vågar säga är att det har vänt. Det hade blivit bättre men den utvecklingen avstannat - och vänt.

Och utvecklingen ser ut att fortsätta. Idag finns ingen motkraft mot nätets kvinnoförakt och det manliga tolkningsföreträdet när det gäller sexualiteten.

Tvärtom.

Det har aldrig varit ett så maskuliniserat samtal om sexualitet i media och på nätet.


Dessa unga män -och andra givetvis- är helt utlämnade till nätets normaliserade kvinnoförakt  i porren, musiken spelvärlden och i diskussionsajter.

Det är männens värld.  Det är där dom lär sig att ta för sig och att kvinnor =sex för män.


De män som ägnar sig åt att köpa kvinnor i Sverige eller utomlands  påverkas ytterligare både i sina egna värderingar och när de möter likasinnade.  Sverige har också närbelägna länder  där kvinnor säljs på burk eller på estrad.  Det har verkat i 10 år nu, samtidigt som flashbackifieringen breder ut sig. Hand i hand går praktik och ideologi.

Kvinnors värde går ner för varje år, respekten för kvinnor byts ut mot förakt.

Integriteten och intimiteten ersätts av hantering , makt och kontroll.  Män ger order istället för att fråga.

 

Även media medverkar i allra högsta grad i denna negativa utveckling, de både speglar och driver den.

Samtidigt.

Det är ingen nyhet alls att kommentarsfälten är mansdominerade och otroligt kvinnohatiska.

Men media fortsätter ändå att spekulera i sexism, senast igår i Aftonbocken med en förutsägbar webfråga. Vad vill de uppnå? Hade AB ställt samma  fråga om det gällt rasism? Hade de vågat?


Sanningen är att media uppenbarligen inte ser några problem att driva denna utveckling framåt, trots att även kvinnor är medborgare, men vad spelar det för roll när patriakatet håller i pengarna?  Vem vågar gå emot då?

Så sexism tar media lätt på.


I de våldtäktsfall som inträffat i Grekland som tidigare rapporterats om i  media ( nyligen har det hänt ett nytt) så framkommer tydligt att en stor del av de svenska  männen på nätet delar en kvinnosyn som även det grekiska rättsväsendet och deras manligt styrda samhälle står för. Se inlägg här om det.


Det säger en del.

I det samhällsklimatet är det inte konstigt om utvecklingen i Sverige nu tar ett steg bakåt när det gäller hur vi ser på våldtäktsoffer.

De får mer och mer skylla sig själva. Det kom en bok om det på 70-talet förresten. 

I nätets tidevarv går det otvetydigt bakåt nu när det gäller synen på  jämställdhet och på kvinnan som likvärdig varelse.

Få verkar våga tala om det.

Kanske kommer en ny  Boëthius att få skriva  "Skylla sig själv?" om ett antal år, då när vi minns hur det var på 2010-talet, innan det vände. Och fråga oss varför vi inte såg tecknen.  Hur kunde vi missa det?

Då, framöver,  när kvinnor inte vågar anmäla mer än de allra grövsta uppenbara våldtäkterna, men få "etikettsbrott" av nya eller gamla bekantskaper  av rädsla för att blir uthängda på nätet och smutskastade av okända nätmobbar av män.


Nu upprörs världen, med rätta, över en video som visar ihjälskjutningen av en kvinna och hurrande män runt om.

Det åskådliggör inget annat än djupt rotat kvinnohat.

 Så har vi väl ändå inte det i Sverige?

Inte så uppenbart men samma kvinnohat rotar sig nu igen här.

I Sverige skadas kvinnor/flickor av att deras liv och identitet hängs ut för att de är "horor" och glåporden skadar för livet. Allt medan de hurrande männen bakom tangenterna får fortsätta i skyddad anonymitet med stöd av den nya tidens broderskap.  En viss gradskillnad, men ingen artskillnad. Men så mycket  svårare att filma och få en global upprördhet över.

.

Från Wikipedia om boken Skylla sig själv (1976)

Boken problematiserar samhällets inställning till våldtäkt utifrån utgångspunkten att det generellt är våldtäktsoffret själv som skuldbeläggs.....

 
ANNONS
 
Ingen bild

P

12 juli 2012 15:09

Fast det pågår också en trend där kvinnor separerar från männen och lever sina liv utan deras inflytande.Fler singlar och kortare relationer och fler som lever som lesbiska.Inte ens statsministern kunde behålla sin fru och med 99% sannolikhet var det hon som ville ha skillsmässa knappast kommer hon att bli ihop med någon ny man.

Det finns ingen anledning att kvinnor ska ha relationer med män som inte respekterar dem och de går inte med på detta längre och som NBT konstaterar så har kvinnor inga större behov av någon man eftersom kvinnors sexualitet inte är i någon avgörande grad inriktad på män.Nu kan alla kvinnor skaffa barn på egen hand genom insemination och det kommer ytterligare stärka kvinnors kontroll över sina liv.

De kvinnor som blir misshandlade är ofta de som bryter sig ut från män skulle de inte ha någon relation från början skulle det inte finnas några skäl till misshandeln.

shedlight

12 juli 2012 15:26

Men det har inget med våldtäkter att göra. De som drabbas är mest unga flickor-kvinnor på väg ut i livet.
Killar är högintressanta då.
Det kan ta många år innan man förstod att man blev våldtagen eller sexuellt utnyttjad.
Men det påverkar hälsan, framför allt den mentala.
Det du beskriver är när man blivit äldre och klokare - det hjälper inte mycket unga flickor som ska ut på fester och i nöjeslivet och träffa killar. Då är man inte särskilt erfaren och klok utan vill bara ha roligt.
Men ingen förtjänar att behandlas som en handelsvara för andra bara för att man är ung och vill ha roligt.

 
Ingen bild

noboytoy

14 juli 2012 12:34

Jag brukar fundera på det här med våldtäkt och vem det är som definierar vad våldtäkt är och om en våldtäkt har begåtts.

Föreställ er två män, varav den ene påstår att den andre har våldtagit honom i stjärten. Förövaren menar att det handlade om "frivilligt sex" dem emellan. Såklart - vilken man vill erkänna att han har våldsrunkat i en annan mans stjärt? De flesta våldtäktmän nekar till brott, förstås. De har all anledning att ljuga för att undkomma straff.

Den man som säger sig ha blivit våldtagen, har tydligen ingen talan alls i vårt rättsväsende? Det är hans, som han säger, våldtäktsman som tydligen skall avgöra om han har blivit våldtagen i stjärten och om våldtäkt har begåtts eller ej.

Vem skall avgöra om våldtäkt har begåtts? Den som står anklagad för det och av fullt naturliga skäl nekar eller den som varit utsatt? Tydligen den förstnämnda, enligt vårt rättsväsende.

shedlight

15 juli 2012 10:18

Var detta ett brott som drabbade män med makt skulle det utredas varenda gång.

Men det värsta idag är folkdomstolen på nätet där folk är lika med män som "vet" hur en riktig våldtäkt ska se ut och hur offret ska uppföra sig.
De låter likadant som män gör oavsett land, man skuldbelägger offret just vid sexualbrott, aldrig vid andra brott.
Självklart är det en genusaspekt här:
makt och kön och självpåtagen rätt till kvinnokroppar.

Frågan är om det skrämmer kvinnor/flickor som blir våldtagna från att anmäla ännu mer än idag och vi ser effekten av det redan. Att vi får en mer utbredd skamkultur tillbaka i Sverige, som en del av den övriga jämställdhetsbacklashen.

 
Ingen bild

P

15 juli 2012 10:33

Skulle det gå skulle jag kunna länka till passagen/tankar om sex där är det en person som skriver om att undersökningar visar att kvinnor har haft sex med andra kvinnor 3,1 gånger oftare än vad män har haft med män och 57% av kvinnor drömmer om sex med andra kvinnor. Trenden tycks bara bli starkare och jag tror ärligt talat att det inte är många unga kvinnor som drömmer om att leva med en man någon längre tid.

Män har alltså rätt svårt få tag i en partner av kvinnligt kön.

shedlight

16 juli 2012 00:12

Kanske skulle det vara bra för "män" om de vill kunna attrahera kvinnor att välja ett merjämställt beteende.
Och att arbeta för tillsammans med kvinnorörelsen, att sexism ska bekämpas som bl a tar sig uttryck att kvinnokropar exponeras ÖVERALLT nu. Dvs i mode, reklam, porren och i media.
Det påverkar kvinnor till att mer uppskatta kvinnokroppar eftersom de är de enda kroppar som syns. Med fler nakna objektfierade män kanske kvinnors intresse för just män skulle öka.

 
Ingen bild

P

16 juli 2012 09:25

Du har helt rätt.

Det är alamerande att misshandel mot kvinnor ökar. Jag tror att en förklaring kan vara porren.Av den anledningen att den framställer kvinnor som något man gör vad som helst med oavsett om de verkligen gillar det. Respekten för det kvinnliga könet minskar och med det empatin.

Botemedlet vore att tala om att fenomenet existerar men på ett snällt sätt inte genom att tala om vilka skitstövlar alla är som tittar på porr, utan mer få in det som ett fakta och ett fakta som allt fler kan hålla med om. Sen tror jag att idealet är att sex utövas under hög ömsesidig kärlek och att man som par tränas i att behålla kärleken, och även en beundrande känsla när kroppen åldras.

Tror du inte att kvinnor i alla åldrar skulle vilja ha mer beundran och respekt från män ?

shedlight

16 juli 2012 10:54

Jag är övertygad om att när det gäller beundran och respekt skiljer sig inte könen åt.
Könen är mer lika än olika.
Vi är också mer olika som individer än som kön.
När det gäller porren är vi på samma linje...men jag är trött på att vara snäll bara. Det har heller aldrig lett till framsteg för kvinnor att de varit snälla.

 
Ingen bild

Utred rättsväsendet NU

17 juli 2012 18:32

Och varför ska kvinnor "snällt" tala om för män att manlig porr är skadligt?

Kan inte männen själva komma fram till den slutsatsen?

Varför ska kvinnor ständigt och jämt behöva uppfostra och utbilda män? Dessutom på ett "snällt sätt". Nej det är inte en framgångsrik metod, det vet vi. Det har visat sig under lång tid att det inte är framgångsrikt.

Det finns ingen anledning för kvinnor att sprida kunskap till män, det är bättre att sprida kunskapen till andra kvinnor istället.

P anser att män har "rätt svårt få tag i en partner av kvinnligt kön". Om nu män har rätt svårt att få tag i en partner av kvinnligt kön, borde inte då männen fundera över vad de kan göra annorlunda?

Men som sagt P:s kommentarer här har inget med våldtäkter att göra...

Mycket bra inlägg som vanligt Shedlight!

Bra rapport, se särskilt sidan 23 och 29 (Ninni Carlsson resp Viveka Enander):

http://www.socwork.gu.se/digitalAssets/1326/1326867_vkv_rapport_2010-3.pdf

shedlight

17 juli 2012 23:48

Tack för länken till rapporten!
Sid 29 ff var särkilt intressant med tanke på villfarelser som mansrättsaktivister sprider i medias kommentering och i bloggar.

Håller med. Vi måste prida till kunskap till framför allt kvinnor.

 
Ingen bild

AdmBk

30 juli 2012 21:39

@P
Du skriver:
"Nu kan alla kvinnor skaffa barn på egen hand genom insemination och det kommer ytterligare stärka kvinnors kontroll över sina liv."

Humor.
Syntetisk sperma då eller?

shedlight

30 juli 2012 23:54

Genom att de klarar sig utan traditionell familj. Vad är det för humoristisk med det?
Det förvånar mig hur historiskt okunniga en del är.

 
Ingen bild

AdmBk

30 juli 2012 23:55

Så viinte får en allt för pessimistisk syn på män:

Antalet anmälda fullbordade våldtäkter mot kvinnor: 5700
Antalet män i åldern 18-65 år: 3000000

Ger att andelen män som begår våldtäkt under ett år är:
2 promille.
Lågt räknat eftersom även män 15-17 år och över 65 säkert står för en del av brotten och förmodligen står en del män för upprepade våldtäkter. Väger upp för visst mörkertal.

En bedövande majoritet av våra män är således inte våldtäktsmän. Kan vara bra att tänka på då och då.

(Siffrorna är från SCB och gäller 2011)

shedlight

31 juli 2012 10:50

Det som förvånar är att det finns dessa mäns som istället för att försöka förstå vad kvinnor skriver om vad våldtäkt är väljer att tala om hur bra män är.

Det har inte med övergreppsproblematiken att göra och de upplevelser tusentals kvinnor/flickor tvingas genomleva och den gråzonsproblematik som tråden #prataomdet visade på. Det är ett samhällsproblem som berör alla. Eller borde beröra alla.
Då måste man lyssna och förstå de som är utsatta.

Fortfarande skuldbeläggs KVINNAN för mannens beteende både under utredningar och förhandlingar. Alltså idag 2012 i svenska domstolar.
Fortfarande utgår svensk lag från att mannen har rätt till kvinnans kropp som utgångspunkt.
Fortfarande använder män ordet hora, ett ord som syftar till att totalt vända på skuldbegreppet, eftersom det är mannen som skapar horan men kvinnan som ska smutskastas.

Det här är strukturer som kvinnor för fram.
Men när de gör det smutskastas de också.
Man väljer att inte lyssna och säger att det "berör inte oss", man väljer att ignorera.
Den som tiger samtycker säger man.
Och det är väldigt många män som tiger.

 
Ingen bild

AdmBk

31 juli 2012 00:04

Det skulle ju ske utan män trodde jag.
Var skall de få sperma ifrån?
Ingen kvinna kan väl än så länge skaffa barn utan att en man "hjälper till" på ett eller annat sätt?

shedlight

31 juli 2012 10:52

Men det är väl uppenbart??
Män ger sperma.
Kvinnor kan skaffa barn utan man dvs kärnfamiljsman, och spermadonatorn får barn han inte behöver ta hand om.

 
Ingen bild

AdmBk

31 juli 2012 10:52

Jag tror du missuppfattar min affekt. Jag är inte förbannad. Hoppas att du inte är det heller. Det leder sällan till fred och frihet.

Den som tiger samtycker möjligen om han eller hon står bredvid och ser ett brott begås. Ingen människa har däremot tid att protestera mot alla orättvisor på jorden hela tiden. Alla har sina hjärtefrågor, så tänk på alla brott på jorden du själv samtycker till genom ditt eget "tigande".

shedlight

31 juli 2012 11:02

Det här problematiken drabbar halva jordens befolkning.
Det otroliga övergrepp i flickors och kvinnors liv för att de föds med "fel" kön.
Man kan inte välja det kön man föds med ( med få speciella främst västvärldsundantag).
Det här alltså inte vilken orättvisa som helst. Det drabbar ALLA kvinnor på jorden på olika sätt. Knappast en liten "hjärtefråga". Däremot behandlas det så.

That´s all.

Men det skulle behövas fler män som tog ställning och som engagerade även för kvinnors rätt inte minst i media.
Även män får döttrar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se