Direktlänk till inlägg 24 februari 2012

Hen, kvinnomisshandel, nätets kraft - lägg pusslet

Av shedlight - 24 februari 2012 12:36


Tre journalister har startat websidan cause of death woman http://www.causeofdeathwoman.net/ om det globala folkhälsoproblemet mäns våld mot kvinnor.


Samtidigt kommer signaler om att kvinnomisshandel tycks öka i Sverige, istället för tvärtom.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4982840För bara någon vecka sedan mördades en kvinna av den man som haft ett förhållande till och var livrädd för.  Svensk domstol verkade inte bry sig om att vilja skydda kvinnan trots att det fanns en klar hotbild från tidigare. Mannens frihet var viktigare och okunskapen och ointresset om ämnet mäns våld mot kvinnor från rätten ledde till kvinnans död.


Polis och vissa media kallar fortfarande idag 2012 detta för en familjetragedi, istället för att kalla det mord eller faktiskt ännu hellre femicide, hatbrott mot kvinnor.


Torsdagen 23. 2 publicerades en insändare i Metro där en sjuksköterska skriver om ett viktigt hittills icke debatterat ämne.  Sjuksköterskan hänvisade till vad en vän till henne som var skolsköterska sagt om att sexuella övergrepp ökar hos 90-talisterna.

Hon skrev vidare så här:

Hon /skolsköterskan/ sa att vi har en stor procent unga män som inte anser våldtäkter är ett allvarligt brott, de har inte lärt sig att våldtäkt är fel.

På internet finns många sidor där män idag starkt protesterar mot sexbrottslagar och våldtäktsdebatter med motiveringen att dessa saker enbart är ett uttryck för manshat.

Detta sänder glasklara signaler till unga män att våldtäkter i sig inte är fel utan snarare är ett överdrivet och påhittat problem från arga kvinnor som vill skada män.

 

Och hon efterlyste de goda männen som kan vara förebilder och skapa en motbild.


Samtidigt rasar konservativa nätmän mot ordet hen.

http://www.dn.se/kultur-noje/manga-ar-radda-for-att-konsrollerna-ska-andras

http://www.dn.se/kultur-noje/starka-reaktioner-efter-intervjuer-om-hen


De anser att ordet hotar könsrollerna; att flickor inte får vara flickor och att pojkar inte får vara pojkar.

Det är därmed ett hot mot allt som de vill kunna se som sin verklighet.

Kvinnan ska förbli hemmafru, sexualobjekt, ekonomiskt och socialt underlägsen mannen.

En könsroll som börjar med snävare kläder och dockor och beröm för rätt beteende, fortsätter med smink, högklackat och att vara åtråvärd som kropp. Att acceptera lägre lön, ta hand om hem och man, acceptera övergrepp och mannen som överhuvud. Inte provocera, inte protestera, inte skilja sig, acceptera förtryck utan knot.

Hen hotar allt det.


Liksom filmen Sex på kartan gjorde.

Den talade om det självklara faktum att män och kvinnor, pojkar och flickor är mer lika än olika sexuellt.

Det var ett hot.

Ingen uppmärksammade det då.

Det handlade inte om en samlagsscen, utan något mycket större - mannens sexuella tolkningsföreträde hotades.


Nyligen skrevs om en gymnasieskola där tjejer rankandes  efter utseende.


En teaterföreställning har läst en tråd från Flashback om det närmast glödande  kvinnohat som finns där. Där våldtäkter också normaliseras och flickor är sliddjur eller horor.


Är det konstigt att 90-talisterna  ser våldtäkter ”som mindre allvarligt” och ett uttryck för ”manshat”?

Förutom porrens kvinnobild vars påverkan aldrig verkar få nämnas.


I radioprogrammet Tendens intervjuades nyligen  en svensk kvinna boendes i Spanien som ville ge en annan bild av porren.
I slutet av programmet kom kvinnan med häftig kritik mot tystnaden om hur den bild av sexualiteten som den vanliga porren sprider påverkar och  frånvaron av diskussion  om det.
Vi diskuterar  reklamens och våldsamma dataspels påverkan. Vi pratar om TV-seriers och debattartiklar betydelse för samhällsdebatten.


Men ingen vågar närma sig problemet med  porrens påverkan för de  80% av svenskarna som konsumerar porr och för den stora andel pojkar som får sin kvinnosyn påverkad av förnedrande och våldsbejakande bilder där kvinnan är ett ting för mannens behov.

En knapptryckning bort, dygnet runt, dag efter dag.


Ingen verkar heller  forska om hur kvinnosynen påverkas av dataspelen varken Statens medieråd eller några hjärnforskare. DET är en ickedebatt i dataspelssammanhang. Ändå ska de unga dataspelarna gå ut IRL och möta kvinnor -  inte bara andra män.


Och ändå talar ungdomsundersökningar både i Sverige och på andra ställen ett dystert men tydligt språk.

Och hur påverkar hela den cocktail av budskap som strömmar över nätet?


Hur påverkar  kombinationen av porr, chatforum, extremt könskonservativa kvinnoföraktande bloggar? Dessa som går hand i hand med papparättsrörelsernas kvinnohatiska agenda som går över barnen för att komma åt att skada exfruar?

Hur många som misshandlar, våldtar och - mördar kvinnor har drivits på av det hat som närs där?


Är den någon som frågar vilka bloggar och forum våldtäktsmän, kvinnomisshandlare och de som mördar kvinnor i vårdnadstvister besöker?


Den enorma upprördheten mot hen och Sex på kartan, den ständigt ökade förnedrings- och våldsporren, och Flashbacks kvinnohat, ökningen av kvinnomisshandeln och femicide är bara olika delar av samma strukturer som har varit aktiva senaste åren.


Strukturer som visar sig i sidor på nätet där våldtäkt i princip avkriminaliseras, där kvinnor som är rädda för sina män och vill skydda sina barn mot övergrepp demoniseras som psyksjuka och hämndlystna, där man hävdar sin rätt att köpa kvinnor och går i taket när könsroller ifrågasätt.


Allt hänger ihop.


Och som både Sveland och Bratt skrivit om nyligen, politisk extremism, konservatism och hat mot feminism och kvinnors rätt att var människor, hänger ihop.

Ingen kan längre undgå hatet mot som knappas  fram bakom tangentbord  i Sverige.

Det drabbar här och nu, kvinnor i hemmet , kvinnor i skilsmässa, kvinnor i media och det drabbar tonåriga flickor allra mest.


För det är alltid tonåringar och mycket unga kvinnor som är mest sårbara, de som också oftast möter de avtrubbade 90-talisterna därute. De som nu uppmuntras av nätets pådrivande konservatister.


Det är som ett pussel med 1000 bitar.

Vi måste börja lägga ihop alla pusselbitarna  och se hela bilden.

Inte bara hela tiden ta ETT problem i taget. 
ANNONS
 
Gubbfan

Gubbfan

24 februari 2012 19:35

Som vanligt har du rätt.

Möjligen anser jag att debatten om han, hon eller hen är lite larvig.
Vare sig vi har kromosomuppsättningen XX, XY eller XXY och vare sig vi är hetero, homo, bi trans eller vad det nu kan heta så är vi vad vi är och skall bemötas med respekt av varandra. Det nya ordet hen kanske kan få en del att glömma vad det faktiskt handlar om, nämligen att det faktiskt inte behövs så många XY-figurer för att människosläktet skall fortleva. En massa karlar gör allt för att vi inte skall se på fakta. Alltså att vi är för många människor på jorden för att det skall funka och att det inte behövs så många karlar. Man är rädd om livhanken helt enkelt.
Vi karlar skall helt enkelt passa oss annars får vi inte vara med.
Tänk om den debatten började föras i stället.

Jo en liten sak: när jag eller andra skriver vi så menar vi egentligen dom. Det är dom andra som skall sköta sig, det är dom andra som är för många, det är dom andra som misshandlar och mördar, det är dom andra... inte vi.
Försöker vi intala oss.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

24 februari 2012 23:39

Håller i stort sett med dig om hen. Kanske kan vara användbart om man vill använda det.
Inte så allvarligt tycker jag, även om jag ännu inte använt det själv ännu.
Men det kanske kommer den dagen man inte vet vem som skrivit tex en kommentar...och man vill slippa skriva h*n.
Men den enorma provokationen vissa upplever av ordet känns definitivt inte sund.

Slutklämmen var bra! Dom där...

 
Ingen bild

D.T.

24 februari 2012 20:09

Låt mig gissa: Du är skiljd och ensamstående förälder, och alla dina ex är onskefulla kräk?

Texten ovan har så många faktafel så det är poänglöst att gå igenom alla. Men vi kan ta några för skojs skull:Kvinnoförtryck är inget nytt, det har funnits puckon i alla tider. Strindberg sa ju själv: "Qvinnan såsom liten och dum och derför elak, såsom mannens bihang och påhäng skall qväsas till såsom barbaren eller tjufven. Hon är endast behöflig såsom vår äggstock och lifmoder, allra bäst dock som slida!"

Kvinnodebatt och dataspel: 1) Debatten finns. 2) Alla dataspelare är inte män. (Sexist much?)

"papparättsrörelsernas kvinnohatiska agenda" -Är du full??

Om du faktiskt skulle vara bekymrad över hatspridandet på internet, så föreslår jag att du slutar sprida det själv.

shedlight

24 februari 2012 23:45

Jag kan inte låta bli att publicera den här kommentaren. Den innehåller liksom allt.
Jag tycker den är lite rolig i sin fryntliga ilska.
Och har man varit ute några timmar på flash och läst så är den...nästan gullig.

Nåväl, kort manual:

1. Börja med personangrepp
2. Normalisera kvinnohat;
Det-har-alltid-funnits-och-kommer-alltid-finnas-Amen.
Punkt.

(Vi behöver INTE bry oss, INTE problematisera, och, framför allt,
INTE skuldbelägga DT:ar.
Näthat, våldsporr,globaliserad sexindustri, avklädda kvinnokroppar i reklam/media/film/musik/spel och rankinglistor i gymnasieskolor osv...osv
... är inte värre än en rebell på i början på 1900-talet. Inte heller spelar DT:arnas egna kommentarer på bloggar, sajter, media, helt enkelt "all-over-the-place" ngn roll....nåja, det sista kan ju vara sant just i detta fallet.)

3. Dra till en slutkläm med lite mer personangrepp
4. För allt i världen: SE INGA SAMBAND!
5. Se till att den som påtalar problem snabbt görs till ett problem själv- dvs enligt den vanliga devisen alltid-skjuta-på-budbäraren.
6. Skriv radikal-, elit- eller rabiatfeminist minst tre ggr...men DET missade visst denna DT.

 
Ingen bild

Donk

25 februari 2012 06:06

Jag tänkte bara referera till ordet "hen". Jag motsätter mig inte ordet för att det skulle hota några könsroller. Då vi redan har språkliga resurser för könsneutral benämning av personer så borde ansträngningarna i stället läggas på att nyttja existerande begrepp.
Om jag skall nämna en person som jag inte vet könet på, eller av någon anledning inte vill eller får könsbestämma, så har jag inga problem att beskriva denne utan att använda "hen".
Såg du det femte ordet från slutet i förra meningen? Det är en könsneutral benämning av en person i bestämd form. Det fungerar jättebra.

shedlight

25 februari 2012 11:01

Det är möjligt att du tycker så här och jag säger ingeting om det. Men det är för det första upp till var och en att använda hen om man vill.
Och för det andra är det inte det, som inlägget handlar om.

Hatet mot hen , som inte på något sätt är rationellt,vilket du knappast kan ha missat,är bara en pusselbit i den könskonservatism, anti-femininism och extremism som har växt sig stark framför allt på nätet.
Dessa krafter som påverkar kvinnors rätt att delta i ett demokratiskt samhälle och att accepteras som människor - inte som ägodelar eller kroppar, påverkar framför allt unga.
Det är detta, som inlägget handlar om.

 
Ingen bild

Leah

25 februari 2012 08:39

Jag blir alltid så glad när jag läser en kommentar av "gubbfan" :). Får nästan lust att fria! Det är helt enkelt en frisk fläkt med en äldre man med sunda idéer. Också om jag tror att det finns många av dem "där ute" som hör man dem inte så ofta.

Jag vill också uppmana mina medsystrar att se till att leva som ni lär-acceptera inte att leva i ojämlikhet, lev ert liv som ni önskar, som gör er lyckliga och lev inte genom någon/några andra!!! Ibland så tycker jag många kvinnor pratar jämlikhet/feminism väldigt mycket med inte inför det i sina egna liv. Orsaken är nog att det är svårt, och det kan ibland kännas väldigt ensamt. Jag är ett bra exempel. Jag kan inte leva med en ojämnlik partner men det har inte varit helt okomplicerat att lämna mannen som faktiskt är fadern till mitt barn i magen-förståelsen från omgivningen har varit dålig-hur kan man lämna sin partner när man är gravid (lite moral panik över det hela tror jag). MEN! Jag anser det vore ett svek mot mig, barnet och tom fadern att acceptera en sämre behandling pga mitt kön-fadern får sig förhoppningsvis en tankeställare och behandlar nästa kvinna bättre.....men lätt är det inte alltid att leva som man lär, men ett måste om vi faktiskt ska komma någon vart!

shedlight

25 februari 2012 11:17

Jag håller med, det är bra att de vettiga hörs mer, så de - ni - är mer än välkomna!

Jag tror att du gör ett rätt val.
Det är knappast bra för ett barn att växa upp med en ojämnlik relation. Det tar negativ energi från alla inblandade, som istället kan omvandlas till positiv energi. Om du mår bra mår också barnet bra.

Det är som du skriver, en skyldighet mot barnet, ja alla barn, att visa att man inte acceptar någon form av förtryck.

Din uppmaning till våra medsystrar därute är så viktig och jag stämmer in i den.

 
Ingen bild

Tittarstorm

25 februari 2012 09:46

Ha ha ha ja och man behöver heller inte skämmas för att visa sina dåliga kunskaper i svenska, manualen kan gärna följas med användande av dålig svenska och mängder av felstavningar.

Att både inleda och avsluta med personangrepp är mycket bra. Det lägger liksom ribban redan i inledningsstadiet och kan reta upp läsaren från allra första början. För att öka möjligheten att läsaren kommer ur balans bör man upprepa personangreppen även i avslutningen förstås. Då gör det mer troligt att mottagaren ger respons i affekt och därmed har DT tagit makten i det han tror är en diskussion.
Gammal välkänd mansretorik.

De övriga punkterna har mer med intellektuell kapacitet att göra och där kan man förstås inte påverka så mycket. Man får förmoda att de bara redogör för vad de har förmåga att uppfatta och se helt enkelt. Och det är tydligen inte så särskilt mycket.

Jag tror det var Sveland som skrev om de antiintellektuellas debatter på nätet. DT hör hemma där och han, liksom övriga i den kretsen, saknar förmåga att förstå att de inte förstår diskussionen. Men det är en mänsklig rättighet att vara dum, det ska man inte glömma.

Sådant här är väldigt provocerande tycker jag. Man utgår ju ändå från att alla är normalbegåvade och att det ska gå att föra en saklig diskussion med alla, det är liksom själva grundtanken. DT:arna kan ju ofta flera ord iaf, de lyckas ibland sätta ihop dem till fullständiga meningar och några ord är tom rätt stavade.
Det leder tankarna till att det finns en person i andra ändan som formulerar en tanke innan han skriver. Tankar styr man själv och tankar kan alltså påverkas men så funkar det inte hos de här individerna. De har bara en enda "tanke" eller vad man ska kalla det.

Kul att du tar in sådan här kommentarer ibland iaf! De är bra att ha som studieobjekt och illustrerar ofta det du tar upp och skriver om på ett riktigt riktigt bra sätt!

shedlight

25 februari 2012 11:14

En mänsklig rättighet att vara dum...haha..så är det ju förstås. Varför har jag inte tänkt på det...

Tack för din dissekering av DT:ar och deras "gåvor", alltid lika roligt att läsa!

 
Ingen bild

Utred rättsväsendet NU

25 februari 2012 13:16

D.T - tror ni inte att det kan stå för Deep Thinking. Ja, denne man har ansträngt sig så mycket han kunnat och bättre än så här blev det inte. Lite lösryckta ord här och där utan samband och förståelse. Lite härskartekniker. Obegåvning. Avsaknad av självinsikt. Projicering. Avsaknad av kritiskt tänkande osv...

Men som sagt det är verkligen en mänsklig rättighet att vara dum. Tack Tittarstorm. Med tanke på hur kommentatorsfälten ser ut överallt, så tycks det också framförallt män vara som är dumma. Så deras mänskliga rättigheter tycks vara väl tillgodosedda.

D.T.vill sprida myter att det handlar om enstaka problematiska individer istället för strukturer, makthierarkier och manlig överordning och så tar han Strindberg som exempel på ett "pucko". Nu är det ju inte så att Strindberg på sin tid ansågs som ett pucko. Tvärtom Strindberg hyllades av framförallt män. De flesta männen, påstår jag.

Det roliga är att D.T inte själv förstår att han ger ett nutida exempel på ett pucko.

När de inte kan bemöta fakta med sakkunskap och fakta, så skriver de alltid att "Texten ovan har så många faktafel så det är poänglöst att gå igenom alla."

Nej du D.T., nu vill vi att du bemöter alla faktafel. Upp till bevis.

Du kan väl passa på att samtidigt presentera åtminstone några bevis för att "papparättsrörelsernas kvinnohatiska agenda" inte finns.

Sedan avslutar D.T med att projicera. Han vet att det är han som sprider kvinnohat och att SL synliggör kvinnohatet. Han vill på detta sätt tysta kvinnor och låta kvinnohatet ha ensamrätt på internet.

Låt mig gissa (nu sänker jag mig till D.T låga begåvningsnivå för en kort stund, men jag tror att jag är mycket mer sanningsenlig och verklighetsnära än honom): D.T du tillhör kvinnohatarna som sitter fast i ÖPR-träsket (öl, pizza och runk framför tangentbordet). Ohälsosam livsstil, missbruk, kvinnoförakt, kvinnohat, inga relationer med kvinnor, tidigare misslyckade relationer med kvinnor, obegåvning, bristande självinsikt, dålig självkänsla, oförmåga att införliva andras perspektiv, egoistisk, inskränkt, begränsad, inte förmåga till empati, oattraktiv för kvinnor etc etc etc.

shedlight

25 februari 2012 17:23

ÖPR-träsket?...hahaaa.

Den var bra.

Verkar sorgligt nog vara samma träsk som de flesta flashbackklapprare befinner sig i...

 
Ingen bild

Tittarstorm

25 februari 2012 19:26

Moahahah ÖPR-träsket! Så bra och välfunnet. :D
Liksom meningen "Texten ovan har så många faktafel att det är poänglöst att gå igenom alla".
Har vi sett det förut? Har vi mötts av samma respons IRL när vi försökt få en man att begripa argument? Är vi välmatade med samma jävla maktspråk när vi försöker få en saklig diskussion med män?
Jag får nöja mig med att prata för mig själv men herrejävlar så många gånger jag hört det här!

shedlight

25 februari 2012 23:52

Håller med.
Konstigt att skriva "faktafel" när det är rapporterade händelser som sammanställs.
Men det är som det brukar vara..

 
Ingen bild

noboytoy

26 februari 2012 07:22

Man förstår att det värsta som finns för pojkar som DT, är "frånskilda, ensamstående kvinnor", alltså kvinnor som lever utan en man i sina liv.

Av detta kan vi utläsa något som många män verkar skriva under på, nämligen att kvinnor som är gifta eller sammanboende med män, i DT:s och hans manskompisars ögon, är mycket mer väluppfostrade än singelkvinnor eftersom de minsann inte sitter och klagar på det värdsliga manliga hatet mot kvinnor. Gifta och sammanboende kvinnor är minsann glada, kåta och tacksamma mot män, menar DT.

Man tycker nästan lite synd om dessa män, som naturligtvis bara är livrädda för att inte få dela sina liv med kvinnor, utan kanske istället tvingas på livstid till ÖPR-träsket.

Hahah! Ett nytt, mycket användbart begrepp, myntat av URN.

shedlight

26 februari 2012 11:52

Just det; man är "ouppfostrad" helt enkelt;)

 
Ingen bild

noboytoy

26 februari 2012 07:24

Sen undrar man ju hur det kommer sig att dagens unga män inte vet att våldtäkt är våldtäkt? Var har de fått lära sig att sexuellt våld och kvinnoförnedring är "normalt"?

shedlight

26 februari 2012 11:57

Det är det som verkligen oroar!

Varför diskuteras inte detta mer?
Varför genomförs det inte attitydundersökningar som kopplas till nätaktiviteter?

Det finns ju tydligt i kommenteringsfält en koppling mellan de som förtingligar kvinnan, (tex de som hävdar att allt är "frivilligt" i porren, även tortyr och förnedring ) och en ovilja att prata om kvinnomisshandel eller våldtäkter som ett allvarligt ämne.

Det borde ngn forska på!

 
Gubbfan

Gubbfan

2 mars 2012 11:00

Det hela är vidrigt.
Men jag förvånar mig inte längre.
Hela vår "kultur" är influerad av den människosyn som fanns hos några nomadfolk i mellanöstern för några tusen år sedan.
Man tycker ju att vi skulle ha kommit lite längre.

Jag förstår mer och mer av Bijagosfolkets sätt att leva.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

3 mars 2012 12:42

Bijagofolket...?

Som jag skrivit i ett kommentarsvar till ett annat inlägg , tror jag att det de senaste decennierna har skett en galopperande försämring av människosynen - kvinnan och kvinnokroppen drar alltid det kortaste strået i en sådan försämring...

 
Gubbfan

Gubbfan

2 mars 2012 20:05

Bijagos är ett av världens sista matriarkat.
En liten fiskarbefolkning utanför Västafrika.
Har nog visats på TV någon gång tror jag.
Man kan väl söka på nätet, om man nu törs använda google. Någon annan sökmotor kommer jag inte på just nu.
Men intressant befolkning i alla fall, även om jag tror att vi här i EU tagit bort deras försörjning med våra hemska fiskeflottor som dammsuger haven.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

shedlight

3 mars 2012 12:35

Intressant...får kolla.

Kiremaj skriver ju en del om sådant här också.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se