Direktlänk till inlägg 14 december 2011

Osynlig norm: Kvinnomisshandel "normalt" inslag i bråk

Av shedlight - 14 december 2011 16:42

En krönika i DN.

http://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-all-stjarnstatus-skalas-av-i-domen


I föregående inlägg tas attityden till kvinnomisshandel upp, både hur den kommer till uttryck i en undersökning av sjukhuspersonal och hur det låter i medias kommentering.


Om maskulina kommentarer som både normaliserar och trivialiserar  kvinnovåld.

http://shedlight.bloggplatsen.se/2011/12/13/6856251-maskulina-kommentarer-och-vald-mot-kvinnor/


 

Krönikören upprepar samma mönster.

Man får läsa och tänka till. Vad gör krönikören i sin text egentligen?


 Inledningsvis:


"Alexander Gerndt döms för misshandel av ex-frun och jag ska tycka något om hans landslagsspel. Men först det jag inte kan släppa: Dotterns del i dramat. Den är värst."


 Senare i  texten redogör han för bråk mellan Han och Hon, som han skriver.

..."och kliva rakt in i en verklighet där vuxna bråkar "...


Där sker det: han gör kvinnomisshandel till en del av ett bråk mellan vuxna.  


Med andra ord mellan raderna: kvinnan förtjänade det, hon bråkade ju också.


Barnet tycker han synd om, men inte kvinnan.


Att ta strypgrepp på en kvinna ingår i ett vanligt familjebråk.

Bara inte barn är med.

Så fast sitter strukturerna:  i familjebråk ingår kvinnomisshandel.


Krönikören är förmodligen varken värre eller bättre  än normaljournalisten, utan det är snarare ett textmässigt synliggörande av de osynliga  strukturer som tycker att "båda parter har del i att situationen (misshandeln) uppstår".  


 

Från den tidigare SvD-artikeln:

 "Påståendet var formulerat som att ”kvinnans passiva personlighet utsätter henne för våld”. 28 procent av personalen tycker att det kan vara en del av orsaken, säger hon.

Maaret Castrén betonar att det inte är samma sak som att säga att det är kvinnans fel att hon blir misshandlad. Ett annat påstående var att ”båda parter har del i att situationen (misshandeln) uppstår”. 21 procent höll med."


 


 
ANNONS
 
Ingen bild

noboytoy

14 december 2011 23:41

Sanningen är att kvinnor som utsätts för mansvåld, inte har särskilt stort handlingsutrymme.

Om kvinnan försöker försvara sig, dvs gå till motattack på något sätt, så hålls det emot henne vid både polisförhör och under rättegång.

Jag känner tex en kvinna som gömde en fällkniv under madrassen. Hon var så jävla rädd att mannen som delade hennes hem, till slut skulle få ett totalt psykbryt och avsluta hennes liv för gott.

Hon kunde vakna på morgonen av att han stod över henne och gallskrek och började kasta runt henne i sängen, jagade henne runt huset. Därför gömde hon en fällkniv under madrassen, för att kunna försvara sig om det var så att han skulle ta stryptag på henne som så många gånger förr men kanske inte släppa taget denna gång.

Polisförhöret och rättegången handlade om varför hon hade gömt en kniv under madrassen. Vad var hennes avsikt med detta? Ville hon döda honom? Kvinnan som hade dokumenterade skador pga mannens våld var plötsligt misstänkt.

Ingen tid gick åt till att ifrågasätta varför mannens tidigare flickvänner hade polisanmält honom för hot, våld och trakasserier. Mannens otaliga skelett i garderoben, fick inte dras fram, annat än om han möjligen blivit dömd tidigare. Det hade inte den här mannen och därför fick man inte med ett ord nämna tidigare flickvänners polisanmälningar mot honom.

Mannen fick villkorlig dom, böter och samhällstjänst.

Så vad skall kvinnor göra som lever med en man som utsätter dem för våld? Hon förväntas vara passiv, ta emot slagen och sparkarna som haglar. Hon får knappt ens försöka knuffa bort mannen, eftersom hon då görs delaktig i mansvåldet.

Vissa människor hävdar att det "bara är att gå". Ja, det brukar de säga som inte förstår hur detta mansvåld fungerar.

En kvinna som har levt under dagligt dödhot och våld, lider av samma stressrelaterade sjukdomar som krigsfångar och andra människor som upplevt svåra trauman.

En man som misshandlar en kvinna i hennes eget hem, har inga spärrar. Det lär sig kvinnorna tidigt och de lär sig också att de inte kommer undan. Det är mycket vanligt att kvinnor som lämnar kvinnomisshandlare, tvingas gå under jorden. Den som tror att det "bara är att gå" förstår inte alls hur livet blir för kvinnorna när de väl har lämnat mannen. De tror kanske att det bara är att flytta till en ny lägenhet, i samma stad, jobba kvar på samma jobb och ha kvar barnen på samma dagis och att allt skall bli bra igen? Alla som har mött dessa kvinnor, vet att helvetet inte alls tar slut när de äntligen lyckas gå.

Att kalla det våld, som dessa manliga familjeterrorister brukar, för "familjedraman" och liknande är att försöka påskina att det inte är "ens fel att två träter". Man låtsas att kvinnan och mannen "bråkar". Lite "familjebråk" bara, utan att ta någon som helst hänsyn till maktaspekt och fysiskt övertag.

Det är ungefär som om storebror 12 år misshandlar lillebror 6 år, så svårt att lillebror tvingas uppsöka sjukhus för sina skador.

Då storebror sätter sig på lillebrors bröstkorg och riktar knytnävsslag efter knytnävsslag mot hans ansikte, sparkar mot hans kropp, bränner honom med cigaretter, försöker dränka honom, slänger ut honom ur huset mitt i natten och låser dörren samt våldtar honom.

Jag undrar om krönikören och alla de män som instämmer i hans syn på mansvåld som "familjebråk", skulle kalla detta för "syskonbråk"?

Jag undrar också hur lämplig den här fotbollsspelaren är när det gäller att vårda sin lilla dotter. En man som går över gränsen på detta sätt, framför sitt barn, är ingen lämplig pappa. En man som misshandlar sitt barns mamma, framför ögonen på barnet..? Hur skall en kvinnomisshandlande man, med sin ruttna kvinnosyn, någonsin kunna tillföra något gott till sin dotters uppväxt?

shedlight

15 december 2011 11:32

Det ska vara "rätt" offer och "rätt" gärningsman ur domstolars synvinkel för att det ska bli fällande dom.
Samma handlingar döms alltså olika.
Proffsfotbollspelare är det tveksamt om det anses vara "rätt " gärningsmän.
I omgivningen ögon hittas då förmildrande omständigheter.
Nu är det en svensk (framgångsrik)man också, det bidrar till mildheten.

Just det du nämner, om kallsinnigheten för barnets närvaro, är mycket oroande för framtiden.Barn är extremt känsliga för våld mot anhöriga, de är numera också att betrakta som brottsoffer.

 
Ingen bild

Pelle

14 december 2011 23:50

Nu kan jag inte tillräckligt mycket om fallet men det är klart att det är skillnad på kvinnor och barn. Det finns kvinnor som slår män och de är inte få, det är väldigt sällan det kommer till domstol om inte det är livshotande skador. Kvinnovåld är förjävligt men tror du verkligen att en kvinna som har skrivit om Gernt genom en blogg under lång tid på ett ganska speciellt sätt är helt oskyldig. Jag har själv fått slag av en kvinna och jag slog inte tillbaka men om jag hade gjort det så hade jag säkert betraktats som en fruktansvärd kvinnomisshandlare. Kvinnor är inte barn och det kan också skada män och många saker och ting är inte alltid svart eller vitt. Jag tycker aldrig våld är rätt, men det gäller inte bara våld mot kvinnor och jag tycker alltid att det är värst för barnen.

shedlight

15 december 2011 12:37

Alla som skriver än mäns våld mot kvinnor ur någon aspekt, vet om fenomenet.
Att dom dyker upp; Pellarna och Pärarna.

Dom som inte bryr sig om statistik, historik, samband eller undersökningar utan bara om sina egna fördomar och tillkortakommanden. Ofta skriver de om "upplevda" historier, om sig själva eller hur kompisar blivit slagna av kvinnor. På nätet där allt är sant.(ironi)

De undviker nogsamt att porren är full av våld mot kvinnor, det finns genrer om detta, hur kvinnor binds , våldtas, misshandlas och misshandlas grovt, ofta med sexuella inslag men inte alltid. Våldet har ett egensyfte. Det händer även att de dödas.
Ibland kallas det "wife-battering" även i dessa fall. Det finns playboynummer som tar upp hur man slår sin fru utan att det syns.
Flashback är fullt utav liknande "resonemang" när kvinnor förtjänas att bli slagna, eller rätten att aga kvinnor.

Till ynkliga Pellar och Pärar:
En slag med samma kraft på en kvinna och på en man, dödar kvinnan men skadar mannen.
Det är biologi.

Att män slår kvinnor över världen är strukturellt förtryck och maktfullkomlighet.

Det finns fasansfulla siffror på kvinnovåld världen över, bla a från Latinamerika.
Men även i länder som USA är kvinnovåldet utbrett.
Jag antar att Pellar och Pärar inte läser WHO:s material, som hänvisades till i ett tidigare inlägg, eller några andra internationella globala eller nationella undersökningar.
De läser ju inte ens svensk statistik eller undersökningar om hur poliser, domstolar, och andra ser på kvinnomisshandel och lägger skulden på kvinnor för dessa brott. Samma beteende som finns vid våldtäkt för övrigt.

Så Pellar och Pärar är en del av ett strukturellt förtryck av kvinnor, både genom att de bagatelliserar brottet och genom att de konstant vägrar att se mäns våld mot kvinnor som ett globalt fenomen.

Det finns uppgifter att våld mot kvinnor ökar i Sverige.
I kommentaren ovan ser vi möjligen en delförklaring till det; nämligen normaliseringen på nätet av dessa Pellar och Pärar till kvinnomisshandel som kvinnans skuld.

 
Ingen bild

Tittarstorm

15 december 2011 10:26

De som saknar kunskap om våldet och om processen tror att det handlar om ett urspårat gräl där mannen förlorat kontrollen. I det här fallet ser det också ut så i rapporteringen, bollspelaren anklagades för fysisk våldsutövning vid 2 tillfällen.
Det här får mansmaffian att gå loss och berätta om hur de själva blivit spöade av kvinnor. Det får dem också att tro att det är enskilda misshandelstillfällen med kontrollförlust i samband med gräl vi pratar om. Det är så misshandel mellan än går till och därmed är normen för misshandel satt.
I själva verket ser misshandel av kvinnor i relationer helt annorlunda ut och vi diskuterar i 2 helt olika saker! Av den anledningen ger jag mig ytterst sällan in i diskussioner om våld i nära relationer då de brukar inskränka sig till misshandel definierad av män. Vi vet att misshandel av kvinnor ser helt annorlunda ut jämfört med den misshandel män utsätter varandra för. Den kunskapen vill inte alla ha för det blir så krångligt när man ska diskutera då. Alternativt saknar de förmåga att ta till sig informationen, precis sådär som Solanas beskriver.

Här nämner man inte kvinnan som den beklagansvärda, hon syns inte. Mannen beklagas eftersom han inte kan spela boll under en tid. Dottern nämns helt riktigt som en beklagansvärd och helt oskyldig person som råkat illa ut i "föräldrarnas bråk".
Ordvalen i artiklarna signalerar att här finns både ömsesidighet och lika villkor, 2 jämbördiga personer som är oense och som på lika villkor låtit sin osämja i ett "familjebråk" spåra ur till "drama". Vad som föregått misshandeln får vi inte veta men vi har redan god koll på hur misshandel ser ut och vi har inte fått några indikationer på att det sett annorlunda ut i det här fallet.
Det är bara kommentarfältsherrarna som av olika och säkert helt personliga skäl och intressen gärna vill bagatellisera misshandel av kvinnor.
Och så förstås en tredjedel av personalen på Sösakuten som också lyckats undvika den utbildning som Sösledningen påstår att personalen fått.
Den misshandlade kvinnan ska inte behöva utsättas för det lotteri det tydligen innebär att söka vård på Sös. Hon ska inte vara utlämnad till turen att dra vinstlotten och förhoppningsvis träffa på en av de 2/3 som tar väl hand om henne när hon söker vård och hjälp utan att skuldbelägga henne henne och hennes personlighet. Hade hela personalen deltagit i utbildningarna hade alla på avdelningen känt till att det inte existerar någon specifik misshandelspersonlighet hos offren. Det är därför utbildningar i ämnet våld mot kvinnor genomförs.

Det är anmärkningsvärt att vi inte kommit längre när det gäller mäns våld mot kvinnor. Ämnet har ju ändå varit uppe till politiska diskussioner och varit fokus för utredningar under 70 års tid.
Men tyvärr är motståndet mot kvinnors rätt till hälsa och mänskliga rättigheter oerhört kompakt. Det finns så många manliga vinster med att hålla kvinnor kvar i underläge så motståndet kanske inte är något att förundras över.

shedlight

15 december 2011 12:45

Du pekar på många viktiga faktorer.
Den misshandlade försvinner, det blir synd om mannen, för han hade ju inget val eller?
Han är plötsligt offret, så som nästan alltid händer i brott som berör våld mot kvinnor, vare sig det handlar om våldtäkter eller misshandel.

Och visst, de som har makt tjänar på denna underordning.

 
Ingen bild

noboytoy

15 december 2011 12:44

Det Pellar och Pärar alltid bortser ifrån är maktaspekten och skillnaden i fysisk styrka. En man har alla möjligheter att avväpna en kvinnas våld. En kvinna har inga möjligheter att avväpna en mans våld.

Det är som när David mötte Goliat. Goliatarna, Pärarna och Pellarna bortser gärna från att kvinnomisshandlande män alltid bara ger sig på de som är fysiskt svagare, som de kan "vinna" över, dvs kvinnor, barn och djur. Sällan törs dessa fega ynkryggar till män, bråka med och misshandla män i sin egen storlek, eller större.

shedlight

15 december 2011 12:47

Både det och på den GLOBALT strukturella underordning kvinnor befinner sig i.

 
Ingen bild

Tittarstorm

15 december 2011 13:43

Ja så kommer då en liten Pelle och illustrerar precis det jag skrivit om!

På vanligt känt mansmanér jämför han antal slag i en jämbördig relation mellan pojkar/"män" på dagis, en fotbollsmatch eller på gatan i krogkön, med misshandel i en relation.
I det här fallet försöker pellen få den att bli jämbördig av att kvinnan skulle ha uttryckt negativa åsikter och omdömen om sin fd man. Lelle Pelle menar att de åsikterna skulle få henne att "inte ses som helt oskyldig" till våldet som riktas mot henne. Fantastiskt!
Det innebär i så fall att vi kvinnor har oerhört fria händer att puckla på karlar hur mycket vi vill och hävda att de är delaktiga och medskyldiga, för Gud vet hur mycket skit vi har tvingats ta emot och höra från herrar!!!

Pelle visar oss hur män tycker sig vara överordnade kvinnor, en kvinna som har negativa åsikter om en man har en delaktighet i våld hon utsätts för av den mannen. Pellens budskap är alltså att kvinnor får inte tala nedsättande om män för då kan de räkna med att få stryk!
Ett sådant sätt att se på män och kvinnor är väldigt avslöjande!

shedlight

15 december 2011 15:44

Ska vi dra de yttersta konsekvenserna av ett sådant synsätt så skulle kvinnor, precis som du skriver, kunna puckla på män hur mycket som helst, så mycket nedsättande omdömen kvinnor får höra genom sina liv.

Men kvinnan som försvarade sig med det enda vapnet hon kunde mot långvarig misshandel, (och som snabbt såg till att mannen fick hjälp för sina relativt lindriga skador), HON blev dömd till fängelse.
DÅ gick Pellarna ut och berömde det domslutet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se