Direktlänk till inlägg 13 december 2011

Maskulina kommentarer och våld mot kvinnor

Av shedlight - 13 december 2011 12:15


I media om att sjukhuspersonal  har till del överseende med att män slår kvinnor; de lägger en del av skulden indirekt på kvinnan.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/personal-pa-sos-skyller-valdtakt-pa-offren-svdse_6704111.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-anser-att-misshandeln-ar-kvinnans-fel

Liknande syns även hos polisen, åklagare och domstolar.


Vad betyder det att en tingsrätt väljer att döma till villkorlig dom här?

Vilka signaler sänder det ut om brottets allvarsgrad?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenskt-fotbollsproffs-doms-for-misshandel

http://www.svd.se/sport/landslagsman-domd-for-misshandel_6706605.svd


Blev påföljden villkorlig dom just för att gärningsmanne inte skulle drabbas av det han gjort?

Tog en domstol hänsyn till gärningsmannen - igen?

http://www.svd.se/sport/domd-stjarna-far-spela-i-blagult_6706785.svd


Som här med polismannen:

http://shedlight.bloggplatsen.se/2011/12/01/6776299-varfor-sa-milt-straff-hade-han-inget-eget-val/Så denna syn på misshandel av kvinnor, är något som genomsyrar hela samhället Sverige.

Idag 2011.

Läser man kommentarer som kommer in i anslutning till ämnet mäns våld mot kvinnor, så blir detta extra tydligt.Här blandas ett urval av kommentarer från artikeln i SvD  ovan med citat från en nyligen publicerat rapport från WHO om det globala fenomenet mäns våld mot kvinnor. Citaten är översatta, orginaltexten ligger under. 

Då ser man till både sin förvåning och fasa att svenska män inte skiljer sig nämnvärt från andra länders män, länder som inte har kommit så långt i ”Gender Equality”som Sverige, trodde man.

Det visar att vår jämställdhet ligger grunt.

Den finns mest på pappret och i idévärlden.


Nu börjar vi:"Man ska ta konsekvenserna av sina egna beslut. Majoriteten av kvinnorna dras till coola, häftiga, kaxiga, arroganta, dominanta män. Dessa egenskaper tycks vara sexiga för kvinnor.
Men då ska kvinnorna inte komma och åja sig över att de blir misshandlade... därför att män med de ovan nämnda egenskaperna har oftast psykopatiska och/eller våldsamma tendenser. Men det är tydligen det kvinnorna föredrar…  då får de stå sitt kast.


Därmed försvarar jag inte det minsta dessa mäns agerande... utan konstaterar bara att ´som man bäddar får man ligga´. Om kvinnor föredrar att ge sex åt sådana män... då får kvinnorna också ta konsekvenserna."

 


Våld mot kvinnor är ett universellt fenomen som förekommer i alla länder på jorden, och förövarna till våldets utövare är oftast kända av offren.


Violence against women is a universal phenomenon that persists in all countries of the world, and the perpetrators of that violence are often well known to their victims. WHO

 

                                                  ***

 


"Nu svär man väl i kyrkan, men om en misshandlad kvinna faktiskt försvarar sin man, vägrar att samarbeta med polisen i någon utredning och fortsätter att leva tillsammans med honom ("han är ju egentligen snäll"), då är hon faktiskt medskyldig."Våld mot kvinnor har en djupare påverkan än den omedelbara skadan som orsakas. Det har  en förödande konsekvens för kvinnan som utsätts, och en traumatisk effekt på de som bevittnar det, särskilt på barn.


Violence against women has a far deeper impact than the immediate harm caused. It has devastating consequences for the women who experience it, and a traumatic effect on those who witness it, particularly children. WHO

 

 

***"På ett sätt håller jag med sjukhuspersonalen.


I vissa fall så får ju faktiskt kvinnan skylla sig själv. Det finns inget som kan reta upp en man så som en kvinna, så är det. Om gubben sedan krökar eller vad det nu är och tanten tjatar och tjatar så är jag inte förvånad att även den som aldrig skulle göra något till slut brister. Kvinnor vet detta och ändå så fortsätter de... Varför då fortsätta??"Nationella regeringar har det yttersta ansvaret för säkerheten och hälsan för sina invånare.

Och det är därför av avgörande betydelse att regeringar ålägger sig att minska våldet mot kvinnor, som är ett stort hälsoproblem som är möjligt att  förhindra.


National governments are ultimately responsible for the safety and health of their citizens, and it is therefore crucial that governments commit themselves to reducing violence against women, which is a major and preventable public health problem. WHO


                                                  


                          ***"Skuld är ointressant.

Saker är eller är inte. Det är bara löjligt att tala om skuldbeläggande.

Den ena partnern har valt att misshandla. Det är helt och hållet dennes val.
Den andra partnern har valt att stanna kvar och ta emot. Det är helt och hållet dennes val.

Båda kan när som helst välja att ändra situationen

Det är till 100% den enes ansvar att inte slå. Och till 100% den andres ansvar att bryta upp. Samtidigt."Nationellt agerande förutsätter att regeringar erkänner offentligt att problemet existerar.


National action first requires that governments publicly acknowledge that the problem exist WHO


                                                  


             ***"Första gången en person blir misshandlad av sin partner, förutsatt att partnern inte hade en känd historia där den misshandlade, så tycker jag synd om personen och önskar dem allt vä
Andra gången? Kunde inte bry mig mindre, är man så j-la dum att man stannar kvar hos en person som slår en så förtjänar man ingen sympati från mig. Ta ett personligt ansvar, ingen annan lär ta det åt dig."
Förebyggande arbete bör därför inkludera multimedia och andra sätt att öka allmänhetens kunskap och för att motarbeta attityder, åsikter och värderingar om kvinnans underordning


Prevention efforts should therefore include multimedia and other public awareness activities to challenge women’s subordination, and to counter the attitudes, beliefs and values – WHO***


"Slår en "normal" tjej mig allt vad hon orkar så får jag lite ont, slår jag tillbaka med samma relativa kraft så slår jag ihjäl henne. Den återhållsamhet som vi män måste behärska mot andra är betydligt större än den kvinnor behöver behärska, detta är något kvinnor behöver tänka på innan de börjar provocera."Speciella ansträngningar bör göras för att nå män.

 Mediastrategier som uppmuntrar män som inte är våldsamma att höras för att utmana acceptansen att slå är acceptabelt,  kommer   motverka att män  överser med våldet.

De kommer också att ge ett alternativ till den typ maskulint beteende som vanligtvis porträtteras i media.


Special efforts should be made to reach men. Media strategies that encourage men who are not violent to speak out against violence and challenge its acceptability will help counter notions that all men condone violence. They also serve to provide alternative role models of masculine behaviour to those commonly portrayed by the media. WHO***


"Varför skulle det alltid vara fel med våld, men rätt att få säga vad man vill. Våld är inte alltid lösningen, men det är faktiskt inte så dumt ibland. Det är inte så ovanligt med relationer där man kommit överens om att mannen får aga kvinnan, för att deras värderingar säger att det är rätt. Ingen lösning, särskilt inte en dogmatisk sådan, passar alla."


***

Vilka slutsatser kan man dra av detta?


Lite fakta:


Senaste Trygghetsundersökningen  från BRÅ visar att kvinnor är  lika utsatta som män när det gäller brottet allvarlig misshandel, men medan män  drabbas av okända män, så drabbas kvinnor av för dem kända män .


I rapporten står också att skillnaden mellan kvinnor (1.7)och män (3.0) i utsatthet för misshandelsbrottet har minskat. Det betyder att relationsvåld mot kvinnor är ett vanligare brott än tidigare. 

Följande står på samma sida.:

I detta sammanhang är det viktigt att understryka att kvinnors utsatthet för misshandel sannolikt underskattas i högre grad än männens. Antagandet bygger på att kvinnor oftare än män utsätts av en närstående, vilket är en omständighet som enligt tidigare studier bidrar till underrapportering av utsattheten."


Allt detta sammantaget visar på oroande utveckling i samhällsproblemet mäns våld mot kvinnor. 

De kommentarer som kommit in  - och som alltid kommer in när mäns våld mot kvinnor omskrivs  i media -  understrycker detta.


Det är värt att upprepa här:


-En regerings uppdrag är att skydda dess medborgare - ALLA medborgare.

-Medias bild inklusive inkomna kommentarer visar på en maskuliniserad mansbild som är oroande för Sveriges kvinnor.

Så:

Vad gör regeringen? Hur används mediala metoder för att minska mäns våld mot kvinnor?


Länk till WHO:s rapport

http://www.who.int/gender/violence/who_multicountry_study/en/index.html


Länk till tidigare inlägg om globalt våld mot kvinnor

http://shedlight.bloggplatsen.se/2011/11/25/6734541-mans-vald-mot-kvinnor-ett-globalt-folkhalsoproblem/

 
ANNONS
 
Ingen bild

LL

13 december 2011 17:31

Kvinnohatet är verkligen djupt rotat. Hur ska man annars kunna förklara alla dessa befängda idéer om kvinnans skuld till allting?

Kommentarer som dessa vittnar om en bottenlös ignorans och att det inte ens finns den minsta viljan att sätta sig in i hur en destruktiv relation fungerar. Nej, enligt dessa människor är allt kvinnans fel. Hon skulle "bara gått". Ingen tanke om att det förekommer dödshot för att den misshandlade inte ska kunna lämna. Ingen tanke på att man kanske inte har några pengar eller en enda plats att gå till. Ingen tanke på att det kan vara svårt att erkänna ens för sig själv att den man älskar gör en illa.

Inte nog med att kvinnor har ansvaret över att avsluta misshandeln, det är även kvinnors fel att det ens började. Kvinnor provocerar ju män. Jag undrar varför? Kan det vara så att de som inte ser kvinnor som människor man faktiskt kan ha en jämlik relation med, samtala med och förstå är de som blir provocerade och anser sig "måste" slå? Vi vet ju redan att vissa män anser svenska kvinnor vara så besvärliga att de måste hämta någon de inte ens språkligt kan kommunicera med, men det är inte viktigt. Det viktiga är att kvinnor är enkla och inte ställer till med för mycket besvär.

En annan kommentar som inte ens hade med artikeln att göra men ändå är intressant är :

" ironi att man förfäras redan nu. Om ett 10-tal år kommer Sharialagar att vara ett helt naturligt inslag i Sverige och gissa vem som får skulden för våldtäkterna och kvinnomisshandelsärendena då? Och som vanligt är de annars så livaktiga feministerna knäpptysta för att inte stöta sig med de svenska islamisterna. Var är Gudrun Schyman när man som bäst behöver henne?"

Jag har sett liknande kommentarer som denna lite varstans och aldrig förstår jag... Är det feministernas och kvinnornas ansvar att lösa hela världens problem? Mer än de som inte kallar sig feminister? Självklart har väl feminister ett ansvar att fördöma och arbeta med ex hedersvåld, men alla andra (män) då? Ska de kunna gömma sig bakom "men JAG gör ju inget, skyll inte på mig!" och inte behöva ta tag i någonting?

Jag tror inte kvinnor kommer få någon hjälp från män. De är helt enkelt inte intresserade.

shedlight

13 december 2011 17:54

Jag har sett den komentaren du hänvisar till.

Det brukar komma upp.

Samtidigt som man nästan tävlar om kvinnoförakt så passar man på att tala om att kvinnosynen är ännu värre - hos andra.

Det är en djup dubbelmoral.

Jag har skrivit om det i kategorin Sverigedemokraterna.
För är det något ideologiska och religiösa extremister överallt har gemensamt, oavsett ursprung, så är det just kvinnoförakt och en begränsing av kvinnans rätt till liv, värdighet och hälsa.

Som kvinnomisshandel är.

Rasism och sexism går alltid hand i hand:
kvinnan är och förblir den förste främlingen.

 
Ingen bild

loop

14 december 2011 15:44

Alltså, jag spyr på alla dessa hemska kommentarer. Jag blir så arg och får ont i magen. Jävlar vilka vidriga människor! Man kan ju tänka sig hur dem är i verkliga livet också...

shedlight

14 december 2011 15:56

Ja, man blir förbannad.
Sedan är det bästa att vända ilskan till aktion.

Dessa kommentarer är en del av media;
de publiceras på media websida så därmed är det medias ansvar.

Så det finns att göra.
Det kommer mer om det.

**

Till kommentarer med kvinnoföraktande sign.
Var god: håll er härifrån.


 
Ingen bild

Bittersillen

15 december 2011 09:55

Slå gärna din kvinna. Du får ändå bara betala lite skadestånd och sen eventuellt spela i landslaget samt fortsätta din karriär som spelare i klubben. Inga problem. Slå dem sönder och samman. Rätten skrattar bara lite lätt åt ett sådant "pargräl" och blundar för alla de kvinnor som dör av en mans hand varje år. När ska de inse allvaret i kvinnomisshandeln? Det dödar. Sätt ett ordentligt straff så att det sänder ut en tydlig signal. Hur svårt kan det va?

shedlight

15 december 2011 12:41

Det måste upp till diskussion.
Det är ett problem för poliser, domstolar och en skara män på nätet; hur kvinnor bemöts, hur misshandelsbrottet bedöms, och hur nätkrafter förminskar kvnnomisshandel.
De bidrar alla till att våldet mot kvinnor nedvärderas som fenomen och därmed kan fortgå.

 
Ingen bild

Leah

15 december 2011 14:18

Jag blir så förbannad på dessa idioter som ständigt ursäktar män som misshandlar. Miljoner kvinnor på denna jord KAN INTE lämna sina män-i många kulturer skulle hon frysas ut, anses vara en "hora", och att vara en hora innebär att hon är allmänt byte, hennes familj skulle vända henne ryggen och värst av allt hon mister helt vårdnaden om sina barn. Som mor kan jag inte leva utan mina barn. Då är det bättre att göra slut på allt-eller stanna kvar och misshandlas. Männenär normen, i många kulturer är det inga straff på sk "hustrumisshandel"-en kvinna som har egna åsikter, vill göra egna val ska kuvas-hon är ju ett hot, enligt många män.

MÄN VÄLJER ATT SLÅ. De brukar våld för att de kan och vill-punkt slut.

Även i västvärlden vet många misshandlade kvinnor att de riskeras att mördas av sina män om de går-och detta sker för ofta, för det bör aldrig ske!!!

Den som blir misshandlad, kuvad och förtryckt, tillräckligt länge, kan förlora hela sin personlighet och styrka, och ser ingen väg ut-detta har den misshandlade mannen slagit ur henne.

Våld får aldrig brukas!!! Ska detta vara så svårt att ta in? Varför verkar kvinnors ses som några lägre stående varelser som ska fostras, kuvas och tryckas ner?

Män hämtar kvinnor i Thailand (tex) för de tycker att svenska kvinnor inte är tillräckligt "familjeorienterade", översatt betyder de; de vill arbeta, ha vänner och visas utanför hemmet.

Denna värld är sjuk. Tyvärr drabbar denna sjukdom främst flickor och kvinnor.

shedlight

15 december 2011 15:47

Det är bra att föra in globala perspektiv, som du gör, på övergepp/kvinnomisshandel.
För det är samma strukturer; att man ursäktar våld mot kvinnor på ett sätt som man aldrig gör med annat våld.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se