Direktlänk till inlägg 6 oktober 2011

Inget har hänt på 20 år.

Av shedlight - 6 oktober 2011 23:45

En tidstudieanvändnings-undersökning presenterades tidigare  av SCB

http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-man-stadar-mer

http://www.dn.se/nyheter/sverige/juholt-det-ror-pa-sig--men-alldeles-for-sakta


I en krönika skriver Anna Laestadius Larsson om denna undersökning, om det orimliga i den stora tidsmängd som verkar läggas på hemarbete totalt. 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvinnors-stadning-snart-en-hobby_6531594.svd


Men det finns mer konstigheter.


Fler medier rapporterade tidigare att det har blivit mer jämställt./*/

Har det verkligen blivit det?

Går man in och tittar på staplarna i pressmeddelandet och så syns inte bilden av någon vidare jämställdhet alls. Faktum är att nästan inget har hänt på 20 år.Matlagning, diskning, avdukning, städning, tvätt, strykning;  i alla dessa staplar är det stora skillnader mellan könen, särskilt på tvätt/strykning.  Bara i matlagning har skillnaderna minskat lite.

Däremot i s k underhållsarbete har männen en högre stapel.


Enligt vad företrädarens för SCB:s undersökning sa så innehåller denna form av hemarbete sådant som att:

gå ut med hunden, "måla" om, klippa gräsmattan, byta däck,

meka med bil osv. (Detta förutsätter givetvis att hushållet har hund, trädgård, bil osv.)

Målar om huset görs var 5-10 år, byta däck två ggr om året, klippa gräsmattan en gång i veckan - sommartid. Resten av underhållstiden kan alltså ägnas åt snickra, dona i garaget, meka med bilen dvs det blir  hemarbete av SCB . Det är sådana sysslor som också skulle kunna anges som hobby/fritid och hamna utanför hemarbetet. 


Matlagning, diskning, avdukning, städning, tvätt, strykning = hushållssysslor är däremot sådant  som i behöver göras varje dag, ibland flera ggr per dag.För att tolka undersökningens resultat rätt,  bör man ha i minne att hemarbete är en överrubrik, och tex hushållsarbete och underhållsarbete är underrubriker, dvs delmängder av hemarbetet.

Hemarbete är alltså inte alls lika med hushållsarbete, något som de flesta medier tycks ha missuppfattat.

Vad undersökningen visar är det fortfarande finns  stora könsskillnader.

Kvinnan står för att hemmet fungerar dagligen.

Mannen ägnar sig åt någon  sorts hobbyprojekt, där ute, det som SCB alltså kallar underhållsarbete.

Vilket kanske inte är så fel, utan tvärtom faktiskt mer rätt än vad de tror för det kanske ska ses som ren underhållning.

 

Kvinnan är uppenbarligen  fortfarande hushållerska åt mannen enligt undersökningen.

Det kallar media för "mera jämställt".  Olyckligt.

Att kvinnor mår bättre efter skilsmässor kan bero på  just det faktum  att de slipper vara hushållerska åt en vuxen man.

 

Hur kunde det då  bli så fel i media?

Hur lyckades man dölja  "underhållsarbetets" karaktär  så bra och hur kunde det bli  likvärdigt med matlagning, diskning, avdukning, städning, tvätt, strykning?

I stort sett skildrade alltså all media  resultatet på samma sätt , som om jämställdheten blivit bättre i hushållsarbetet, som felaktigt att "männen städar mer".

Beror det på att media ville framställa en positiv jämställdhetsnyhet?

Även om den inte stämmer?

Då är frågan vilka som tjänar mest på det? Är det män eller kvinnor?


.

länk till pm med staplar

http://www.scb.se/Pages/PressRelease____319925.aspx*Metro var den enda media som skrev lite mer nyanserat. 
ANNONS
 
Calle

Calle

7 oktober 2011 09:34

Det är nog inte bara på tjugo år ingenting har hänt. Sanningen är fortfarande den att kvinnor sedan urminnes tider stått för överlevnaden på daglig basis, medan männen stått för punktinsatser (varvid kvinnan ska stå bredvid och agera hejaklack med pom-poms i händerna).
Men det var ju smart av SCB att ljuga med statistiken på det där viset. Det man inte erkänner behöver man ju inte heller göra något åt. Så praktiskt.

http://calleism.wordpress.com

shedlight

7 oktober 2011 10:41

Visst sant inte bara på 20 som denna ojämställdhet pågått!
Men det är så långt bakåt staplarna visar...

Det som är värst är att det blev så fel om nutiden, 2010, i media, med SCB:s goda minne.

 
Ingen bild

Tittarstorm

7 oktober 2011 15:10

Gick in på SCB och kikade på staplar och läste deras text. Inget vidare redovisning, kan lätt tolkas så positivt som media har valt att göra. Som ansvariga står 3 snubbar, kanske därför allt är så förvirrande och otydligt.
Orkade inte kolla upp om det gick att se vad som ingår i de olika staplarna, ingår exempelvis klädvård i underhållsarbete? Kläder ska ju inte bara tvättas, de ska lagas och knappar ska sys i, byxor läggas upp. Skulle vara intressant att se mera EXAKT vad var och en gör, för som du skriver så är det ju givet att det arbete som ges som exempel på mäns insatser är uppgifter som inte utförs varje dag. Dessa punktinsatser som utförs några gånger per år eller är årstidsbundna blir inte lika betungande eller tjatiga som de där som återkommer dagligen.

Media har verkligen en alldeles egen agenda! Men i det här fallet hade pojkarna på SCB kunnat vara lite tydligare i tolkningen av de siffror de tagit fram.

shedlight

7 oktober 2011 17:44

Jag tycker också att pressmeddelandet förvirrade mer än det upplyste.
Det var riktigt dåligt.
Det finnsingenstans på SCB:s hemsida vad som exakt ingår i underhållsarbete.
Man får maila dem och få informationen.

 
Ingen bild

noboytoy

8 oktober 2011 10:43

Jag konstaterar att nuvarande regering, som vill avskaffa den könsuppdelade statistiken helt, redan har börjat vinkla den enligt egen agenda. SCBs siffror kan vi inte längre lita på.

shedlight

9 oktober 2011 21:35

Den här tidsanvändningsundersökningen är regeringen beställare för.

Undersökningen tar i kodningen hänsyn till vilka tjänster de anses kan köpas av hushållet, det är alltså en anpassning till rut/rot-samhället.
Som regeringen - beställaren infört.
Men DET sambandet, slumpmässigt eller ej, har nog ingen uppmärksammat.

 
Ingen bild

me

9 oktober 2011 11:54

Det tråkiga med den här debatten är att det görs jämförelse med underhållsarbete av hus, bil och trädgård.
Det jämförs hängrännerensning, däckbyte,montera hyllor och annat som man gör några gånger per år med det vardagliga disk, tvätt, städning och matlagning som aldrig tar slut och måste göras på nytt dag ut och dag in och som är riktig, riktigt tråkigt eftersom det bara är en mycket kort tid man kan känna tillfredsställlelsen över att jobbet är klart.

Jag känner betydligt större tillfredsställelse med mitt arbete när jag rensat mina hängrännor, eller räfsat ihop alla löven än att jag ännu en gång skurat golven som jag vet måste göras snart igen, eller när tvättkorgen är tom, den börjar strax fyllas igen.

shedlight

9 oktober 2011 21:32

Det är också en viktig aspekt, monotonin i underrubriken hushållsarbete jämföt med diversiteten i underrubriken underhållsarbete.
Det kom inte heller fram i rapporteringen.

Som en jämförelse, ser man historiskt, under industrialiseringen, har kvinnor generellt även då fått de mest monotona arbetsuppgifterna på sin lott.

Så mönstret går igen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen

Tidigare år


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se