Direktlänk till inlägg 30 september 2011

Ohälsotal och ökad sexualisering

Av shedlight - 30 september 2011 23:14

Anna Laestadius Larsson skriver en krönika i SvD om unga kvinnors och flickors ohälsa och om att det kanske är något som utnyttjas av bakåtsträvare.


 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ar-duktiga-flickan-2010-talets-backlash_6512586.svd


Krönikören skriver om Faludis Backlash.

Det är skönt när debatten någon gång i media förs på den nivån att viktig kvinnohistorisk litteratur omnämns på ett kunnigt sätt.

Hon ställer frågan om det inte är så att unga kvinnors och flickors dåliga hälsa är ett sätt för makten att visa att jämställdhet är dåligt för kvinnor.

Så som skedde på framför allt på 80-talet i USA, tankegångar som fick en viss spridning dock ej så mycket i Sverige.


Då det till exempel på fullt allvar hävdades, att kvinnors insteg i yrkeslivet var orsak till att våldtäkterna ökade.

Som om jämställdhet och mänskliga rättigheter var något negativt för kvinnan.

Ingen skulle hävda något motsvarande om svartas kamp för sina rättigheter.

Men kvinnan skulle hållas tillbaka med den ena tokigheten efter den andra.

Men ingen av dessa konservatister diskuterade hur jämställdheten egentligen såg ut.

Att kvinnor hölls tillbaka i yrkeslivet och lönemässigt och vilka effekter det fick.

Det var inte intressant.

För svartmålningen hade ett syfte, att bibehålla manlig makt till varje pris,

Då spelade verkligheten ingen roll.


Samma fenomen ser man från vissa håll även idag.

För idag svartmålas kvinnor som för fram kvinnorättsfrågor i Sverige.

Det vet alla om som bloggar – det är ett vanligt fenomen på nätet.


Men flickors och unga kvinnors psykiska ohälsotal är idag högt –faktiskt alarmerande högt.

Men få nämner vad den enormt ökade sexualiseringen av kvinnokroppen som skett och som sker,  har inneburit.


Samtidigt som flickor ska prestera i skolan har de också krav att vara söta och smala – och åtråvärda.

Från porren, reklamen och media strömmar ständigt samma budskap.


Kvinnan /flickan är en kropp.


Få pratar om vad porren egentligen har åstadkommit med synen på kvinnokroppen.

Att kvinnan förtingligas och att sexualiteten utgår från mannens kroppsliga behov.

Utomlands kan man om skriva om sådant som vad porrens intåg gör med män på Västbanken och att övergreppen ökar i hemmen, men någon motsvarande diskussion finns inte i Sverige.

Här är det tyst.


Ändå visar ungdomsundersökningar att det är skillnad mellan könen på hur flickor och pojkar upplever porren.

Det finns alltså all anledning att våga prata om porren.

Särskilt när medias s k sexualupplysare rekommenderar  flickor att titta på porr för att bli tända och instruerar om bästa avsugningstekniken.I reklamen säljs allt, ALLT, med kvinnokroppen eller med delar av kvinnokroppar, kvinnomunnar, ryggar, magar, ben, underliv.

Resor, mat, hälsoprodukter, underkläder; allt säljs med kvinnokroppen.


I media exponeras kvinnans kropp som aldrig förr.

Rumpchocker, tuttmissar, nakenbilder på kvinnliga skådespelare avlöser varandra dag efter dag.

Soligt väder, magsjuka, tatueringar, simning med valar, allt ska exponeras med en avklädd ung kvinnokropp.


Och nätets utbredning och bredbandsutbyggnaden har möjliggjort både en ökad exponering för porren  och ett åsiktsmaskineri om flickors kroppar som aldrig förr i historien varit så extremt utbrett.

Sverige är ett utav de länder i världen som har mest utbyggt bredband, vilket spelat roll för att kunna konsumera porr på ett lättillgängligt sätt.

Och med det har kommit en rätt att tycka till om kvinnor och framför allt flickors kroppar, på olika sajter.

Flickor får betyg inte bara i skolan utan även på nätet, på sina kroppar av jämnåriga pojkar och men också av vuxna män. Män som kan vara både i deras egen pappas ålder och ännu äldre.


Flashbacks hårda ord mot kvinnor och framför allt mot flickor – horifieringen -  stannar inte bara där, utan har sökt sig ut på media.


På sajten Newsmill kommenterar medelålders män,  tonåriga flickors sexualitet som om de vet allt om den och har all rätt i världen att göra det.

Både okunnigt och smått perverst.

Och normaliserat idag för att ingen vågar problematisera att flickkroppen är allmängods.


Flickor sminkar sig längre ner i åldrarna, det finns rakningstips för småflickor, kläderna är tajtare, utseendefixeringen är enorm. Flickor blir tidigt kroppar.

Samtidigt som de ska var duktiga och prestera.


Inte undra på att ohälsan breder ut sig.


Vad som är märkligt är att ingen gör något åt det.

Varken politiker, media eller olika organisationer tar upp det stora problemet idag;  bilden av kvinnokroppen i porren, reklamen eller i media och vad nätet har inneburit.

För vad kommer den ökade  psykiska ohälsan hos flickor och unga kvinnor  att innebära för Sverige i  framtiden? 
ANNONS
 
Ingen bild

noboytoy

2 oktober 2011 18:25

Det här fenomenet är något som är ständigt återkommande. Media sprider artiklar om hur äktenskap ger "oss" bättre hälsa utan att nämna att detta bara gäller det manliga könet.

Det skrivs också artiklar om hur bra "vi" mår av sex och lite "snabbisar" då och då. Det man "missar" att nämna är att det är ORGASMEN som är hälsofrämjande och inte sex i sig. Det innebär att sex är hälsofrämjande för främst män, eftersom de har högt orgasmfrekvens i heterorelationer. Män sprider denna fantasi genom att producera manlig porr som skall få oss kvinnor att "normaliseras" in i den manliga sexualiteten och den manliga fantasin om hur kvinnor "skall" vara för att passa män bäst.

Som någon skrev en gång - "män har alltid velat lära kvinnor hur kvinnor skall vara för att kunna leva med män".

Sällan diskuteras problemen med det manliga våldet och den manliga sexualiteten utan att helt och hållet skuldförskjuta och fokusförskjuta. Det är "kvinnors eget fel", "kvinnor är frivilliga", "kvinnor provocerar män", "kvinnor är fööör jämställda" osv.

Det här är dock inget nytt fenomen. Den här taktiken har använts av antifeminina män som vill behålla kontrollen över kvinnor i alla tider, inte minst då kvinnorörelsen växte sig stark i slutet av 1800-talet. Då användes samma typ av retorik från män för att slippa se på sig själva och ta tag i roten till det onda - MÄN. Männen "vann" då, vilket resulterade i hemmafru-idealet och det svenska folkhemmet. Där kvinna-man-barn var "familjen" och "familje"politiken, då som nu, har en alldeles egen plats i samhällsdebatten. Många familjer idag består av bara mamma och barn. Eller pappa-pappa-barn. Eller mamma-mamma-barn. Men i politik och i övriga samhällsdebatten är det förutsatt att en "familj" är en enhet där kvinna-man-barn måste ingå.

Det är ingen hemlighet att män är en ren livsfara, en hälsofara för kvinnor, världen över. Utan män skulle kvinnor leva i fred, frihet och lugn och ro. Trots att stora organisationer som FN och WHO rapporterar om detta hot mot kvinnliga mänskliga rättigheter, görs inget åt det. Det enda man gör, är att som vanligt, ignorera hos vilket kön problemet ligger. Det kanske är för mycket begärt av män att män ska behandla kvinnor och barn med den respekt de själva tycker sig "förtjäna"?

Tack för ett fantastiskt bra inlägg shedlight!

shedlight

2 oktober 2011 21:45

Tack!

 
Ingen bild

Tittarstorm

3 oktober 2011 11:10

Jag tiger och samtycker.
Det krävs inga undersökningar eller forskning för att begripa varför kvinnors hälsa påverkas negativt. Det krävs bara lite erfarenhet och tankeförmåga.
Idag leder medelålders kvinnor stort när det gäller psykiska problem och det är inget att förvånas över efter många år av försök till anpassning till män och manliga normer. Och då har vi ändå varit förskonade från den massiva propaganda som unga tjejer blir översköljda av idag när kanalerna är så många fler och har en sådan genomslagskraft.
Vi behövde inte fundera över vilket skönhetsinstitut vi skulle anlita för att vaxa våra underliv för att se ut som småflickor som inte blivit könsmogna. Vi fick inga rakhyvlar i present av våra mammor. Vi slapp läsa alla "stiltips" och från stilpoliser som vill dela med sig av sin ängsligt skitnödiga rädsla för att sticka ut. Vi slapp oroa oss över att våra kök inte var tillräckligt trendiga eller saknade 3 sorters ugnar i bekväm arbetshöjd.
Jag tycker verkligen synd om dessa tjejer som tror att de inte kan komma undan alla krav och därför inte prioriterar. Det är inte konstigt att de mår dåligt och de kommer med alla säkerhet inte att må bättre när de blir äldre heller. Om de inte reagerar och agerar.

Det kanske är dags för ny BH-bränning och bojott av rakhyvlar och smink? Det gäller ju att fokusera på de aktiviteter som är viktiga för en själv och att skaffa sig förmåga att se för vem man gör det gör.
Tjejer rakar sig t ex aldrig för sin egen skull!

shedlight

3 oktober 2011 13:22

Det är en enorm skillnad idag och hur det var på 70-talet och kvinnokroppens sexualisering idag.
Och på språkbruket, även i media.

Hörde ett program i radio om tjejer som rakade sig totalt över hela kroppen, som ivrigt hävdade att det var för sin egen skull, för att känna sig fräscha.

Men när de talade om varför de en gång började i 10-12 årsåldern, så var det alltid efter påpekanden från jämnåriga pojkar.

Jag vet inte vilket som är mest illa;
-att pojkar helt naturligt öppet bedömmer och fördömmer flickroppar
eller
-att unga kvinnor inte inser själva vilken påverkan de utsatts för utan hävdar med emfas att de själva vill detta

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se