Direktlänk till inlägg 6 september 2011

Att upprätthålla våldsamma myter

Av shedlight - 6 september 2011 11:41


I Expressen skriver  Marteus om fejkade mödomshinnor.

Sabuni anser att det är fel att unga flickor får rådet att skada sig själva för att upprätthålla en myt.


http://www.expressen.se/ledare/1.2551310/ann-charlotte-marteus-fyrkantigt-om-oskuld-sabuni


Självklart är det så, ingen i svensk sjukvård ska lära ut självskadebeteende med uppsåt.

För att upprätthålla en myt.

Myten om den manliga sexualiteten som norm.


Den bygger från början på samlaget som en våldsam handling.

Man blöder inte för att man är oskuld utan för att samlaget sker våldsamt.

Därifrån kommer myten, mannens rätt att vara våldsam  mot kvinnan i samlaget.

Kvinnan hinner inte och får inte förbereda sig fysiskt.

Det är underordnat.


Det bygger  på en patriarkal förestälning om vad sexualitet är och ska vara.

Så förs den vidare från generation till generation.

Kvinna ska blöda av våldsamt sex.


Det handlar inte om en oskuldsblödning utan om våldsamt-sex-blödning.

Där uppstod myten.


Det är här samhället ska  hjälpa ALLA unga kvinnor att få kunskap om sin rätt att delta i sexuellt umgänge på sin, kvinnans villkor, och inte att bara vara en docka som penetreras av en myt om manlig sexualitet.


Det är förvånande hur man fortfarande ensidigt definierar sexualiteten.

Även i  svenska media.

Dagligen finns de artiklar som i språkbruket och i andemeningen utgår från mannens sexualitet.

Det sitter i  ryggraden , hos de som skriver artiklar  och de som läser.


Så upprätthåller vi myten hela tiden.

Vi lever i den stora sexlögnen.


Något enstaka försök att visa att vi lever i falsk värld , bemöts med en ilska och ett frenetisk hat som om vissa män  ansåg att de var hotade till livet.

Så upplever de sin rätt att definiera sexualieten , en fråga om liv och död.


Hur upplever då kvinnor och flickor, globalt , att ta konsekvenserna av den förhärskande makten om sexualiteten? En fråga om liv och död.

Ja ibland är konsekvenserna det. Även i Sverige.


Denna föreställningen  om sexualiteten  drabbar mer eller mindre alla kvinnor och flickor.

Det drabbar småflickor  - om 10 år.

Det är ett stort samhällsproblem att lögnen;  om vad sexualitet är,  upprätthålls dag efter dag.

Utan större protester.






 
 
Ingen bild

noboytoy

6 september 2011 18:09

Jag förstår hur Marteus menar men det är ändå inte rätt, inte etiskt att unga kvinnor måste sticka sig i underlivet för en mans skull.

Hur många män kvinnor vill låta sig penetreras av, är en privatsak och definitivt ingenting som kvinnor skall behöva "redovisa" inför manliga egon som bara vill bekräfta sig själva och sin "äganderätt" över kvinnan.

Hur ska mannen "bevisa" för kvinnan att han inte har penetrerat kvinnor tidigare, att han är "oskuld"? Varför är det inte viktigt för kvinnor att män de gifter sig med, aldrig har penetrerat någon annan kvinna..?

Den manliga sexualiteten har tyvärr blivit norm och den kvinnliga sexualiteten skall anpassas efter den, till varje pris. Män och kvinnors sexualitet skall ses som en och samma, EN enhet.

Som du skriver, det blir nästan en fråga om liv och död för män. Skillnaden är att för kvinnor och barn, är den manliga sexualiteten en fråga om liv och död i verkliga livet.

Den manliga sexualiteten gör mycket ont mot kvinnor och barn. Det är de som främst drabbas av den, faller offer för den.

Medan män fortsätter hävda att kvinnor och barn är "frivilliga" att tillfredställa dem.

Detta trots att vi vet att enbart en mans penetration i vagina, tillfredsställer mycket få kvinnor sexuellt.

Det är den stora sexlögnen vi alla lever i. En sexlögn skapad av män och med utgångspunkt ur enbart den manliga sexualiteten.

 
Ingen bild

Tittarstorm

7 september 2011 11:38

Håller helt med Marteus!
Priset de här tjejerna som måste prestera blod på bröllopsnatten får betala är alldeles för högt om de skulle låta bli. Vi hade det så förr i Sverige också och brudar stack sig i fingret för att blodfläcken skulle kunna inspekteras morgonen efter.

Det här är inte ett problem som ska lösas av individen eller av sjukvården. Det här är en ren politikerfråga. Politiker måste hitta vägar att nå fram till dem som sitter fast i föreställningarna om den oskuldsfullt blödande bruden. Tjejerna ska inte vara lösningen och inte de som ska övertyga en hel släkt om att de har fel. Sjukvårdens uppgift är inte heller att ta hand om släktens föreställningar och ingrodda tro. De kan upplysa om ren medicinsk fakta men längre sträcker sig inte deras uppgift eller ansvar. Sjukvården har inte resurser att gå in och ändra tro folk har sedan generationer tillbaka.
Det krävs upplysning, upplysning och så ännu mera upplysning. Detta tar tid och är resurskrävande och ska alltså skötas den politiska vägen.
Sabuni kan, som Marteus också skriver, ge ut hur många riktlinjer som helst! I slutändan är det likväl tjejen som sätter sig upp mot det gamla som får betala priset.
De här tjejerna är RÄDDA! Det borde Sabuni ha klart för sig och lägga resurser på att ge dem möjligheter att få slippa vara det.
Men det är som vanligt när gäller mäns våld mot kvinnor - detta är en våldshandling med hedersvåld som grund - man går en liten bit på vägen men har inte greppat hela bilden. Det blir ett symtom man åtgärdar med enkla medel. Som att sätta plåster på en uppskuren buk.
Man måste helt enkelt ta itu med den grundläggande problematiken! Inte enbart med symtomen.

shedlight

7 september 2011 16:39

Är det inte risk att de upprätthålls genom denna enkla lösning?
Hur ont får flickorna natten efter bröllopsnatten när de är såriga?

Samma problematik finns med könsstympning av flickor.

Det stora problemet är att media idag, även i Sverige så starkt upprätthåller myten om en manlig rätt.
Så Expressen, och andra media, är med och upprätthåller myten som sedan drabbar flickor, för detta berör inte "bara" flickor ur ett hedersperspektiv utan är ett mycket större problem än så.

 
Ingen bild

Tittarstorm

7 september 2011 19:07

Jo man upprätthåller myterna med den här lösningen. Men det är ändå inte de enskilda tjejerna som utsättas för fara i sina egna familjer. Det måste skötas på andra vägar och där har politikerna ansvaret för att myterna får bli just myter.
Media ska självklart vara med i upplysningen men det gäller också skolan, sjukvården och alla instanser som kommer i kontakt med den här sortens myter. Politiskt måste man fortsätta med arbetet mot könshanteringen av flickor och kvinnor och med jämställdhetsarbetet. Det kan inte enbart skötas av sjukvård och enskilda individer som är utsatta för könsrelaterat våld. Det måste komma från högre ort och det är där vi har uppenbara brister när Sabuni kan uttala sig på det viset hon gör och försöker ge andra ansvaret.
Rådet att sticka sig i underlivet låter lite väl drastiskt, det funkar bra med fingret.

shedlight

7 september 2011 19:20

Hm.

Tack för för att du delar med dig av dina åsikter.
Värdefullt.

 
Ingen bild

noboytoy

8 september 2011 00:29

Efter att ha läst Tittarstorms kommentar, är jag beredd att kanske tänka om.

Det är ett problem som du skriver Shedlight, att "släktens föreställningar" och det "manliga perspektivet" upprätthålls genom att man ger flickor rådet att sticka sig för att tillgodose det manliga behovet av blod.

Problemet är också att om man tar till sådana här enkla lösningar, så är risken att man negligerar och glömmer bort att det finns kvinnor som lever under sådana här förhållanden. Hur synliggöra och åtgärda ett problem som ingen upplever, som man mörkar?

Men som TS säger, så är det dessa kvinnor som får betala med sina liv och hälsa om de inte presterar en blodfläck på lakanet åt mannen. Det finns ingen som kan skydda dessa kvinnor i den miljö de befinner sig, tyvärr.

Samhället och rättsväsendet klarar inte av att skydda män som slår och mördar kvinnor. Alla dessa kvinnor är mer eller mindre utlämnade åt sig själva och närstående som kanske kan hjälpa. Vilken polis kan bevaka en misshandlad kvinna dygnet runt? När hennes f.d man står och väntar på henne på parkeringsplatsen utanför hennes arbete?

Svår fråga, jag är inte säker på hur jag ska ställa mig till detta.

shedlight

8 september 2011 21:58

Det är en komplex fråga, men jag anser att sjukvården inte ska lära ut självskadebeteende.
Jag jämför med den grymma stympningen av småflickor i delar av Afrika, där dom inte blir gifta och får försörjning annars. Det är lika fel ändå.

Varför ska kvinnor och flickor alltid betala priset för mäns rätt till våldssex?

Om sjukvården får dessa signaler så är det ett tecken på att något inte står rätt till.
Är det tvångsäktenskap?
Om de är livrädda slutar knappast rädslan efter den blodiga bröllopssnatten.

Vad händer EFTER den?

Vad förutsätts flickan ställa uppp på då?
Vad löser man egentligen med blod under en natt?
En livrädd flicka är ett tecken på något större och värre.

 
BitterFeminist

BitterFeminist

8 september 2011 13:27

Jag är kritisk till flera saker Marteus påstår.

Ja inte löser vi dessa myter genom att spela på dom, vilket är att använda detta metod för att dom ska blöda på bröllopsnatten. Jag kan förstå det är med att tjejer inte ska vara den som tar på sig allt ansvar att utbilda för utan det är något skolan och politiker ska göra. Dom måste visa att dom inte tolererar detta, men det blir svårare när dom på samma gång ska förespråka denna lösning, även om det är en nödlösning. Så hur lösa problemet när på samma gång är en upprätthållning som är enda lösning? Nej det går inte.

Att upplysa folk, ja, men det kan ta många, många år. Undertiden får tjejer faktiskt betala det pris ni andra tar upp att dom får om dom går och säger att dom inte tänker blöda för det är en kvinnofientlig myt. Tjejer och kvinnor dubbelbestraffas alltså. Av sin familj, och av samhället och även alla som vet hur fel det är men som ändå ställer sig bakom detta, hur mycket nödlösning det än må vara.

Det här är samma problematik som har uppstått i länder där flickor könsstympas, samma anledningar ges för att försvara FGM (Female Genital Mutilation). Vilka vinner på det? Inte flickorna i alla fall...

I slutända är det samma som vanligt, det handlar om att anpassa sig till rådande kvinnoförtryckande strukturer för tjejers eget bästa, låter detta bekant? Det är samma som patriarkat alltid sysslat med.

Jag tycker det är därför viktigt att tänka på det här, ja det handlar om att vi gör vad vi kan i denna situation för dessa tjejer, därför finns denna nödlösning för att förhindra att tjejerna är dom som kan stöttas ut från familjen eller till och med mördas. På samma gång så förstå att det också handlar om att bidra till denna patriarkala myt. Låtsas inte om som att det görs i feminism namn eller för kvinnors rättigheter, långt från det.

http://bitterfeminist.wordpress.com

shedlight

8 september 2011 13:29

Jag tror, som jag skrivit ovan, att det löser ingenting långsiktigt att blöda en natt.
Hur blir det med resten av våldet då?

 
BitterFeminist

BitterFeminist

8 september 2011 13:31

Titttarstorm:

"Rådet att sticka sig i underlivet låter lite väl drastiskt, det funkar bra med fingret."

Menade du som att sticka i "mödomshinnan"? slidkransen som det heter idag vilket är ett ett mer ackurat uttryck. Eftersom det inte finns en mödomshinna att sticka hål i med fingret så funkar inte det, dom flesta tjejer blöder inte ens. Poängen med nålen är att sticka i slidväggen, inte i någon krans eller "hinna".

http://bitterfeminist.wordpress.com

 
BitterFeminist

BitterFeminist

8 september 2011 15:02

Shed Light, jag håller med: Hur blir med resten av våldet?

http://bitterfeminist.wordpress.com

 
Ingen bild

Tittarstorm

9 september 2011 16:39

Bitterfeminist:
Jag menade givetvis att sticka sig i fingret!

 
Ingen bild

Tittarstorm

9 september 2011 16:53

Det handlar om att skydda tjejerna i första hand, det är vårdens uppdrag och skyldighet.
Det här är ett sätt. Andra sätt är att hemlighålla tonårsaborter för familjer som skulle utsätta sina döttrar för våld om de fick veta vad som hänt. Det skulle inte fungera att gå in i familjen med den gravida flickan och upplysa om att det inte gör något att hon haft samlag och blivit gravid utan att vara gift och att det går att åtgärda.
För familjen är det viktigt och kan inte ändras för att någon säger att det ska ändras.
Lika lite som någon av oss skulle ändra på vårt sätt att resonera och agera om vi hamnade i en kultur där vi förväntades underordna oss sedvänjor och andras "sanningar" som vi inte anser är det rätta.

shedlight

9 september 2011 19:02

Fast jag undrar fortfarande vad som händer med resten av våldet?
Om man blir misshandlad eller ännu värre för att man inte blöder under bröllopsnatten vad händer då inte sedan under äktenskapet?

Det här är ett tecken på att något är väldigt fel.

Om vi i Sverige inte reagerar mot förtryck och för kvinnors lika värde och kvinnors mänskliga rättigheter vilka ska då göra det?
Det handlar inte om sedvänjor utan om allas lika rätt.
Kvinnor över hela världen kämpar för kvinnors rättigheter just genom att gå att emot sedvänjor.
Ska vi i Sverige hjälpa till att vidmakthålla "seder" då?
Och ett våldsförtryck i äktenskapet?

Hur hjälper VI kvinnorna som kämpar emot sedvänjor i andra länder då?

Jag ser detta som en del av våldet mot kvinnor.

 
Ingen bild

Tittarstorm

9 september 2011 19:51

I hederskulturer är flickans dygd väldigt viktig. För hela familjen. Den värnar man om till varje pris. Det är däremot inte synonymt med att alla kvinnor i hederskulturer blir misshandlade av sina äkta män på regelbunden basis, jag tror många av de flickor du värnar skulle bli väldigt förolämpade om du framförde det till dem. En del av dem blir det och andra inte även om vi kan se kvinnans underordning som tydlig. Men det är den även i de flesta vanliga svenska familjer också.

Hedersvåld, vilket det handlar om här, är en del av det våld som riktas mot kvinnor från män. I hedersvåldet deltar hela familjer och i de länder där det praktiseras behöver det inte ses som kriminellt utan kan sanktioneras av staten.
Det här arbetar kvinnorörelser med internationellt och det är ingen som struntar i detta.

Vi hade liknande sedvänjor här hos oss också för länge sedan. För inte lika länge sedan var det fullt tillåtet för män att aga sina fruar och att våldta dem. Det tar med andra ord lång tid att låta kvinnor ha samma mänskliga rättigheter som män. Det kommer att ta tid att ändra inställningen hos dem som fortfarande lever med hederskultur och har gjort under århundraden också.
Under tiden måste de som utsätts för detta skyddas.
I ett läge där flickan riskerar att utsättas för våld efter utebliven förväntad blödning på bröllopsnatten kan hon skyddas från våldet genom att spela med en kort stund. Det är en strategi för att hantera situationen i den specifika situationen.
Sådana strategier behövs också i allt våld som riktas mot kvinnor. De är dessvärre nödvändiga. En misshandlad kvinna som vänder sig till en kvinnojour och får hjälp i en akut situation får heller inte förtrycket och våldet hon är utsatt för löst av jouren eller någon annan. Man går inte hem till misshandlaren och slår honom på fingrarna, man skyddar kvinnan i den situation hon befinner sig just då. Kanske leder det till att hon lämnar sin relation, kanske går hon tillbaka till mannen. Men ingen kan gå in och "ställa till rätta", varken jourpersonal, polis eller sjukvård kan få mannen att förstå att hans våld är förkastligt och få honom att sluta. Det krävs mer än så och likadant är det med hedersvåldet.

Eftersom detta är ett uttryck för mäns våld mot kvinnor och för kvinnors underordning är det inte en fråga som ska lösas av sjukvården. Mäns våld mot kvinnor är inte en hälsofråga, det är en rättighetsfråga och ska också hanteras som en sådan.
Dvs att det är våra politiker som måste ta ansvaret för att lagstiftningen är tydlig och klar och att man inte duckar för det våld som många utsätts för i kulturens namn vilket sker nu. Sjukvården stiftar inga lagar, de hjälper patienter med deras hälsa.

Nu har vi olika syn på vad som är rätt agerande i det här fallet. Sabuni m fl här anser att sjukvården inte alls ska hjälpa flickorna på det sätt de gör genom att ge tips på hur de ska ta sig igenom bröllpsnatten.
Då blir jag lite nyfiken på att få veta vad ni anser att sjukvården ska göra istället.
Sabuni komer väl med sina direktiv antar jag, men under tiden vi väntar på dem vore det intressant att ta del av vad ni tycker.

shedlight

9 september 2011 20:46

Fast jag tror inte att det är så "enkelt" som att blöda en natt så är det bra sen.
Jag vet att du inte tror det heller men vi tycker olika där. Det är svårt att diskutera detta på djupet i skriven form.

 
Ingen bild

Tittarstorm

10 september 2011 11:17

Jag skriver inte heller att det skulle vara så enkelt som att blöda en natt och allt är bra.
Det var heller inte syftet med rådet till flickorna, det skriver jag också. Och jag skriver att de andra problemen med kvinnoförtryck och mäns våld mot kvinnor inte är sjukvårdens ansvar att lösa.
Det jag skriver är att det är en politisk fråga, inte en hälsofråga och ska lösas på rätt nivå.

Politiker har genomgående en olycklig förmåga att skjuta problemen neråt i hierarkin. De vill ogärna stå för sina egna misstag och drar sig inte en sekund för att hänga ut sina underhuggare. Detta kan ses tydligt, inte minst i alliansen trots deras eviga glappande om "ansvar".
Det här är deras ansvar men när det kommer till kritan väljer Sabuni att skyffla över kvinnors rätt till lika värde och kroppslig integritet på andra.
Men som sagt, det ska bli ytterst intressant att se hur hon har tänkt att sjukvården ska lösa det hon inte själv lyckats med och vilka råd hon anser vara rätt att ge de här rädda tjejerna.
Man behöver åtgärda grundproblemet. Symtomen tar olika instanser hand om på sina olika sätt, men grunden till att allt detta sker är ojämställdheten. Där har Sabuni en lång väg att gå men med tanke på hennes fördömande av vårdens val så hon har säkert svar på alla frågor och även lösningar på alla problemen.
Då väntar vi bara på att hon ska hosta upp dem.

shedlight

10 september 2011 11:21

Det sista, om Sabuni, är vi definitivt överens som.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Senaste inläggen


Skapa flashcards