Direktlänk till inlägg 28 juni 2011

SKK, rasavel och hundslagsmål

Av shedlight - 28 juni 2011 16:03

Enligt uppgifter från Socialstyrelsen, omskrivna i  media, har antalet hundattacker ökat.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.662815-stor-okning-av-hundattacker

http://www.dn.se/nyheter/sverige/stor-okning-av-hundattackerHuruvida antalet hundar totalt har ökat spelar naturligtvis roll för dessa, siffror. Underligt nog nämner inte någon media något om  detta.


SKK (Svenska Kennelklubben) har av någon anledning tillfrågats.

Ofta blir de  tillfrågade i hundfrågor.

Då glömmer man  gärna att SKK har ett ekonomiskt intresse av att främja rasaveln, eftersom uppfödare av rashundar med kennelnamn registrerar födda valpar där.

SKK genomför dock ingen koll på att de som reggas som rashundar verkligen är renrasiga.

En dvärgsschnauzer kan tex var en dvärgpuscher (korsning pudel-schnauzer)

Så fina skk-papper säger inte alltid att det är en rashund.


Och givetvis  vill SKK smutkasta blandraser, som alltid,  utan att veta något om de faktiska orsakerna alls här.

De tror och vill tro, utifrån sin ekonomiska vinning.


I artikeln bekräftar en läkare  följande:

"De vanligaste hundbetten hamnar på armar och händer. När det rör sig om svåra skador handlar det ofta om försök att sära på två bråkande hundar


Hundägare är idag inte särskilt väl  medvetna om HUR man beter sig vid ett hundslagsmål.

De sticker ner händerna mitt i smeten för att ta tag i halsbandet.

Naturligtvis blir de då bitna - av misstag.

Ofta med rubriker i pressen om "Den rasande hunden" vilket alltså inte stämmer.


Ska man ingripa vid hundslagsmål ska man ta i svansar eller i bakben.

INTE i halsband.

DÅ minskar skaderisken avsevärt.

Idag ingriper till och med hundägare man tror är vana genom att försöka nå halsbandet.

Det är illa.


Kanske skulle SKK istället  sprida denna kunskap. dvs om hur man beter sig med hundar, istället för att medverka till  gulliga mysiga valpprogram i SVT, där hundar behandlas som leksaker och varor.


För det är dom inte.

Tror man det händer olyckor.


Vuxna borde kanske också lära barn, återigen som var aktuellt tidigare, att inte springa förbi hundar, särskilt inte valpar. Idag vet inte barn om det.

Samhället kräver idag mer av hundar än vad som krävs av människor.

Trots att det borde vara tvärtom.


Till sist: media borde  i hundbeteende- frågor istället kontakta Svenska Brukshundklubben. De vet mer om vad hundar är  än SKK.

SKK  håller mest på med mer eller mindre extrem utseendeavel och har ett ekonomiskt intresse även i denna utställningsavel. Inte undra på att de vill svartmåla blandraser.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Tittarstorm

28 juni 2011 18:26

För närvarande har jag ingen hund men har haft flera. Idag funkar det bättre i mitt liv med katt och det går också alldeles utmärkt! Till och med en gammal hundmänniska som jag kan lära sig katternas hemliga språk som är så olika hundarnas. Mycket spännande och vansinnigt roligt!

Den senaste jag hade var faktiskt en blandras för första gången. En sådan du skriver om, dvärgpuscher, men hon hade aldrig passerat som schnauzer! Hon var en dvärgschnudel. Underbat rolig och intelligent hund.

Vad jag iaf hört att SK sagt är att ungar numera inte får lära sig umgås med hundar och hur man beter sig med hundar. Kanske deras föräldrar inte har något att lära ut?

Inte alls konstigt att folk blir bitna om de beter sig som du beskriver! Men jag ser också väldigt många unga människor med kamphundar. Jag tror faktiskt inte på att alla de unga människorna är uppfödda med hundar i sin närhet och att de har den hundvana som behövs när man har en kamphund.
En usel hundägare kan förstöra en hund av vilken ras som helst.

 
Drama Online

Drama Online

28 juni 2011 20:00

Jaaaaaa! Bra! Klarspråk!

http://deadramonline.wordpress.com

 
Ingen bild

noboytoy

29 juni 2011 13:40

Det är märkligt hur allting alltid är djurens fel..? Det är djuren som är i vägen och stör människan - inte tvärtom, tycker människor.

Älgar och rådjur är i vägen för människans bilar. Därför måste människan skjuta dessa djur. Varg/björn/lo är ett hot mot människan och dennes tamboskap. Därför måste människan döda även dessa djur.

Hundar ska lära sig att umgås med människor i stället för tvärtom.

Vildsvin måste också mördas, de är också i vägen för människan.

Det konstiga är att det aldrig slår människan att det kanske är människan som är i vägen för naturen och alla djur.

 
Ingen bild

Emelie

30 juni 2011 14:55

Håller med dig helt med att barn ska lära sig hur man handskas med djur från tidig ålder. Har bla en släkting på två år som är värdens busfrö men superförsiktig med hundar o katter. Det går, om föräldrarna ids. Däremot när det gäller vuxna hundar ska de vara såpass stabila att de inte flyger på ett barn som springer och leker. Annars är det något fundamentalt fel på antingen ägaren eller hunden.

shedlight

30 juni 2011 18:58

Jag menade givetvis inte att hundar ska "flyga" på ett barn. Men valpar och unghundar är naturligt nyfikna och lekfulla. Ett livligt rusande barn drar till sig intresset.
Jag har varit med om när (inte min egen) hundar har oavsiktligt skadat barn i dessa lägen, oftast är det fråga om mycket unga hundar. En rispa av en hundklo eller något.

När hundar blir äldre klarar det de mesta. Men jag har blivit fullständigt överrumplad av små barn som med hög fart och springer efter min jättehund. Ofattbart. Det har gått bra då, men så borde barn lära sig att man inte gör. Brukar alltid prata med barn i dom lägena, men där skulle föräldrarna ta sitt ansvar, för barnens skull om inte annat.

 
Bella

Bella

21 mars 2012 17:32

Bra inlägg här. Är själv hundägare och har haft många hundar i livet. Både stora och små. Har mött föräldrar som på fullaste allvar trott att barnen ska få göra som de vill med hunden, alltifrån att kasta sig själva på en hund till att rycka i svansen, öronen mm. Barn och vissa fall också vuxna måste lära sig att respektera djuret som den individ det är. Barn är nyfikna men måste hejdas, alla hundar gillar inte att ett barn (eller vuxen) kommer rusande mot dom. För övrigt alla hundar vill inte alltid hälsa på allt och alla, varken andra hundar eller människor.

http://ingemanskvinna.bloggplatsen.se

shedlight

21 mars 2012 17:42

Jsg är förvånad öve hur man ser på hundar idag och tror att vi är för djurovana allmänt.

Förr umgicks vi naturligt med olika sorters djur men idag gör vi inte det det. De djur vi omges av då ,oftast hundar eller katter, blir främmande väsen för många.

Hundar lever inpå människor på ett mer närgånget sätt än katter så det uppstår ju en speciell problematik där. Barn borde lära sig, som de fick förr, hur man umgås med hundar. Liksom en del vuxna....

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se