Direktlänk till inlägg 13 juni 2011

Barnvåldtäkter: domstolslotteri, nätmobbing, utsatta barn

Av shedlight - 13 juni 2011 10:35

En artikel om  en undersökning som BRÅ genomfört, där de analyserat ca 400 av de 1800 anmälningar som kom in under 2008 om fullbordad våldtäkt mot personer under 18 år.


http://www.dn.se/nyheter/sverige/fysiskt-vald-anvands-sallan-vid-barnvaldtakt

Det visar sig att det oftast inte behövs fysiskt hot mot barn utan det räcker med andra maktmedel som hot om vad som kan hända om barnen berättar.

Men som vanligt måste man sätta ihop olika sammanhang.

En enstaka artikel, hur viktig  den är är!, bör pusslas ihop med andra händelser, som händer nu dagligen för att greppa vad det egentligen står i BRÅs siffror.


Ett exempel på ett sådant sammanhang är hur vårt dömande rättsväsende agerar.

Vad tycker de om barnvåldtäkter, hur strängt ser de på den brottsligheten?

Ja, det varierar, det är ett lotteri, vilken värdering och barnkunskap just den aktuella domstolen har och använder sig av. Det blir tydligt när man läser hur domar utfallit  och hur rätten resonerat.


Och de små barnen är de mest utsatta.

För små barn har i stort sett ingen chans idag, om  inte  händelsen finns filmat.

Men även äldre barn drabbas hårt.

Ord som barns "fantasier" och "ljugande" mammor används som argument.

Man kan också  fundera  över hur domstolar resonerar när de bestämmer brottets art, särskilt mot barn som utsätts.


Ett exempel på detta är domen som kom i våras.

Där tog rätten "hänsyn" till  att flickan, på 11 år,  gjorde motstånd och  detta ledde till att gärningsmannen  inte kunde fullborda sin våldtäkt. Han dömdes därför bara till försök till våldtäkt. Så han fick endast 10 månaders fängelse.


Det här är en dom som flyttar fram  gränserna.

En 11-årigt barns egna motstånd  ledde till denna milda dom.

Frågan är: ska det spela någon roll mot en sådan liten flicka?

Borde inte domstolen ha en barnsyn och rubricera detta som våldtäkt mot barn och ge en strängare påföljd i vilket fall än 10 månaders fängelse?

Hur ska flickan tolka samhället syn på denna  horribelt hemska upplevelse?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/oenig-dom-for-sexbrott-mot-barn


Domstolarnas arbete finns anledning att verkligen granska på barnområdet. Detta särskilt eftersom lobbyorganisationer inom de grupper som förnekar barnövergepp har fått fäste i rättsväsendet. Till och med riksdagsmän lobbar för det här synsättet.


Då hjälper det inte hur mycket barn anmäler, om allt de får höra är att de hittar på eller är manipulerade.


En annan sida som tas upp i artikeln är att våldtäktsoffer hotas med negativ ryktesspridning om de anmäler.

Flickan får veta att  hon är en hora, att hon tiggde om det, att hon vill ha uppmärksamhet. Nätdrevet går igång, ett massivt stenhjul som mosar allt i sin väg.

Ett effektivt sätt att tysta andra utsattta.


Sedan händelserna i Bjästa har detta otäcka fenomen dock fått viss uppmärksamhet.

Men inte i medias kommentering. Där låter det på samma sätt ,  både före och efter Bjästa.

Man kan snarare säga att Bjästa upprepar sig gång på gång.

De elektroniska fälten fylls av hånfulla kommentarer varje gång  en kvinna eller flicka anmält våldtäkt i något uppmärksammat fall.

Värst i media  är SvD, där det hävdas  i 100-tals kommentarer om vidriga  lögnerskor och stackars oskyldiga män.


Och naturligtvis forumet Flashback, som i följande  aktuella fall: 

En endast 15-årig flicka mådde dåligt efter att ha utnyttjats av en 48-årig man som hon varit beroendeställning till. Flasharna skyllde på flickan och även hennes  mamma som inte skyddade flickan, ALLT för att fria den medelålders mannen, han KAN ju bara inte har gjort något fel. Enligt flasharna.

Då förstår man att mobbingen på nätet är ett allvarligt och fullständigt vidrigt fenomen. Där skulden lätt lyfts från gärningsmannen och läggs på den utsatte.


Vad göra?


Flash är väl en sak, illa, men de lever på att människor kränks.

Men när våra tidningar ställer upp tjänstvilligt, då funderar  man på vad de har för ansvar för att underlätta för övergrepp.


Och alla  dessa rymmande barn, som Metro skrev om i mars i år.

Tusentals barn och ungdomar rymmer hemifrån, enligt en rapport från Rädda barnen.

Varför sticker dom? För att slippa utsättas för misshandel och övergrepp.

Men vart tar de vägen? Vad lever de av? Vem utnyttjar dem?

Och, återigen, de i media nedtystade  HVB-barnen som utsätts för övergrepp. Idag.

De hör också hemma i BRÅ:s statistik  och i dess mörkertal. Utsatta av anhöriga, män i maktställning och av samhället. Den 14-åriga flickan i Malmö är bara ett fall i statistiken,  gärningsmännen gick fria  trots att det var ett barn. Så ser  det det ut bakom DN:s artikel.

Det är sambanden mellan dessa viktiga artiklar och den mörka verkligheten som måste få mer utrymme. Eller blir vi för omskakade då? 
 
ANNONS
 
BitterFeminist

BitterFeminist

21 juni 2011 15:32

Ja det som hände den 14-åriga flickan var bara ett enda fall som stod ut. Men det är långt ifrån det enda som media vanligtvis inte tar upp. För det som hände henne händer hela tiden, men det tystas ner direkt. Eller kommer aldrig fram för dessa flickor utnyttjas och våldtas och hotas till tystnad. Ibland är det först flera år efter som vi får höra om det. Men majoriteten av våldtäkterna, misshandel och övergrepp kommer aldrig fram, det är bara några få som gör det.

Och på nätet finns det dom som är snabba med att försöka tysta andra genom hot när dom avslöjar. Som vissa grupper som hörs så mycket när det handlar om barn och vårdnad, som aldrig ställer sig på barnets sida utan så ofta på förövaren - dom hotar andra till tystnad.

http://bitterfeminist.wordpress.com

shedlight

21 juni 2011 21:41

Så vi får fortsätta att göra det vi gör, synas på nätet! Och inte låta inte de ihärdiga mörka krafterna dominera.
Fler goda krafter ut i kommentering.
Det börjar, åtminstone för tillfället se något bättre ut på DN och AB. Men SvD, Flash och Grismill är fortfarande en enda sörja av kvinnoförakt.

 
Ingen bild

noboytoy

25 juni 2011 09:14

Det verkar vara ett oändligt daltande med misstänkta våldtäktsmän i våra domstolar. Daltande med män som våldtar inte bara vuxna utan också barn. Varför?

Beror det på att det oftast är män som är förövare? Är det den manliga normen som råder, könsmaktsordningen och patriarkatet, även i våra domstolar? Där mannens ord alltid väger tyngst, trots att mannen är överrepresenterad som gärningsaman i sexvåldsbrott och också har störst anledning att ljuga?

Tycker domstolar och män i allmänhet att sexbrott inte är så allvarligt? Bara "ofrivilligt sex" som inte skadar offren?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se