Direktlänk till inlägg 18 april 2011

Främlingsfientlighet mot kvinnor

Av shedlight - 18 april 2011 21:31

En debatt förs i DN om abort, som började med en artikel av två förvirrade filosofer med en unken kvinnosyn med ett svar från Ylva Johansson.


http://www.dn.se/debatt/dags-for-samhallet-att-nyansera-synen-pa-aborter

http://www.dn.se/debatt/unket-forslag-om-att-inskranka-abortratten

http://www.dn.se/debatt/inget-stod-for-andrad-abortlag


Det är ingen slump att en så abortfientlig artikel publiceras en tid efter att det kommit in  ett främlingsfientligt parti i riksdagen för första gången.

Ett parti som också är främlingsfientligt mot kvinnor och kvinnors rätt att delta i samhället på lika villkor och som vill inskränka kvinnors aborträttigheter.


Det är heller ingen slump att detta händer samtidigt som det går en brunblå våg över Europa, en våg som också vill inskränka kvinnors rätt till abort.


Men.

Det är heller ingen slump att artikeln  kommer när medias "läsarkontakter" domineras stort av män med en mycket nedvärderande syn på kvinnor.


Detta tar media intryck utav och det har skapats en tillåtande attityd till att få nedvärdera kvinnans värde på ett sätt som inte skulle ha förekommit så öppet för ett decennie sedan.

Detta breder vägen för den typ av åsikter som Espinoza och Peterson företräder.


Det här handlar om män som vill bestämma över kvinnokroppen.

Där sexualiseringen av kvinnors kroppar och främlingsfientligheten mot kvinnor går hand i hand.

Det har varit flera exempel  på det bara senaste tiden.


Kvinnan blir mindre och mindre en människa  och mer och mer en kropp:

en livmoder eller  en hora.


Det handlar inte om abort utan om makt över kvinnokroppen.


Nätet är fullt utav mörkermän som är enormt aktiva på alla fronter och som vill driva tillbaka de framsteg  på jämställdhetens område som hittills uppnåtts.

De vill få tillbaka den makt de anser att män rättmätigt ska ha.


Effekten av dessa nätkrafter och den påverkan de har syns  även i våra domstolar och i HD:s vägledande domar.

Men även på frånvaron av medias engagemang i det som händer i rättsväsendet.


"Läsarkontakterna"  från dessa mörkermän, denna Bjästamobb, har troligen  en dämpade effekt på medias lust att uppmärksamma det som sker som drabbar kvinnor - och även barn.

För det hänger ju  ihop, synen på kvinnor och synen på barn. 

De där andra.


För det är märkvärdigt tyst ibland ifrån medias håll i vissa ämnen.


Däremot tar man in artiklar som öppet ifrågasätter kvinnors rättigheter.


För media ser vad som händer med de kvinnor som går emot nätmobben, de  överöses med kommentarer och smutskastas på nätet.  Så försöker man skrämma bort allt motstånd.


För vem vill råka ut för nätets Bjästamobb?

Inte media i alla fall.


*****

Ett tidigare inlägg i abortfrågan med exempel  på mörkermännens hatiska kommentarer och vad som är helt ok att skriva i medias "läsarkontakter".

http://shedlight.bloggplatsen.se/2010/10/23/3806498-abort-och-morkerman/


 
ANNONS
 
Ingen bild

Tittarstorm

19 april 2011 14:06

Visst är det motbjudnde att läsa vad folk skriver i kommentarfältet och vilka rediga galenpannor det finns. De flesta av dem har rösträtt också...
Det här har vi sett så många gånger tidigare, kvinnors aborträtt verkar vara ett stort problem för många män och en del kvinnor. Men ett närmast religiöst patos framför de sina åsikter om hur kvinnor bör agera. Ingenstans nämns mannen ansvar, bara hans rättigheter. Att det är 2 manliga "filosofer" som har suttit tänkt ut att ett foster har större rätt än en redan född kvinna, utan att ta kvinnans situation i beaktande, är inte imponerande.
Hade inte ämnet varit så allvarligt och stödet för galenskapen så stort så hade man bara kunnat skratta bort eländet. Jag undrar om det är dessa abortmotståndre som även propagerar för surrogatmödraskapets välsignelser, en kvinnokropp kan alltid användas av den som har nytt av den. Och det verkar inte vara kvinnan själv, enligt en del personer.

Till sist undrar även jag över debattredaktionens syfte med att publicera sådan här smörja. Har de ont om inkomna debattartiklar? Vi vet ju att det iaf tidigare varit svårt att få in artiklar hos DN. Det kanske är lättare nu? Nu kan tydligen vilka ogenomtänkta dumheter som helst upphöjas till ett ämne för debatt hos DN.

shedlight

19 april 2011 16:29

Håller med.
Det sista du skriver är värt att tänka efter på lite grann extra nu, eftersom DN har som mål nu att skildra omvärlden mer jämställt och då kommer det HÄR!

Hur tänkte dom då??

Det skulle vara intressant att höra hur denna sällsynt unkna flummiga "debattartikel" kunde publiceras just nu.
Kanske bäst att de slutar med sin "mångfald" om det är detta denna satsning innebär?

 
Ingen bild

noboytoy

21 april 2011 18:13

Underbart inlägg! Med pricken över i.

Är så trött på män som tycker, tänker och tror i typiska kvinnofrågor, som tex abort.

De som bäst uttalar sig och har kunskap i denna fråga är kvinnor. Det finns ingen anledning för kvinnor att sitta och lyssna på män som talar om kvinnors kroppar som om de vore deras privata ägodelar.

Instämmer i det märkliga med att DN tar upp en sån här artikel när man har gått ut och sagt att man ska belysa mångfalden och jämställdheten?

Och inte nog med denna artikel, nu har man skapat en hel artikelserie om hur småbarnsföräldrar måste prioritera sina sexliv. Det håller nämligen inte att kvinnor och män har mindre sex än vad män anser är "normalt" i ett förhållande.shedlight

21 april 2011 21:53

Ja, suck, vad är det för alibi med "mångfald" som DN kör med, när deras jämställdhetstänkande tydligen sitter i väggarna, ingraverat. Dom kanske ska flytta hela redaktionen, ja jag vet inte.. När dom inte själva märker vad dom gör så blir man nedslagen.

 
BitterFeminist

BitterFeminist

24 april 2011 00:02

När jag läser det du skrivit så tänker jag på att kvinnor kämpande och förde kvinnokampen framåt, dom kämpade för många olika rättigheter såsom rätten till abort. Och vad ser vi allt mer nu om inte fler och fler som ifrågasätter och olika bruna och religiösa grupper som reser sig i Europa och vill frånta denna rättighet från kvinnor i dom länder där det finns eller finns men är rejält begränsat. Vi måste fortsätta slåss för dessa rättigheter även i ett land som Sverige för det finns grupper här som vill ta dessa rättigheter ifrån oss. Men så många tänker att allt är vunnet, vi behöver inte göra något mer. Vilket är fel, kolla på andra länder i Europa där det går allt mer bakåt.

http://bitterfeminist.wordpress.com

shedlight

24 april 2011 20:48

Det var som en en kvinna som kämpade på 70-talet sa i TV: varje generation kvinnor får uppfinna hjulet på nytt i jämställhetskampen.
Problemet har varit att man har tagit jämställdhetsframstegen för givna.
Det är det inte, så uppfinn hjulet igen alltså.
Att nätet domineras av män har gör det ännu viktigare att - återigen - höja våra röster...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se