Direktlänk till inlägg 12 februari 2011

Bra sätta fokus på rättsväsendet och våldtäktsbrottet

Av shedlight - 12 februari 2011 12:09

Viktigt att i kölvattnet av Assange-affären också fokusera på   de ofta undermåliga våldtäktsutredningarna  och hur domstolars fördomar  påverkar utfallet i våldtäktsåtal.


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forhoren-i-assangeutredningen-kritiseras_5934515.svd
Sätt fokus på följande brister /åtgärder:

 

Bättre bemötande gentemot personer som anmäler övergrepp.

Om de  möts av grundläggande misstro, är det stor risk att de inte längre vill medverka i någon utredning oavsett vad som händer sedan. Det är svårt att reparera ett inledande i dåligt bemötande.

Det ska också vara möjligt att få en kvinnlig polis om anmälaren önskar det.


Bli bättre på att förstå rädsla hos offret liksom att  att beteendet efter ett övergrepp kan vara irrationellt och ologiskt.

 

Dålig samordning leder till nedlagda utredningar.

Igår gick i media att läsa om ett fall där det dröjt fyra månader innan utredare kontaktade vården, vid det laget hade bevis kasserats.

Kontakter med vården måste bli bättre, medicinsk expertis måste kallas som vittnen vid de tillfällen det behövs för utredning och under rättegång, vilket inte sker idag med självklarhet.

Även kontakter  mellan olika polismyndigheter och utredningar med samma modus operandi, eller där samma gärningsman varit aktuell tidigare.


Förhör misstänkta!

Ingen utredning borde läggas ner utan att den misstänkte  åtminstone förhörs en gång. Det borde var en självklarhet.


Förhören med den misstänkte ofta alltför fokuserade på själva sexualhandlingarna.

De ska också fokusera på hans syn på sexualitet, på kvinnor i allmänhet och den aktuella kvinnan i synnerhet.


Förhören med parterna  är ofta inte förutsättningslösa.

Istället präglas förhöret med målsäganden av ifrågasättande och förhöret med den misstänkte av godtagande.


Bättre förståelse för att situationen kan utvecklas så att kvinnan inte  längre vill.

Idag präglas framför allt domstolar av en s k "fördomsfrihet" i domar.

Det gäller tex analsex, eller liknade typ utav sexuellt beteende, man utgår från att kvinnan är med på det istället för att tänka förutsättningslöst.

I det sammanhanget  finns också den omständighet att mannens porr- och sexualvanor används som ett argument mot kvinnan, istället för tvärtom.


***

I en undersökning med intervjuer  med 8 olika kvinnor som råkat ut för våldtäkt visade det sig att

-chocken tog sig olika uttryck

-alla kände sig rädda och otrygga

-overklighetskänslor och svårigheter att ta in det som hänt var en genomgående känsla

-skam och skuldkänslor fanns hos samtliga: våldtäkten var deras eget "fel"

-frågor som ställs om sexvanor väcker  skuld

-ett  ifrågasättande i bemötandet väckte och förstärkte deras egen skuld


Inlägget hämtar fakta framför allt från  boken Övergrepp 2009.

 
ANNONS
 
Ingen bild

noboytoy

15 februari 2011 23:24

Bra inlägg! Som vanligt..

Jag har tjatat och gnatat om just det här med fokuseringen på offret i framförallt sexbrottsmål.

En man som anklagas för sexbrott och är skyldig har givetvis stor anledning att ljuga och förminska allvaret i sitt brott.

Varför fokuserar man inte mer på att finna luckor i dessa gärningsmäns historier om vad som hänt?

Att kunna bevisa att en gärningsman ljuger om händelseförlopp och annat ger ju mer trovärdighet till offrets berättelse.

Det som jag vänder mig mest emot är alla våldtäktsanmälningar där misstänkt gärningsman inte ens kallas till förhör hos polisen. Enligt åklagarmyndigheten sker detta i över 50% av fallen.

Hur kan man ens få lägga ner en utredning utan att ha hört misstänkt gärningsman??

Om han blev kallad till polis hade han kanske till och med erkänt?

shedlight

16 februari 2011 17:49

Hur många vet att man ofta inte ens förhör den misstänkte? De, som i medias kommentering, anser att det är "så lätt" att bli dömd i våldtäktsmål.

 
Vikki

Vikki

16 februari 2011 11:09

Det är som du säger bra att det sätts fokus på detta, tyvärr har jag blivit allt för cynisk för att tro att det kommer att leda till en förändring.

http://vickileh.bloggagratis.se

shedlight

16 februari 2011 17:27

Nej då, tänk om vi gör som i Italien, går ut i 100.000-tal och protesterar!

 
Isa

Isa

17 februari 2011 20:23

Tänkte på det här efter att ha sett veckans brott där en gynekolog sa att hon egentligen hade velat avråda kvinnor från att anmäla eftersom hon sett hur illa de far under brottsutredning och rättegång.
Det vore säkert väldigt billigt och bekvämt om kvinnor lät bli att anmäla, sedan kan vi ju kedja fast oss själva vid spisen oxå...
Trots egna miserabla erfarenheter av att anmäla en våldtäkt så uppmanar jag alltid kvinnor att anmäla. Men jag förstår om man väljer att låta bli, eller tar tillbaka det man sagt mitt i utredningen...

Vad är det som är fel om så många kvinnor upplever att de blir utsatta för ett andra övergrepp: blir kränkta, misstrodda och förnedrade under polisförhör och rättegångar?
Självklart är man oskyldig tills motsatsen bevisats men varför denna hårdhet, hätskhet, misstänksamhet, förlöjligande etc som kvinnor får utstå? Jag har aldrig hört att en kille som anmält en misshandel fått frågor om vad han hade på sig, varför han gick just där, just den tiden, om han slagits på skoj tidigare (för i så fall ville du ju säkert själv den här gången oxå...)etc.
Vad kommer all denna hätskhet som riktas mot kvinnliga sexualbrottsoffer och misshandelsoffer ifrån? Speglar sig samhällets attityder i polisens och rättsväsendets sätt att agera eller är det tvärtom? =(

http://isanj.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se