Direktlänk till inlägg 5 februari 2011

Jägarna vill förhindra fortplantning

Av shedlight - 5 februari 2011 14:48

Två vargar återstår att döda  i årets vargjakt.


http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargjakten-snart-i-sitt-slutskedeJägarna har tagit god tid på sig.

Det är ingen slump.

De lägger denna gången tid på att spåra upp och slå där det drabbar vargstammen hårdast.


EU-kommissionen har beslutat om att inleda ett formellt överträdelseförfarande gentemot Sverige.

Det trodde  aldrig Carlgren skulle hända.

Att  Miljökommissionär Janez Potočnik skulle ha en sådan ryggrad.

Så nu är Carlgren desperat.


Utplantering av vargvalpar, som sakkunniga har informerat det omöjliga i länge, inser nu äntligen Carlgren  inte är en  lösning.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/rysk-varg-kan-starka-svenska-stammen

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.545240-rysk-varg-kan-starka-svenska-stammen

Utplantering av vild varg, stöter på patrull både vad gäller smittskydd, som en miljöminister borde känna till och beteendeekologiska problem. Det är komplicerat att släppa ut transporterade vargar i en ny miljö och ett nytt habitat  med nya bytesdjur. Vargen är ett beteendemässigt komplext djur.

Men det ojämförligt största problemet för  möjligheten att genomföra en flytt i praktiken, är jägarnas mentalitet med det varghat som nu expanderat i jägarkretsar för varje siktad varg och varje avlossat skott.


Och regeringens "expert", Liberg, säger det som regeringens expert förväntas säga. Han kommer dock vara den som får bära hundhuvudet, eller kanske mer passande varghuvudet, framöver.  Det kan man nämligen också  använda en "expert " till.


Men jägarna vet det som inte Carlgren har förstått  - nästa års vargjakt är i fara.

Därför satsar de målmedvetet på att göra så stor skada som möjligt för den svenska vargstammen nu.

Man skjuter av den ena djuret i framför allt nybildade vargpar,  de som ännu inte fått valpar.

Man omöjliggör därmed ny genetisk variation som kunde ha varit av godo.

Man skapar också  förvirrade ensamvargar   som söker efter en partner. Ensamvargar där risken är större att de blir problemvargar.

Eller ur jägarsynpunkt, chansen är större att de blir problemvargar och då ansöker man om skyddsjakt som länsstyrelserna numera  gödslar frikostigt med, på så sätt fixar man båda vargarna. Den ena i licensjakten, den andra sedan.Tre mål  uppnår alltså  jägarna med sin selektiva jakt:

-förhindrar föryngring

-minimerar genetisk variation  -   fler "inavlade"  vargar  -  fler "måste" skjutas

-skapar fler problematiska ensamvargar


Allt medan vargkretsar skriver öppet på nätet att vargen ska bort helt från Sveriges yta.

"Acceptansen" är längre bort än någonsin -  den minskar för varje siktad varg  i gevärets kikarsikte, för varje avlossat skott i en vargkropp,  för varje  flådd varg, för varje vargskinn som spikas upp på ladugårdsväggen till jaktkamraternas  beundran.
I Minnesota har naturvårdande myndigheter under lång tid skapat en tolerans  för en vargpopulation på 3000 individer;  vargen är numera en del av faunan.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/tolerans--till-slut--i-vargtatt-minnesota


Med ett fungerande ersättningssystem för förlorade tamdjur och en skyddsjakt som bedrivs av särskilda tjänstemän.

De har insett vikten av att bygga ner en konflikt istället för som vad som sker i Sverige -  bygga  upp en konflikt.Den enda konflikten Sveriges regering har byggt ner är den med jägarna i riksdagen, både de i plenisalen och de utanför. De som bedriver utbildning för riksdagsmännen i källaren. Där jägarexamen  utfärdas till de ledamöter som också de vill bli en del av jägarkåren. En jägarkår de sedan stödjer i voteringar i riksdagen. I Göteborg utreds muthärvor, men  riksdagsledamöterna som  går på källar-kurser i skjutning hos Jägareförbundet,  är oförvitliga och låter sig inte påverkas, åtminstone hävdar de det själva. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se