Direktlänk till inlägg 20 december 2010

Den kliniska bilden av en våldtäktsman

Av shedlight - 20 december 2010 15:20

I media om att polisen i Västra Götaland topsar alla misstänkta sexköpande män, för att kunna följa upp andra brott.

Detta är bra utifrån erfarenheter som  forskning  visar; att det finns ett samband mellan våldtäkt och prostitutionsköpare.


http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.515196-topsning-av-sexkopare-loste-valdtakt

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/topsning-av-sexkopare-loste-valdtakt_5821809.svdPå brottsofferdagen hölls ett föredrag om kriminalvårdens ROS program.ROS - Relationer Och Samlevnad

(Föredraget visades i SVT, Kunskapskanalen i april.)


Programmet syftar till att behandla  sexualbrottslingar.

I samband med  Göran Lindberg-domen, nämndes just  ROS-sprogrammet.


På liknande sätt som Lindberg, försöker sexualbrottslingar /våldtäktsmän enligt forskning bagatelisera och  förminska sina handlingar. ROS  syftar bl a  till att öka empatin och  ansvarstagandet.  Att öka medvetenheten om de egna handlingarnas effekt på andra människor.  Programmet tar lång tid att genomföra och finns i fler länder.Från ovannämnda föredrag:


Den kliniska bilden av en våldtäktsman är bl a:

-låg självkänsla

-brister i intimitet

-negativ kvinnosyn

-legitimerar sina övergrepp för att upprätthålla sin självbild

-konsumerar prostitution 
Det fnns flera kopplingar mellan att vara prostitutionskonsument (i dagligt tal kallat sexköpare) och att utöva sexuellt våld mot kvinnor.

Kvinnor i prostitution utsätts för ett utbrett våld och risken att bli mördad är mycket större än för andra kvinnor.

 Undersökningar från andra länder visar att män som umgås i prostitutionsmiljöer  har svårare att bedöma var gränsen mot kvinnors integritet går.

Det finns, tex,  föreställningar om att kvinnor vill ha hårda tag och egentligen njuter fast de utsätts för smärta, liksom en utbredd uppfattning

att kvinnor i prostitution inte kan våldtas.

Undersökningar med svenska prostitutionsköpare pekar åt samma håll,

kvinnan är framför allt en sexualiserad varelse, och mannen anser sig har rätt att definiera sexualitetetens gränser utifrån sina egna behov.


Som  exempel finns följande  händelse som nyligen återgavs  i Expressen.

http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2210529/unga-flickor-lastes-in-och-valdtogs-pa-hotellrum


En grupp män lockade med sig två kvinnor från en tillställning till en efterfest på ett hotell. Där gruppvåldtog de kvinnorna, i olika rum.

Männen försökte då de greps  att  försvara sig med att de betalat kvinnorna, därmed ansåg de alltså att våldtäkterna skulle vara legitimerade.

Kvinnorna var dock  inte prostituerade, utan fallet visar snarare hur våldtäktsmännen bagatelliserar övergrepp genom att försöka blanda in prostitution.


 
ANNONS
 
Vikki

Vikki

21 december 2010 08:19

Underbart, varför görs det inte i hela Sverige?
Topsningen alltså?

http://vickileh.bloggagratis.se

shedlight

21 december 2010 12:18

Polisen i Göteborg har börjat med det i höst, förhoppningsvis sprider det sig.
Framsynt av Göteborgspolisen, men de lär ju vara bäst i Sverige!

 
Ingen bild

noboytoy

21 december 2010 21:47

Hörde en psykolog som arbetar med just våldtäktsmän, uttala sig.

Vanligen tar det mer än ett halvår innan behandligen, vården av dessa män ens kan påbörjas.

Så lång tid tar det nämligen för psykologen att få våldtäktsmannen att erkänna inför sig själv vad han har gjort. Våldtäktsmannen förnekar, skyller ifrån sig, ljuger och skuldbelägger offret i första hand. Förnekar, förringar och förminskar sitt eget agerande.

Tänk att det ska ta minst ett halvår för dessa män att ta ansvar för och inse allvaret i det de har ställt till med och gjort mot andra människor? Skrämmande! Vad beror det på? Dålig självinsikt? Egoism? Brist på empati?

En tro på att han ska lyckas komma undan trots överbevisning och dom?

Att det finns kopplingar mellan män som köper kvinnors kroppsöppningar och män som våldtar, är inte ett dugg förvånande.

 
susanna55

susanna55

23 december 2010 12:26

Jag vill veta vad som driver män att bete sig på det här viset! Jag ifrågasätter gång på gång hur erektionen funkar? Det krävs ju så lite för vissa att få den att slakna, så ömtåligt ibland. Alla vet ju, även män, att det är förbjudet att våldföra sig på någon människa överhuvudtaget. Att låsa in någon och gruppvåldta kan ju knappast ens av våldsförövarna själva knappast uppfattas som en icke våldshandling. Jag tror jag blir mer och mer biologist, för jag vill veta hur den manliga sexualiteten egentligen hämtar sin lust. Är det den gamla "erövringslustan" jakten, fånga ett byte, eller vad fan är det? Kvinnor och män ÄR olika, den som säger annat stör jag mig på. Men hur olika man än är, somliga mer än andra, måste civilisationens framsteg gå att applicera på grottmännen. Eller går inte det? En hormonell fråga kanske..? Driften att behandla kvinnor som ett stycke kött måste vara oerhört stark när man medvetet begår ett brott som kan leda till fängelse. Varför tar man den risken? Vad i helvete ÄR det? Eller är dom enbart korkade? Suck.

http://susanna55.bloggplatsen.se

shedlight

23 december 2010 14:11

Normer har betydelse. Man måste jobba med grundläggande värderingar och med föreställningar om vad som är mannens rätt.
Det går att förändra.

Skeenden i vår omvärld visar tydligt,anser jag, att när övergrepp normaliseras, så ökar de.
Ett exempel är situationen i Liberia. Efter kriget och alla övergrepp som skedde då, liknande de in Kongo idag, så låg antalet våldtäkter på en fortsatt hög nivå, även då det blivit fred. Det var alltså skillnad på männens beteende innan och efter kriget beroende på hur normerna förändrades just under kriget. Kvinnan hade blivit ett lovligt byte.

Så omvänt går också att göra.
Ständigt fråga efter värderingar och inte endast diskutera enskilda frågor som rätten till abort, samtyckeslagstiftningen, våldstortyr mot ett barn, rätt att köpa kvinnokroppar, att kvinnan passar bäst i hemmet, att det är kvinnans fel när hon blir misshandlad i en relation för att hon inte "går sin väg", etc i all oändlighet.
Det handlar om värderingar och normer.
De går att förändra, men man måste börja med de unga.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se