Direktlänk till inlägg 16 oktober 2010

Kulturchefens kalla exotism

Av shedlight - 16 oktober 2010 13:16

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


Hon tycker det är fel med förbud mot barnporrsmanga.


För att visa det har hon intervjuat en brottsling som fällts för barnporrinnehav och tagit del utav det han förevisat henne. Utan källkritik som det borde anstå en journalist.


Karin Olsson  anser att detta handlar om en exotisk form av teckningar. De är en del av det japanska kulturarvet. Det finns olika typer av manga i Japan men barnporrsmanga säljer bäst.  Men det är  exotiskt och därmed något fint enligt Karin Olsson.


För inte länge sedan visades i SVT en dokumentär om en person, en högt aktad vetenskapsman, som även var pedofil. Som försvarade sitt handlande med att det utövades pedofili  hos de naturfolk han besökte. Det var en del av deras kultur.

Så kunde han begå pedofila övergrepp under den exotiska kulturens beskyddande täckmantel. Men det gör ingen skillnad. Övergrepp på små barn är pedofili. Oavsett kultur.

En liknande inställning försvarar sig övergreppsturister med som reser till Thailand eller Kambodja, "barnen är mer sexuella där tidigt""det är en annan sexuell kultur".


Karin Olsson, resonerar på samma sätt och blir då en exotisk kulturrasist.

Hon försvarar teckningars innehåll för att de är exotiska.

Det är lika rasistiskt som att säga att en kultur är mindre värd som att säga att den är mer värd.


All kultur ska bedömas på samma sätt. Pedofili är inte finare för att det kommer ifrån Japan och har en historisk kulturell bakgrund.


Om dessa teckningar kommit från  Norge hade Karin Olsson då haft samma syn på dem? Hade hon gjort samma bedömning?

 


Karin Olsson skriver också att fantasier inte kan förbjudas. Men detta är inte fantasier - det är teckningar. Det är skillnad på tankar och teckningar.


Samma tidnings chefredaktör, Tomas Matsson, blev idag 16 oktober, intervjuad i Radioprogrammet Medierna om huruvida Expressen ska skriva om självmord.

Tidningar har länge varit restriktiva med  detta då man befarar att en tryckt text kan påverka handlingar. Matsson uttrycker också själv funderingar för om självmord kan öka om man skriver om fenomenet dvs att det tryckta ordet kan påverka handlingar. 


Inte att fantisera om det, utan ta in text om det.


Vilket intryck tar Karin Olsson av sin egen chefredaktör?

 


Vet Karin Olsson om det sker en normalisering utav att titta tecknad barnporr?

Hon nämner överhuvudtaget inte normaliseringsbegreppet, någon gång.

 

Känner hon till det? Kan hon ta ställning till något hon inte ens verkar känna till?


Hon kanske ska ta en fika med sin chefredaktör och diskutera fenomenet normalisering och handlingars eventuella påverkan av det som man tar in från tryckta skrifter?


I  Medierna fick Karin Olsson förevisat exakt vilka teckningar som var kriminella, något hon inte sett tidigare.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=4101643


Det handlade om övergrepp på flickor i 5-7 årsåldern; de blev penetrerade av vuxna män. 

På frågan om detta gör någon skillnad för hennes ställningstagande i mangafrågan svarar hon utan någon betänketid: Nej.


Utan att ens tänka efter en sekund.

 

Det var detta oreflekterade "Nej" som fick mig att skriva detta inlägg.


Brukar man inte som  människa tänka efter i ett sådant här läge?  När så små barn är inblandade? Som måste vara extremt obehagligt att se.


Men det gör inte Karin Olsson.
Barn behöver skyddas som grupp, just för att de inte  har samma möjlighet att förstå, uttrycka  och att värja sig som vuxna.

Den här aspekten har inte Karin Olsson problematiserat på något sätt.


Hon går istället de starka nätkrafterna till mötes.

De män som obehindrat vill titta på tecknad barnporr och som är en högröstad grupp på nätet bl a på Expressens egen sida, de som spenderar mycket av sin tid just på nätet. 


Karin Olsson är därmed  även en populist; hon blir populär i dessa kretsar.

 

Men värst är ändå att Karin Olsson framstår som ointresserad av att diskutera barns rättigheter i denna fråga. 
ANNONS
 
Ingen bild

Sandra

17 oktober 2010 11:33

Bra inlägg! Håller med och blir lite lätt äcklad. Hur kan man?

 
Ingen bild

noboytoy

17 oktober 2010 13:13

Fann en tråd på flashback där män kommenterade just barnporr. Jag blev så äcklad att jag inte kunde läsa allt..

Det här med normalisering går igen i alla frågor från självmord till porr.

Därför måste media se över sina rutiner för vad som faktiskt är okej att publicera. Tydligen anser Olsson att man får vara försiktig när det gäller självmord men inte när det gäller våra barn?

Barnen är mänsklighetens framtid. Barnen måste skyddas, till varje pris! Man kan inte i frågor som gäller barn, ta hänsyn till att män anser sig tvungna att titta på tecknat där barn våldtas.

Varför tar man mer hänsyn till dessa mäns nöjen än till barns hälsa och välmående?

Förespråkare för denna typ av porr hävdar att man inte blir pedofil för att man tittar på barnporr?

Jag hävdar, varför ta risken att utsätta barn för vuxnas sexualitet överhuvudtaget? Vilken nytta gör barnporr? Ingen alls, bara ett nöje för perverterade män.

Karin Olsson får mig att skämmas över mitt eget kön. Kan inte se någon annan anledning till ett sådant här uttalande än att man är offer för populism. Populär bland män - är det hennes mål i livet..? Till och med så att hon förnekar våra barns mänskliga rättigheter?

Hon borde skämmas!

 
Sandra

Sandra

17 oktober 2010 22:37

Ifrågasätt ALDRIG en mans rätt att titta på preics det han vill. ALDRIG. Gör du det så är du en bitter feminist med orakade armar och du får aldrig kuk. Män sexualitet får man inte ifrågasätta oavsett vad det handlar om. Vaddå? Det är ju tecknat. Ingen kommer väl till skada. Väljer man att titta på barn som blir utnyttjade, även om de är tecknade, så borde man faktiskt fundera vad man håller på med.
Hon borde precis som NBT säger: SKÄMMAS! Hon är en daddys girl som vet att om man ifrågasätter mäns rätt att titta på naken, oavsett form eller media, så är man en bitterfitta.

http://mephala.blogg.se

 
susanna55

susanna55

18 oktober 2010 12:29

Karin Olsson har skrivit om detta på bloggen, tittade in nyss. 1 kommentar finns där, som hyllar henne! Personen ifråga gör en jämförelse mellan dssa mangabilder och JOHN BAUERS teckningar!!!!!? Nakna barn! Han tycks inte velat se ordet PENETRATIONER, som Karin Olsson faktiskt själv skriver i bloggen. Har dom alla tappat förståndet? Nu blir det facebook igen Shedlight..

http://susanna55.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shedlight - 21 januari 2017 10:32

  Även i år beslutade länstyrerelserna om licensjakt på varg utan någon egentligt grundlig analys och reflektion om varför. Överklagande av naturorganisationer till högsta juridiska instans ledde inte till någon förändring trots att domstolar int...

Av shedlight - 11 augusti 2016 21:55

Idag nås vi av nyheten att Ecuadors ambassad tillåter att Assange förhörs om våldtäktsmisstankarna som funnits sedan 2010.    Men varför glömmer media bort vad som har hänt under dessa år? Hur Assange har utryckt sig? Hur en åklagare som inte ens...

Av shedlight - 22 juli 2016 10:49

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik utförde sina välplanerade och fruktansvärda terrordåd.   Trots att det är en händelse som omtalats mycket i både Norge och Sverige så tycks den kontext som Breivik verkade i, inte ha analyseras. Han...

Av shedlight - 30 juli 2015 13:55

Den fasansfulla historien om lejonhannen Cecils död i Zimbabwe rullar nu över världen. Han sköts  med pilbåge och föst efter 40 TIMMAR efterföljande  sköts han ihäl med skjutvapen. Ett mer utstuderat djurplågeri är svårt att föreställa sig. Den nöjes...

Av shedlight - 27 juni 2015 11:43

Tänkte faktiskt försöka blogga lite i sommar men jag tänkte börja med en att reprisera ett tidigare inlägg och förändra det lite - från att handla om SD till att handla om SD-anhängare. Det är precis lika aktuellt idag som när det publicerades mars 2...

Kategorier

Shed Light

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Shed Light med Blogkeen
Följ Shed Light med Bloglovin'

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se